Άλλη μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα μετά την Μπαρτσελόνα, συγκεκριμένα αυτή με το… ακριβότερο ρόστερ στην Ευρώπη και με ιδιοκτήτη έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, η Μάντσεστερ Σίτι, προστίθεται στα ισχυρά brands των γηπέδων που τηρούν πλέον μια πιο επιφυλακτική έως και αρνητική στάση απέναντι στην «βιομηχανία» των κρυπτονομισμάτων.
Οι Καταλανοί έκλεισαν πρόσφατα την πόρτα τους σε εταιρεία του κλάδου κατά την αναζήτηση του νέου βασικού χορηγού τους –αν κι εφόσον οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» με την Rakuten για το καλοκαίρι-, αλλά όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες τερμάτισαν και την συνεργασία τους με την Ownix. Παράλληλα, οι Βρετανοί θέτουν από αυστηρή διερεύνηση με τον κίνδυνο ματαίωσης την συμφωνία τους με την νεοφυή cryptocurrency company 3Key.
Η πρωταθλήτρια της Premier League, με εκτιμώμενη αξία των παικτών της να φθάνει το 1,08 δισ. ευρώ και μεγαλομέτοχο της τον βαθύπλουτο σεΐχη Μανσούρ από το Άμπου Ντάμπι, ανέστειλε την ενεργοποίηση ενός τοπικής εμβέλειας χορηγικού deal με τη… μυστηριώδη 3Key Technologies, όπως αναφέρουν ξένα media, και προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη εταιρεία πριν (και αν) προχωρήσει στην υπογραφή του.
Άλλα μέσα υποστηρίζουν ότι Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι σταματούν τις δυο crypto συνεργασίες τους παρά το γεγονός ότι οι χορηγίες που σχετίζονται με τον κλάδο της κρυπτογράφησης αυξάνονται διεθνώς στον αθλητισμό.
Όμως, πρόκειται για τα δυο παραδείγματα που δείχνουν ότι οι ισορροπίες ίσως αλλάζουν…
Συλλήψεις και κατηγορίες
Τι ακριβώς συνέβη; Οι «γαλάζιοι» ανακοίνωσαν προ ημερών την συμφωνία τους με «εταιρία ανάλυσης συναλλαγών (DeFi) και συμβουλευτικής τεχνολογίας» για τις περιοχές της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας, αλλά μια αναφορά ενός δημοσιογράφου-ερευνητή, του Martin Calladine, στα social media τους προκάλεσε να αναζητήσουν πιο πολλές πληροφορίες για τα στελέχη και τις υπηρεσίες της, κάτι που φέρονται –τουλάχιστον ως τώρα- να μην κατάφεραν.
Εν ολίγοις, ο Calladine ισχυρίσθηκε ότι η επίμαχη εταιρεία αποτελεί «πλοίο φάντασμα» και στέλεχος της που αναφέρεται ως επικεφαλής στο τμήμα μάρκετινγκ της, δεν διαθέτει ψηφιακό αποτύπωμα.
Εφόσον ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε σχέση με την εικόνα της υποψηφίας… χορηγού της Μάντσεστερ Σίτι, το deal θα ενεργοποιηθεί. Αν όχι, ακυρώνεται οριστικά…
Η Μπαρτσελόνα, με διαφορά… ωρών από τη Σίτι «τελείωσε» την συνεργασία της με το NFT marketplace Ownix, όπως αποκάλυψαν ρεπορτάζ, όταν σύμβουλος ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία κρυπτογράφησης (και ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας στο Ισραήλ) συνελήφθη με κατηγορίες για απάτη, ενώ, υπάρχουν υποψίες και για σεξουαλικά αδικήματα (αν και ο νομικός εκπρόσωπος του διέψευσε τα πάντα).
Στο περιεχόμενο της συμφωνίας για την ομάδα της La Liga με τον πάροχο NFT, από τις αρχές Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανόταν η κυκλοφορία μιας σειράς από ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα, βασισμένα σε φωτογραφίες και βίντεο από εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της.
Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις ισραηλινών media για συλλήψεις 7 επιχειρηματιών –μεταξύ αυτών και ο εν λόγω- οι οποίοι φέρονται να εξαπάτησαν άλλους για να επενδύσουν σε επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων η Μπάρτσα έκανε πίσω.
Ρεάλ, Λίβερπουλ, Μπάγερν και Παρί
Οι «μπλαουγκράνα», πάντως, έχουν την δική τους… ιστορία στις «σχέσεις» τους με την crypto «βιομηχανία», αφού παρά το δεύτερο αρνητικό κρούσμα (απόρριψη κεντρικής χορηγίας, διακοπή συνεργασίας με Ownix) έχει προηγηθεί το deal με την startup Chiliz, δημιουργό των Fan Tokens και της πλατφόρμας Socios.com και Official Partner του συλλόγου, που προορίζεται ίσως ακόμα και για την χορηγία στο μανίκι της φανέλας της Μπαρτσελόνα στην θέση της Beko.
Επίσης, οι Καταλανοί συνεργάστηκαν και με την Sorare για την κυκλοφορία ψηφιακών καρτών με παίκτες για φιλάθλους.
Η Sorare διατηρεί ηγετική μερίδιο, ειδικά σε ΗΠΑ και Ασία και στην ποδοσφαιρική αγορά και συνεργάζεται με «μεγαθήρια» όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου.
Το καλοκαίρι αναδείχθηκε ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων κατά την μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα, ως ελεύθερος, στην γαλλική Παρί Σεντ Ζερμέν του Άραβα κροίσου Νασέρ Αλ Κελαϊφί. Η αξία των Fan Tokens της PSG εκτινάχθηκε τότε, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής συμφώνησε να πληρώνεται μέρος του μισθού του σε κρυπτονομίσματα και ακολούθησε η χορηγία της Crypto.com προς την ομάδα.
Τα ψηφιακά νομίσματα εξελίχθηκαν σε… αγαπημένη συνήθεια πολλών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων και των οπαδών τους, αλλά η crypto «βιομηχανία» δέχεται πλέον ισχυρές αναταράξεις και στην οικονομία του ποδοσφαίρου.
Διαβάστε ακόμη:
Τράπεζα Πειραιώς: €2,2 δισ. οι χορηγήσεις στον τουρισμό – €3,5 δισ. σε υποδομές
Η παγίδα του ΑΦΜ που στερεί το επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες