(Τελευταία ενημέρωση – 14:15)

Απώλειες καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο, διατηρώντας το αρνητικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και για 7η συνεδρίαση στις τελευταίες 8. Η εγχώρια αγορά επιβαρύνεται από το «κύμα» πωλήσεων στο εξωτερικό, που οφείλεται συνδυαστικά στο τεχνολογικό sell off στις ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (8/10) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,34% και διαπραγματεύεται στις 1.424,88 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.427,42 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.418,87 μονάδες. Όπως αποτυπώνεται στο ταμπλό, οι πωλητές κινούνται στοχευμένα στις μετοχές της ΕΤΕ, της Coca Cola, της Titan και της Cenergy Holdings.

Η δυναμική των αγοραστών στο εξωτερικό έχει αρχίσει να φθίνει, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την κατάσταση στο Μεσανατολικό. Παράλληλα, γίνεται λόγος για πιο συντηρητική τακτική από πλευράς Federal Reserve σχετικά με τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων της.

Πέρα από την Εθνική Τράπεζα που συνεχίζει να κινείται σε ρυθμούς placement, οι traders εστιάζουν στο deal μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Latsco Family Office, συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση, για την απόκτηση -από το δεύτερο- ποσοστού 10% στην Αττική Οδό. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία -σε Βέλγιο και Ελλάδα- για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ. Η ανώτατη τιμή διάθεσης ανά μετοχή έχει οριστεί στα 9,86 ευρώ. Στόχος είναι να καλυφθεί το βιβλίο προσφορών μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (10/10). Το listing αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 16 Οκτωβρίου. Με την ΑΜΚ, η εισηγμένη επιδιώκει να αυξήσει το free float (ελεύθερη διασπορά) της μετοχής και να διαθέσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ.

Απόψε αναμένεται η ετυμηγορία του FTSE Russell για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, με την ελπίδα ότι θα θέσει την Ελλάδα σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για 12-18 μήνες, με στόχο τη μελλοντική αναβάθμιση από τις αναδυόμενες (emerging) στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές. Βασικό κριτήριο που πρέπει να πληροί το Χ.Α. είναι ο αριθμός των εισηγμένων (απαιτούνται τουλάχιστον 5) με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ελεύθερης διασποράς άνω των 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο S&P DJI έθεσε την Αθήνα σε watch list τον περασμένο Αύγουστο.

Ποιες μετοχές υποχωρούν περισσότερο

Σε αρνητικό πρωταγωνιστή αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη να διολισθαίνει κατά -0,77% στις 1.215,85 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,7% στις 3.440,90 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,4% στις 2.289,78 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32,933 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,959 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο 7,072 εκατ. ευρώ κάνει η ΕΤΕ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς καθορίζεται στα 98,834 δισ. ευρώ. Υπερισχύουν οι αρνητικοί τίτλοι (70) έναντι των θετικών (33), ενώ 14 μετοχές έμειναν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική υποχωρεί κατά -1,45% στα 7,59 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-0,66% στο 1,9685 ευρώ), η Πειραιώς (-0,51% στα 3,736 ευρώ) και η Alpha Bank (-0,07% στο 1,489 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Coca Cola διολισθαίνει κατά -2,9% και διαπραγματεύεται πλέον κάτω από τα 32 ευρώ. Στο «κόκκινο» επίσης η Titan και η Cenergy Holdings. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεπερνούν το -3% οι απώλειες για την Dimand και την Τεχνική Ολυμπιακή. Πιέσεις δέχονται η Intrakat, η Profile, η ΑΒΑΞ και ο ΑΔΜΗΕ.

Η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει «άλμα» +5,8% κάνοντας τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Δυνάμεις ανακτά η ΕΚΤΕΡ με κέρδη της τάξης του +5,6%. Νέο limit down για την Attica Bank, η οποία διαπραγματεύεται πλέον κάτω από τα 2 ευρώ.

Με το βλέμμα «καρφωμένο» στην Εθνική

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.430 μονάδων έκλεισε τη Δευτέρα η Λεωφόρος Αθηνών, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος από τα κέρδη της περασμένης Παρασκευής. Άλλη μία συνεδρίαση με υψηλό τζίρο και έντονη την παρουσία της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της αλλαγής στάθμισής της στους δείκτες FTSE. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών έφτασε μία «ανάσα» από τα 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 120 εκατ. ευρώ (62% του συνολικού τζίρου) αφορούσαν την ΕΤΕ.

Η Εθνική θα μονοπωλήσει και σήμερα το ενδιαφέρον, καθώς τη Δευτέρα πιστώθηκαν οι μετοχές από το placement που αντιστοιχούν στους Έλληνες επενδυτές. Χθες έμεινε μακριά από τις υπερβολές όσον αφορά τη διακύμανσή της, κινούμενη μεταξύ των 7,63 και των 7,79 ευρώ. Επιπλέον, πέρασαν τέσσερα πακέτα περίπου 1,46 εκατ. τεμαχίων και συνολικής αξίας 11,33 εκατ. ευρώ, σε τιμές πέριξ των 7,669 με 7,74 ευρώ ανά μετοχή.

Νέα πτώση για τη Metlen, στον απόηχο της νέας εξόδου της στις αγορές με νέο 5ετές «πράσινο» ομόλογο 500 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η αξιολόγηση της Fitch, επιβεβαιώνοντας το «BB+» για τον όμιλο, δίνοντας παράλληλα σταθερό outlook. Ο αμερικανικός οίκος χαρακτήρισε, δε, ως credit positive (πιστωτικά θετική) την επέκταση της Metlen στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι η μετοχή υποχώρησε χθες κατά -1,76% στα 33,4 ευρώ, έχοντας χάσει σωρευτικά -7,73% στο αρνητικό 6Χ7 που έκανε. Στο +5,76% η απόσταση από το φετινό αρνητικό ρεκόρ των 31,58 ευρώ.

Με τα χαμηλά έτους «φλερτάρει» η Aegean, καταγράφοντας νέα ισχυρή πτώση τη Δευτέρα (-1,61% στα 10,42 ευρώ) και έχοντας κάνει ένα πτωτικό 3Χ4 που της κόστισε -5,01%. Με αυτό τον τρόπο, βρίσκονται πλέον σε κοντινή απόσταση τα αρνητικά ρεκόρ των 10,1 ευρώ (κλείσιμο) και των 9,85 ευρώ (ενδοσυνεδριακό). Στο -8,11% υπολογίζονται οι απώλειες εντός του 2024.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχώρησε κατά -2,12% στα 5,54 ευρώ, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 7 εβδομάδων. Πλέον απέχει +8,63% από το χαμηλό έτους των 5,1 ευρώ. Ταυτόχρονα, σημειώνει πτώση -9,03% φέτος. Σε κλοιό ρευστοποιήσεων και η έτερη εισηγμένη, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ύδρευσης, η ΕΥΑΘ, που σταμάτησε στα 3,2 ευρώ, με απώλειες της τάξης του -1,84%.

Στο χαμηλό τριμήνου του 1,1 ευρώ έκλεισε η Intralot, σημειώνοντας άλλη μία πτωτική συνεδρίαση. Τα κέρδη της μετοχής για φέτος έχουν «συρρικνωθεί» στο +4,17% και η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 664,5 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες το τελευταίο 4ήμερο «αγγίζουν» το -3,85%.

Στο limit down «κλείδωσε» χθες η Attica Bank, η οποία μέσα σε δύο ημέρες έχει «πέσει» από τα 4,57 ευρώ στα 2,45 ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να «τρέξει» στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Σε υψηλά επίπεδα -για τα δεδομένα του τίτλου- ο τζίρος, ξεπερνώντας τις 600 χιλ. ευρώ.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ΕΚΤΕΡ, καθώς τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου και η συγχώνευση με την Κόμβος Ενεργειακή λειτούργησαν ως «βαρίδια» για τον τίτλο της κατασκευαστικής εταιρείας. Αγνοεί το θετικό πρόσημο εδώ και 8 συνεδριάσεις, σημειώνοντας σωρευτικές απώλειες -18,39% από τις 25 Σεπτεμβρίου. Χθες οπισθοχώρησε κατά -5,56% στο 1,562 ευρώ, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 19 Μαΐου 2023.

Μεικτή η εικόνα στις αγορές του εξωτερικού

Με το «αριστερό» ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, καθώς ο Dow Jones απώλεσε σχεδόν 400 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά -1,2%. Ανοδικό άνοιγμα προμηνύουν για σήμερα τα futures. Άξια αναφοράς η διαμόρφωση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 4% για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο μήνες.

Στο «κόκκινο» συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι πωλητές κατεβάζουν σταδιακά ταχύτητα. Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο FTSE 100 στο Λονδίνο, καταγράφοντας απώλειες άνω του -1%. Σε καθοδική τροχιά και οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες «πέφτουν» κατά -1,8%.

Με νέο ράλι επανήλθαν στις συναλλαγές οι κινεζικές αγορές έπειτα από την πολυήμερη ανάπαυλα, «χτυπώντας» νέα υψηλά διετίας (στο +9,2% ο Shenzhen Component). Στον αντίποδα, κλυδωνίστηκε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (-9,4%), ενώ έντονες πιέσεις δέχθηκε και το Τόκιο (-1,3%).

Διαβάστε ακόμη

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επί τάπητος σε 4 road shows πριν το τέλος του έτους

Τι φέρνει και τι παίρνει ο Προϋπολογισμός: Κερδισμένοι και χαμένοι της διετίας 2024 – 2025 (πίνακες)

Νίκος Λαβίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος): Προτεραιότητα η επέκταση μας στην Κρήτη και τα νησιά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα