search icon

Αγορές

Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Μάχη» για τις 1.430 μονάδες (upd)

Έντονες πιέσεις ασκεί το sell off στα διεθνή χρηματιστήρια - Μεγάλο πακέτο άλλαξε χέρια στη Motor Oil - Σε ποιες μετοχές στρέφεται η προσοχή των επενδυτών - Απώλειες πέριξ του 1% στις ευρωαγορές υπό τη σκιά των φόβων για ύφεση

(Τελευταία ενημέρωση – 13:15)

Με το «κύμα» ρευστοποιήσεων, που έχει κάνει την εμφάνισή του σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, συντονίζεται σήμερα (4/9) η Λεωφόρος Αθηνών. Μετά το αρχικό ξέσπασμα των πωλητών, οι πτωτικές τάσεις έχουν μετριαστεί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί πέριξ του -1%. Βασικός στόχος η υπεράσπιση των 1.430 μονάδων.

Ειδικότερα, ο ΓΔ καταγράφει απώλειες -1,1% και διαπραγματεύεται στις 1.430,18 μονάδες, χάνοντας την επαφή του από τα πρόσφατα κεκτημένα και έχοντας προηγουμένως πλησιάσει ακόμη και τις 1.450 μονάδες. Πλέον απειλούνται κρίσιμα σημεία στήριξης, με τις 1.430 μονάδες να έχουν ήδη «παραβιαστεί». Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.435,84 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.426,87 μονάδες.

Ένα mega πακέτο διακινήθηκε μέσω του Χ.Α. λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και αφορούσε τη Motor Oil. Πιο συγκεκριμένα, 520 χιλ. τεμάχια πέρασαν στην τιμή των 21,7 ευρώ, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να «αγγίζει» τα 11,285 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στα 22 ευρώ.

Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική. Χθες σημείωσε αύξηση κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ, ωστόσο 30% κάτω από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών των 122 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι διακινήθηκαν πακέτα σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, ο καθαρός τζίρος υπολογίζεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Έντονες πιέσεις ασκεί στη Λεωφόρο Αθηνών η νέα διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια, που θυμίζει… «Μαύρη Δευτέρα». Η σκιά της ύφεσης πλανάται πάνω από την Wall Street, οδηγώντας σε «ντόμινο» απωλειών. Μάλιστα, το γεγονός ότι ορισμένοι δείκτες-ρυθμιστές των αγορών κινούνταν μέχρι πρότινος σε ιστορικά υψηλά, όπως ο Dow Jones στις ΗΠΑ και ο DAX στη Γερμανία, δίνει το περιθώριο για περαιτέρω πτωτική κίνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Γενικευμένη η πτώση στο ταμπλό

Στο «κόκκινο» διαπραγματεύεται η πλειονότητα των βασικών δεικτών και των μετοχών, ενώ ελάχιστοι καταφέρνουν να αποφύγουν τις απώλειες. Οι τράπεζες διολισθαίνουν κατά -1,74% στις 1.252,50 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,19% στις 3.470,21 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί κατά -0,75% στις 2.319,72 μονάδες.

Στα 38,135 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των συναλλαγών, εκ των οποίων τα 12,318 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Στα 99,053 δισ. ευρώ κατέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Πτώση σημειώνουν 80 μετοχές, έναντι μόλις 14 που ενισχύονται και άλλων 10 που μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική καταγράφει «βουτιά» -2,03% στα 7,732 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-1,85% στα 2,012 ευρώ), η Alpha Bank (-1,71% στο 1,552 ευρώ) και η Πειραιώς (-1,48% στα 3,924 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεπερνούν το -1% οι απώλειες για την Autohellas, τη Metlen, την Ελλάκτωρ, τη ΔΕΗ, την Jumbo, τη Viohalco, την HELLENiQ ENERGY, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Lamda Development, την ElvalHalcor, την ΕΥΔΑΠ και την Titan. Εξαίρεση στον κανόνα ο ΟΤΕ, με άνοδο +0,7%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή πτώση καταγράφουν ο ΟΛΠ, η Lavipharm, η Austriacard, η ΕΧΑΕ, η Intracom Holdings, η ΑΒΑΞ, η Intrakat, η Fourlis και η Intralot. Κέρδη +1,9% για την Profile, ενώ η Κρι Κρι ενισχύεται κατά +0,4% διευρύνοντας το ιστορικό υψηλό της.

Από τους τίτλους που σημειώνουν κέρδη, ξεχωρίζει η Attica Bank με κεκτημένη ταχύτητα από την έγκριση της συγχώνευσής της με την Παγκρήτια Τράπεζα. Η μετοχή ενισχύεται κατά σχεδόν +9% και διαπραγματεύεται στα 10,7 ευρώ.

Ξεχωριστή αναφορά για τη Βιοκαρπέτ, η οποία καταγράφει «άλμα» +3% και βρίσκεται πλέον πάνω από τα 2 ευρώ. Η ισχυρή άνοδος της μετοχής συνοδεύεται από αυξημένο τζίρο, κυρίως λόγω ενός πακέτου αξίας 440 χιλ. ευρώ (200.000 τεμάχια στην τιμή των 2,2 ευρώ).

Πού εστιάζει η επενδυτική κοινότητα

Στον τίτλο του ΟΠΑΠ στρέφεται σήμερα η προσοχή, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη μετά τη λήξη της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά +3,2% στο α’ εξάμηνο, ενώ παράλληλα το ΔΣ ενέκρινε τη διανομή 0,6 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα για τη χρήση 2024. Σειρά έχει σήμερα η Quest Συμμετοχών, ενώ πλούσια από ανακοινώσεις είναι η ερχόμενη εβδομάδα (Aegean, ΔΑΑ, Lamda Development, ElvalHalcor, Fourlis).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κίνηση που θα ακολουθήσει η Alpha Bank, μία μέρα μετά την έκδοση του AT1 ομολόγου. Η τράπεζα άντλησε 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση προσέγγισε τα 2,9 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε υπερκάλυψη του αρχικού στόχου κατά 9,5 φορές. Στο 7,5% διαμορφώθηκε η απόδοση, με τις προσφορές να προέρχονται από περισσότερους από 250 επενδυτές.

Στο επίκεντρο και η Aegean, μετά την απόκτηση σημαντικού ποσοστού στην Volotea. Η αρχική επένδυση υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση η Aegean θα αποκτήσει το 13% του μετοχικού κεφαλαίου του ισπανικού ομίλου, ενώ σε επόμενη φάση το ποσοστό της αεροπορικής εταιρείας θα ανέλθει σε 21%.

Την ετυμηγορία της DBRS για την ελληνική οικονομία περιμένουν οι traders, με τον καναδικό οίκο να αξιολογεί τη χώρα με «BBB» (Low) και σταθερό trend. Η απόφασή του θα ανακοινωθεί το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής (6 Σεπτεμβρίου). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, ο «χρησμός» της Moody’s μία εβδομάδα αργότερα (13 Σεπτεμβρίου). Ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με «Ba1» και σταθερό outlook και είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Σε διεθνές επίπεδο, η επενδυτική κοινότητα εστιάζει στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που ανακοινώνονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Έμφαση θα δοθεί στα νέα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία θα κρίνουν εν πολλοίς το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων που θα αποφασίσει η Federal Reserve. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν χθες

«Βήμα σημειωτόν» έκανε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να επικρατούν στο «νήμα» βάζοντας τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί που προηγήθηκε. «Βαρίδι» οι τράπεζες με απώλειες της τάξης του -0,64%, ενώ αντίθετα, θετικοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον Mid Cap να κερδίζει +1,05%.

Επαναφορά πάνω από τα 22 ευρώ για την Motor Oil, η οποία «σκαρφάλωσε» χθες κατά +2,03% και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά έτους των 20,9 ευρώ. Η άνοδος συνοδεύθηκε για ακόμη μία ημέρα από έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, με τον τζίρο να φτάνει μία «ανάσα» μακριά από τα 10 εκατ. ευρώ. Συνεχίζει να απέχει αρκετά (-22,62%) από το ιστορικό υψηλό των 28,56 ευρώ που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, η έξοδος των passive funds από τη μετοχή δημιουργεί ευκαιρίες επανεισόδου για τους αγοραστές.

Νέο «γκάζι» πάτησε η Σαράντης, κερδίζοντας συνολικά +7,65% το τελευταίο διήμερο. Δημιούργησε απόσταση ασφαλείας από τα υπό των 10 ευρώ επίπεδα, που αποτελούν χαμηλό 6μήνου, βάζοντας ξανά «πλώρη» για τα 11 ευρώ. Παράλληλα, το χθεσινό +4,49% είναι η ισχυρότερη ημερήσια άνοδος για τη μετοχή σε «βάθος» δύο μηνών και συγκεκριμένα από το +5,45% της 5ης Ιουλίου. Το αγοραστικό «κύμα» οφείλεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου που παρουσίασε η εισηγμένη.

Η αρχική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου άρεσε στους επενδυτές, επιβραβεύοντας τον ΑΔΜΗΕ με κέρδη της τάξης του +4,49%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της μετοχής από το +5,02% της 17ης Απριλίου. Μάλιστα, επέστρεψε πάνω από τα 2,2 ευρώ έπειτα από έναν μήνα αποχής από τα συγκεκριμένα επίπεδα. Επιπλέον, ανακοινώθηκε χθες ότι ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα διανείμει καθαρό προμέρισμα ύψους 0,055 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 9η Σεπτεμβρίου.

Ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος στα 12,35 ευρώ για την Κρι Κρι, με «όχημα» την είσοδο της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας στην αγορά των ΗΠΑ. Η μετοχή έφτασε έως και τα 12,55 ευρώ στα υψηλά ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακό ρεκόρ αποτελούν τα 12,6 ευρώ της 23ης Αυγούστου. Ενισχύεται κατά +28,91% φέτος και αποτιμάται στα 408,35 εκατ. ευρώ.

Τριήμερο ράλι +4,94% για τον ΟΛΠ, φτάνοντας αισίως στα 27,6 ευρώ. Μείωσε με αυτό τον τρόπο τη διαφορά από το φετινό ρεκόρ των 28,8 ευρώ (σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου), που αποτελεί επίσης υψηλό 16 ετών. Από την έναρξη του 2024 η μετοχή «σκαρφαλώνει» κατά +18,97% και η κεφαλαιοποίηση του οργανισμού ανέρχεται στα 690 εκατ. ευρώ.

Με «άλμα» άνω του +18% υποδέχθηκε η μετοχή της Attica Bank το «πράσινο φως» που άναψε η γενική συνέλευση στη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα (η οποία έδωσε επίσης την έγκρισή της). Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το deal θα συνοδευτεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διενεργηθεί τον Οκτώβριο. Με αυτό τον τρόπο η Attica Bank επανήλθε στις παρυφές των 10 ευρώ και σε υψηλό άνω των δύο μηνών. Σημείωσε επίσης τη δεύτερη καλύτερη ημερήσια επίδοση μετά το +19,17% της 10ης Ιουλίου.

Μνήμες «Μαύρης Δευτέρας» ξυπνούν στις διεθνείς αγορές

Νέα επιδρομή των πωλητών επιφύλασσε η πρεμιέρα του Σεπτεμβρίου για την Wall Street. Ο παραδοσιακά κακός μήνας για τις αγορές ξεκίνησε με sell off, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να καταγράφει «βουτιά» άνω του -3%. Παράλληλα, «κατρακύλησαν» οι τιμές του πετρελαίου. «Αγκάθι» τα στοιχεία για τη μεταποίηση. Περισσότερες από 600 μονάδες έχασε ο Dow Jones, πέφτοντας κάτω από τις 41.000 μονάδες. Το αρνητικό μομέντουμ θα συνεχιστεί και σήμερα, σε πιο ήπιο βαθμό, όπως δείχνουν τα futures των βασικών δεικτών.

Γεύση από… την «Μαύρη Δευτέρα» 5 Αυγούστου παίρνουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μετά το χθεσινό -1% για τους κυριότερους δείκτες, οι πωλητές διατηρούν τα ηνία οδηγώντας τις αγορές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Οι απώλειες του Stoxx 600 «αγγίζουν» το -1%. Στο -0,4% με -0,9% η κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών.

«Βαθύ» κόκκινο έγινε το ταμπλό και στις ασιατικές αγορές. Μεγάλος χαμένος της ημέρας ο ιαπωνικός Nikkei, ο οποίος διολίσθησε κατά -4,35%, ήτοι υποχώρησε κατά 1.684 μονάδες. Ακολούθησαν με ισχυρές απώλειες ο Taiwan Weighted (-4,5%), ο Kospi της Νότιας Κορέας (-3,15%) και ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας (-1,9%).

Διαβάστε ακόμη

«Καίνε» και πάλι οι τιμές στο ρεύμα – Φλερτάρει με τα €1000 η χονδρική τιμή τις βραδινές ώρες

ΣΕΚΑΠ: Πώς οι Ιάπωνες της JTI την έχουν εξελίξει σε κερδοφόρα εξωστρεφή εταιρεία 

AEGEAN: Προσβλέπει σε τριπλό όφελος από τη στρατηγική συμφωνία με τη VOLOTEA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version