search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενο το προβάδισμα των πωλητών – Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες (upd)

Στις παρυφές των 1.440 μονάδων ο ΓΔ - Το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό επηρεάζει την εγχώρια αγορά - Στο επίκεντρο ο αποψινός «χρησμός» της DBRS για την ελληνική οικονομία - Κόκκινα τα ταμπλό στην Ευρώπη μετά από το 4ήμερο πτωτικό σερί

(Τελευταία ενημέρωση – 13:25)

Με απώλειες συνεχίζεται η συνεδρίαση της Παρασκευής (6/9) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αρνητικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας όπως είναι λογικό την εικόνα της Αθήνας. Η επιστροφή στα «κόκκινα» -μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα- είναι ελεγχόμενη, με τον Γενικό Δείκτη να περιφέρεται γύρω από τις 1.440 μονάδες.

Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχωρεί κατά -0,46% και διαπραγματεύεται στις 1.439,92 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.441,69 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.437,66 μονάδες. Στο στόχαστρο των πωλητών έχουν τεθεί οι τραπεζικές μετοχές. Στοίχημα αποτελεί η παραμονή του Χ.Α. πάνω από τις 1.432 μονάδες, προκειμένου να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης έδειξε ότι η επενδυτική ψυχολογία αναβαθμίζεται σταδιακά. Φάνηκε, ωστόσο, πως είναι δύσκολο εγχείρημα η ανάκτηση των 1.450 μονάδων, καθώς για την υπέρβασή τους θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς παίζουν κομβικό ρόλο στο μέγεθος των μειώσεων επιτοκίων που θα αποφασίσει η Federal Reserve. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στις 12 Σεπτεμβρίου. Σε εγχώριο επίπεδο, οι επενδυτές εστιάζουν στα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε κατά +2,3% σε ετήσια βάση.

Η προσοχή στρέφεται και στην αποψινή ετυμηγορία της καναδικής DBRS για την ελληνική οικονομία, την οποία βαθμολογεί με «BBB» (Low) και σταθερές προοπτικές. Πιθανή είναι η αναβάθμιση του trend σε θετικό, ένα σενάριο που ενδέχεται να φέρει εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τη Moody’s («Ba1» και σταθερό outlook). Ο αμερικανικός οίκος θα αξιολογήσει τη χώρα μία εβδομάδα αργότερα (13 Σεπτεμβρίου) και αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» για την καθολική απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους.

Στις τράπεζες σπεύδουν οι πωλητές

Στο -0,88% και τις 1.254,86 μονάδες διαπραγματεύεται ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος ηγείται των σημερινών απωλειών. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί κατά -0,46% στις 3.497,98 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,64% στις 2.330,34 μονάδες.

Στα 18,516 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, εκ των οποίων τα 2,75 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις. Δύο μεγάλα πακέτα, άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα, πέρασαν στην Πειραιώς μέσω του Χ.Α. Η τράπεζα κάνει τζίρο 3,85 εκατ. ευρώ, έπονται οι ΕΤΕ – Jumbo με πάνω από 2 εκατ. ευρώ και οι Motor Oil – Alpha Bank με πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 99,695 δισ. ευρώ. Double score για τις αρνητικές μετοχές (62) έναντι των θετικών (30), ενώ 11 τίτλοι διατηρούνται αμετάβλητοι.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank κινείται πτωτικά κατά -1,17% στα 2,033 ευρώ και ακολουθούν η Εθνική (-0,99% στα 7,614 ευρώ), η Alpha Bank (-0,99% στο 1,5545 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,43% στα 3,975 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω ή πέριξ του -1% για την Autohellas, την Cenergy, τη Metlen, την Titan, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ElvalHalcor και τη Viohalco.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή πτώση σημειώνουν η Τεχνική Ολυμπιακή, η ΑΒΑΞ, η ΕΧΑΕ, η Optima Bank, η Intralot, ο ΑΔΜΗΕ και η Ideal. Αντίθετα, η Lavipharm καταγράφει «άλμα» +1,9% και ακολουθεί η Κρι Κρι στο +0,8% (προ των πυλών για νέο ιστορικό υψηλό). Κέρδη +0,8% και για την Dimand. Διορθώνει κατά -3% η Attica Bank, οπισθοχωρώντας λίγο κάτω από τα 10 ευρώ.

Το comeback των αγοραστών και οι μετοχές που υπεραπέδωσαν

Ολική επαναφορά από τις απώλειες του διημέρου 3-4 Σεπτεμβρίου έκανε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επανήλθε στις 1.446 μονάδες, βλέποντας ενδοσυνεδριακά με αξιώσεις ακόμη και τις 1.450 μονάδες. Παρά τη σωρεία θετικών εκθέσεων και αξιολογήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, ο κλάδος δεν υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια αγορά. Αντίθετα, αυτή τη φορά ξεχώρισε ο ενεργειακός τομέας, με τις μετοχές της Metlen, της ΔΕΗ και της Motor Oil να καταγράφουν ισχυρή άνοδο.

Πρωταγωνίστρια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η Jumbo, η οποία σημείωσε «άλμα» +5,65%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή της από τον Ιούνιο του 2023. Παράλληλα, επέστρεψε πάνω από τα 24 ευρώ και σε προ της «Μαύρης Δευτέρας» (5 Αυγούστου) επίπεδα. Καταλύτης ανόδου το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών -με ανώτατη τιμή τα 27,2 ευρώ- για έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, που προτείνει η διοίκηση του ομίλου. Με αυτό τον τρόπο αύξησε τη διαφορά από το χαμηλό έτους των 21,68 ευρώ στο +10,78%. Η υπεραπόδοση της Jumbo συνοδεύθηκε από ενισχυμένο τζίρο, που «άγγιξε» τα 13,44 εκατ. ευρώ.

Τρίτη διαδοχική πτώση κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα, υποχωρώντας σωρευτικά κατά -3,61%. Επιπλέον, βρέθηκε κάτω από τα 7,7 ευρώ χάνοντας πολύτιμο έδαφος στη «μάχη» που είχε δώσει για την ανάκτηση των 8 ευρώ. Έκανε, δε, τις περισσότερες συναλλαγές χθες, φτάνοντας τα 24,118 εκατ. ευρώ. Ισχυρή παραμένει η άνοδος του τραπεζικού τίτλου για φέτος (+22,26%), αν και απομακρύνθηκε κατά -11,1% από το υψηλό έτους των 8,65 ευρώ. Για τις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου έχει δρομολογηθεί το placement του ΤΧΣ, για ένα μέρος από το συνολικά 18,39% που κατέχει στην ΕΤΕ, διατηρώντας μέχρι τότε ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Με αργά και σταθερά «βήματα» η Coca Cola συνεχίζει την πορεία της προς τα ρεκόρ, πλησιάζοντας εκ νέου το ορόσημο των 34 ευρώ, τιμή που, πέρα από τα τέλη Ιουλίου – αρχές του περασμένου Αυγούστου, έχει να δει πριν την πανδημία. Με το κλείσιμο στα 33,5 ευρώ, η ΕΕΕ σημειώνει κέρδη +26,8% εντός του 2024 και η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 12,5 δισ. ευρώ, ούσα η πολυτιμότερη εισηγμένη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εκτόπισμα άνω του +2% έκανε την Πέμπτη η Aegean, κλείνοντας πάνω από τα 11,5 ευρώ για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα περιήγησης σε χαμηλότερες τιμές. Έχει ανοίξει την «ψαλίδα» από το αρνητικό ρεκόρ των 10 ευρώ, αλλά απέχει αρκετά (-14,48%) από το υψηλό έτους των 13,47 ευρώ. Επανήλθε πάνω από το 1 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία. Θετικός καταλύτης το «μπάσιμο» στην Volotea.

Με σπασμένα «φρένα» συνεχίζει η Profile, επιστρέφοντας δυναμικά πάνω από τα 5 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, με ένα 5ήμερο ράλι της τάξης του +16,89% «αναρριχήθηκε» από τα 4,5 ευρώ στα 5,26 ευρώ, φτάνοντας μία «ανάσα» μακριά από το ιστορικό υψηλό των 5,43 ευρώ. Παράλληλα, το χθεσινό +5,73% ήταν η καλύτερη επίδοση για τη μετοχή σε «βάθος» δύο μηνών. Στο +23,76% τα κέρδη της φέτος και σχεδόν στα 130 εκατ. ευρώ η αποτίμησή της.

Πτωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Κλίμα σταθεροποίησης επικρατεί το τελευταίο τριήμερο στην Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μεικτά πρόσημα. Κοντά στο ιστορικό υψηλό του διατηρείται ο Dow Jones. Στα νέα στοιχεία για την απασχόληση εστιάζουν οι traders, καθώς αυτά είναι που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Federal Reserve για την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου. Πτωτικό αναμένεται να είναι το σημερινό ξεκίνημα στην Wall Street, όπως δείχνουν τα futures.

Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,4% ενώ προέρχεται από ένα 4ήμερο πτωτικό σερί. Ο DAX στην Φρανκφούρτη διολισθαίνει κατά -0,7% και έπονται οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου με απώλειες πέριξ του -0,2% με -0,4%. Σε περίπτωση διατήρησης του τρέχοντος σκηνικού, οι ευρωαγορές θα σημειώσουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το sell off στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Επικράτηση των πωλητών είχαμε σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τους δείκτες σε Κίνα και Νότια Κορέα να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία. Κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά το σήμα που έδωσε το τοπικό παρατηρητήριο για τον τυφώνα Yagi.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας (γραφήματα)

ΑΚΤΩΡ: Ραντεβού με το μετρό της Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου – Οι επόμενες επεκτάσεις της πόλης (pics)

Πρωινές συνήθειες για ένα πιο αποδοτικό ξεκίνημα της ημέρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version