«Fed Day» σήμερα και ο χρυσός βούτηξε κατακόρυφα προτού εκτοξευθεί στα $1.318… Μυστηριώδης πωλητής «ξεφόρτωσε» χρυσό αξίας $1 δισ.! – Τι κινεί την αγορά και γιατί τα πολύτιμα μέταλλα αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με πτώση έκλεισε σήμερα ο χρυσός, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά δύο εβδομάδων.

Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,4% ή 4,8 δολ., στα 1.301,70 δολ. ανά ουγγιά.

Ωστόσο το νούμερο αυτό μόνο αντιπροσωπευτικό της σημερινής συνεδρίασης δεν είναι, αφού μετα-συνεδριακά το πολύτιμο μέταλλο έφτανε να πραγματοποιεί ράλι έως και 1% στα 1.318 δολάρια.

Η υψηλή μεταβλητότητα είναι κάτι το σύνηθες στη λεγόμενη “Fed Day”, δηλαδή την ημέρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωνει την νομισματική της πολιτική. Ωστόσο η συμπεριφορά του χρυσού υπήρξε το λιγότερο ύποπτη σήμερα.

Αρχικά, και εν μέσω σταθεροποίησης στην αγορά (και σταθερά ήπιας ανοδικής πορείας το τελευταίο διάστημα), υπήρξε απότομη βουτιά συνοδευόμενη από ανεξήγητα και ασυνήθιστα υψηλό όγκο συναλλαγών, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 1 δισ. δολάρια!

goldspikezero.jpg

Στη συνέχεια, οι αγοραστές ανέλαβαν δράση και ανέβασαν και πάλι το πολύτιμο μέταλλο σε ένα spike (απότομη ισχυρή ανοδική κινήση), καθώς οι μετοχές στη Wall Street υποχωρούσαν μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας πριν η Fed ανακοινώσει τη νομισματική της πολιτική, σπεύδοντας στο ασφαλές καταφύγιο.

Ωστόσο η συνεδρίαση του πολύτιμου μέταλλου είχε ήδηλήξει για σήμερα, με το πρόσημο να γράφει αρνητικό. Μετα-συενδριακά το ράλι έφτασε έως και 1,1% πάνω από τα 1.318 δολάρια.

sthsyenxeia.jpg

Η Fed τελικά διατήρησε όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο εύρος 2,25% – 2,50%, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις κατά το τρέχον έτος, και παράλληλα έστειλε σινιάλο χαλαρής πολιτικής στο μέλλον, χαρίζοντας ανακούφιση στους επιφυλακτικούς επενδυτές, που επανατοποθετήθηκαν στις μετοχές, εγκαταλείποντας την ασφάλεια του χρυσού, ο οποίος ροκάνισε τα κε΄ρδη του στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και αυτή τη στιγμή κινείται στα 1.314,45 δολάρια/ουγγιά με +0,55%.

Τι κινεί την αγορά

Περαιτέρω πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο άσκησε η ενδυνάμωση του δολαρίου, στον απόηχο των εξελίξεων στο Brexit.

Ο ενιαίος δείκτης δολαρίου ενισχέται κατά 0,1% στις 96,4 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,321 δολ.

Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

spotgolddd.jpg

Στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα πως με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ζήτησε μια καθυστέρηση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου.

«Η τιμή του χρυσού κινείται πάνω από το όριο των 1.300 δολαρίων χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της ActivTrades, Carlo Alberto De Casa, προσθέτοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο «δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεπεράσει τα 1.310 δολ. ανά ουγγιά και παραμένει εγκλωβισμένο κοντά στα 1.300 δολ. ανά ουγγιά».

Την ίδια ώρα, πιέσεις στον χρυσό άσκησαν και οι νέες εμπορικές ανησυχίες, μετά από δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ συζητούν τη διατήρηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων για «αρκετό διάστημα», αν και ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα «προχωρά καλά».

Η αγορά χρυσού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το τελευταίο εξάμηνο, με το πολύτιμο μέταλλο να έχει κερδίσει σχεδόν 200 δολάρια, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newmoney.gr, όπου ήδη από το περασμένο φθινόπωρο αναφερθήκαμε στις ενδιαφέρουσες «ζυμώσεις» στην αγορά χρυσού καθώς κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις φορτώνουν τα αποθέματα τους, εν μέσω πολλαπλών σινιάλων για παγκόσμια ύφεση.

Η αγορά χρυσού Bullion (ο καθαρός χρυσός σε μπάρες) τον τελευταίο χρόνο

goldbull20319.PNG

Όμως τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει ολόκληρη η αγορά πολύτιμων μετάλλων και όχι μόνο ο χρυσός, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του παλλάδιου, που λόγω αυξημένης ζήτησης (λόγω της χρήσης κατά των εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα, και όχι μόνο) έχει σπάσει όλα τα κοντέρ το τελευταίο εξάμηνο, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί στα 1.600 δολάρια/ουγγιά, όχι απλώς ξεπερνώντας, αλλά αφήνοντας κατά πολύ πίσω του τον χρυσό ως πολυτιμότερο μέταλλο! Περισσότερα εδώ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ ως προς το γιατί ο χρυσός καλπάζει (και θα συνεχίσει να καλπάζει) το 2019, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.