Απώλειες της τάξης του 2% εμφανίζει την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς ζήτησης «υπερτερούν» αυτήν τη στιγμή των προοπτικών μείωσης της διαθέσιμης προσφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 1,95% και διαμορφώνονται στα 89,35 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη χάνουν 1,77% και περιορίζονται στα 94,49 δολάρια ανά βαρέλι.
Τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέπεμψαν SOS για την οικονομία, κάνοντας λόγο για έναν αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο πρόβλημα του πληθωρισμού. Όλα αυτά, εύλογα, είναι πιθανό να περιορίσουν τη ζήτηση για αργό, κάτι το οποίο σπεύδουν να προεξοφλήσουν οι αγορές.
«Υπάρχει μια εντεινόμενη απαισιοδοξία στις αγορές» παραδέχεται ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο CNBC.
Πέραν των πιθανοτήτων ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, στο αρνητικό σπιράλ συμβάλλει και η προοπτική περαιτέρω καθίζησης της ζήτησης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως. Οι τοπικές αρχές έχουν αυξήσει τους ελέγχους κατά του κορωνοϊού, καθώς σε αρκετές πόλεις καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Με δεδομένη τη στρατηγική μηδενικής ανοχής στην Covid, προκύπτουν ανησυχίες για την επαναφορά των lockdowns. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Νο.2 οικονομία του πλανήτη.
Το ισχυρό δολάριο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της 20ετίας, αποτελεί ακόμη έναν αρνητικό παράγοντα, καθώς το κόστος αγοράς πετρελαίου καθίσταται ολοένα και υψηλότερο για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη απόφαση του OPEC+ (Σαουδική Αραβία, Ρωσία κ.α.) για σκόπιμη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, περιορίζει εν μέρει τις απώλειες, καθώς οι συνθήκες μειωμένης προσφοράς παρέχει στηρίγματα στις τιμές.
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι από τις αρχές του 2022, η σωρευτική άνοδος σε WTI και Brent ξεπερνάει το 14%. Πρόσφατα δε, η Goldman Sachs έσπευσε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τις τιμές του αργού, «βλέποντας» αύξηση του Brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.
Διαβάστε επίσης
Πετζετάκις-Shelman: Την ίδια μέρα στο σφυρί δυο «βαριά ονόματα» της ελληνικής βιομηχανίας
«Φιλί ζωής» στους καυστήρες φυσικού αερίου δίνουν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης