search icon

Αγορές

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πληθωρισμού οι αγορές – Απώλειες 1% στην Ευρώπη, χάνει 250 μονάδες ο Dow Jones

Αξιοσημείωτες πιέσεις στην Ευρώπη, με τον γερμανικό δείκτη να χάνει 1,5% - Απώλειες τουλάχιστον 1% για τον Nasdaq στη Wall Street - Κοντά στο 2% οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό μπαράζ ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι διεθνείς αγορές μετοχές, καθώς η ρωσο-ουκρανική κρίση, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιδεινώνουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα και «διώχνουν» τους αγοραστές.  

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μειώνεται κατά 0,8% ή κατά 270 μονάδες, καθώς υποχωρεί στις 34.536 μονάδες. Κατά 0,8% διολισθαίνει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq περιορίζεται στο -1% και τις 13.944 μονάδες.  

Οι επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν το βλέμμα στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent υπερβαίνει εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 120 δολάρια ανά βαρέλι, επιτείνοντας τις ενεργειακές και πληθωριστικές πιέσεις. Η τιμή του αμερικανικού αργό, παράλληλα, βρίσκεται στο +4% και τα 113 δολάρια ανά βαρέλι. 

Την ίδια ώρα, η Federal Reserve επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων (ενδεχομένως και 50 μονάδων βάσης τον Μάιο ή Ιούνιο), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης των ανατιμήσεων, αγνοώντας ωστόσο τις επιπτώσεις στην πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, Γι’ αυτό τον λόγο, ο μεγαλο-επενδυτής Καρλ Ίκαν έσπευσε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το όριο του 2,40%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, δηλαδή των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.  

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,1% και τις 453 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 1,5% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB μειώνεται κατά 1%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της σουηδικής SEB κατακρημνίζεται στο -7% μετά την αναβολή της διανομής μερίσματος, ενώ η μετοχή της ολλανδικής Aegon σκαρφαλώνει στο +5%, χάρη στην πώληση των δραστηριοτήτων σε Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία. 

Διαβάστε επίσης:

Ο φόρος στα υπερκέρδη, η Deca, η Wood και το ΧΑ, η ωραία Ελένη και τα πανάκριβα ρολόγια

Πώς να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μιχάλης Ζολώτας: Βγαίνει στο σφυρί μεγάλο ακίνητο του εφοπλιστή στη Χίο

Exit mobile version