Προς χαμηλότερα επίπεδα υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου, εν μέσω της άνισης ανάκαμψης της ζήτησης και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ως απόρροια της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία «εξουδετερώνει» τις επιπτώσεις των μειωμένων αποθεμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κάτω των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς διολισθαίνουν στο -1,8% και τα 79,3 δολάρια. Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη περιορίζονται στο -1,8% και τα 83,2 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι πιέσεις στην αγορά του «μαύρου χρυσού» σχετίζονται με την άνιση ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα η Ασία αντιμετωπίζει μια «πλημμύρα» από ρωσικό πετρέλαιο. Αποτέλεσμα είναι τα διυλιστήρια να εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπών της παραγωγής, καθώς τα κέρδη από τη μετατροπή του αργού σε προϊόντα, όπως το ντίζελ, «πέφτουν» κατακόρυφα (περιθώρια διύλισης).
«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία και να επιβραδύνουν την αύξηση της ζήτησης, παρά τον περιορισμό της παραγωγής των χωρών του OPEC» εξηγεί ο Εντ Μπελ, αναλυτής της NBD.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το χαμηλό 15 μηνών του Μαρτίου, οι χώρες – μέλη του OPEC+ αποφάσισαν να περικόψουν κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή, σε μια προσπάθεια τόνωσης των τιμών. Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση των αποθεμάτων, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί του τελευταίου έτους.
Παρ’ όλα αυτά, η χαμηλή παραγωγή δεν καθίσταται ικανή να δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση φαίνεται ότι υπερτερούν. Ιδίως, ενόσω ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών εξακολουθούν να υπονομεύουν τις προοπτικές του ΑΕΠ.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν ανησυχίες για το ευρύτερο outlook της ζήτησης και τα αδύναμα περιθώρια διύλισης» επιβεβαιώνει ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην ING.
Διαβάστε ακόμα
Σκάνδαλο Folli Follie: Εχασαν τη μάχη για €3,3 εκατ. στο ΣτΕ οι Κουτσολιούτσοι (pic)