(last update 22:40) Σε πτωτικό έδαφος διολισθαίνει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι τιμές χονδρικής και οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας προμηνύουν μια νέα παρέμβαση της Federal Reserve στο ύψος των επιτοκίων.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 354 μονάδες ή 1,04% και διαμορφώνεται στις 33.773 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί 1,21% στις 4.098 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, εμφανίζει πτώση 1,60% και τις 11.877 μονάδες.
Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των νέων μακροοικονομικών μεγεθών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής και τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, τα οποία έρχονται να ενισχύσουν τις πιθανότητες για νέα αύξηση στα αμερικανικά επιτόκια.
Αναλυτικότερα, οι τιμές χονδρικής, ένας από τους βασικούς δείκτες πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,7% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο μόλις 0,4%. Ταυτόχρονα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν απροσδόκητα κατά 1.000 στην εβδομάδα 5-11 Φεβρουαρίου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το σενάριο για νέα παρέμβαση στα επιτόκια της Federal Reserve, καθώς ο πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης στις αρχές του έτους, επιβραδύνοντας ή και ανακόπτοντας τη μέχρι πρότινος πορεία αποκλιμάκωσης.
Κι αυτό, οπωσδήποτε, λειτουργεί επιβαρυντικά για τις αγορές μετοχών, οι οποίες εχθρεύονται τα υψηλότερα επιτόκια, καθώς υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και την εταιρική κερδοφορία.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, υπάρχουν και επενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να «ποντάρουν» στο ράλι της αγοράς, εκτιμώντας ότι οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων βρίσκονται σε τροχιά άμεσης ολοκλήρωσης, κάτι που θα επιτρέψει στο β’ εξάμηνο να έχουμε τις πρώτες μειώσεις.
Πέραν της νομισματικής πολιτικής, στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με report της Credit Suisse, οι εισηγμένες έχουν -σε γενικές γραμμές- παρουσιάσει έσοδα και κέρδη χειρότερα του αναμενόμενου, εμφανίζοντας τα δυσμενέστερα αποτελέσματα των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών -αν εξαιρέσουμε τις χρονιές με συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Διαβάστε ακόμη
Το σπίτι της επικής κρεοφαγίας – Σπάνιες κοπές στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα