(upd) Κάτω από τις 830 μονάδες διολισθαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και η διαφαινόμενη κλιμάκωση στο ουκρανικό ζήτημα, σε συνδυασμό -πάντα- με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα και περιορίζουν τη διάθεση για ρίσκο. Κι αυτό, παρά τα στηρίγματα από τα θετικά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,37% και διαμορφώνεται στις 822,44 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (833,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 820,40 έως 829,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 18,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -3,70% και τις 547 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία κατρακυλάει στο -4,5% και χάνει το όριο του 0,90 ευρώ. Κατά 4,5% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία περιορίζεται στα 3,1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -3,7% και το 0,88 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -3,5% και το 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -3,72% και 0,881 ευρώ
- Eurobank -4,52% και 0,8994 ευρώ
- Εθνική Τράπεζας -4,52% 3,165 ευρώ
- Πειραιώς -3,47% 1,14 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,73% και 1.981 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει την καθοδική πορεία, καθώς περιορίζεται στο -2,1% και κατέρχεται των 9 ευρώ. Κατά 1,5% συρρικνώνεται και η μετοχή της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αναδιπλώνεται στα 16,4 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Viohalco σημειώνει πτώση κατά 2,7%, ενώ τουλάχιστον στο 2% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda Development, ΕΛΠΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Πέριξ του 1,5% διαμορφώνεται, επίσης, η κάμψη για τις μετοχές των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Quest Συμμετοχών και Jumbo. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil παρουσιάζει κέρδη 1,6% και προσεγγίζει εκ νέου τα 16 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,23% και 1.307 μονάδες), οι μετοχές των Πλαίσιο, ΕΥΑΘ και Autohellas ξεχωρίζουν αρνητικά στο -2%, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Παπουτσάνη και Πλαστικά Θράκης περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΑΝΕΚ, η οποία εκτοξεύεται σε limit up (+19,5%) στον απόηχο της απορρόφησης από την Attica Group. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 24 μετοχές κινούνται ανοδικά, 76 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
Ευθυγραμμίζεται με την τάση των διεθνών αγορών
Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα, επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος, ευθυγραμμιζόμενη με την πλαγιο-καθοδική τάση των διεθνών αγορών. Άλλωστε, η σημερινή συνεδρίαση είναι «αφιερωμένη» στη Federal Reserve, δηλαδή την αμερικανική κεντρική τράπεζα, η οποία το βράδυ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων της τάξης τουλάχιστον των 75 μονάδων βάσης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωριστικού προβλήματος.
Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο στις ΗΠΑ θα φθάσει στο εύρος 3% – 3,25% (από 2,25% – 2,50%), κάτι που σαφώς θα επηρεάσει τόσο τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, όσο και τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Είναι αρκετά πιθανό, εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ να αναγκαστεί να ακολουθήσει ως έναν βαθμό τον βηματισμό της Fed, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει το ευρώ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, η Γηραιά Ήπειρος, πέραν της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης, καλείται να διαχειριστεί και την ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αποτελούν «θηλιά» στον λαιμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, και την εντολή του Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία, κάτι που επαναφέρει τις ανησυχίες για το ουκρανικό ζήτημα.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα άκρως θετικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, περιορίζοντας εν μέρει την καθοδική κίνηση και συντηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.
«Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών, αλλά η πλαγιο-καθοδική τάση είναι ιδιαίτερα ήπια, καθώς για μια ακόμη φορά εκδηλώνεται η ελληνική ανθεκτικότητα. Η ελληνική οικονομία δείχνει, προσώρας τουλάχιστον, αξιοσημείωτη αντοχή και η εξαμηνιαία κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ» σχολιάζει ενδεικτικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει μια ξεκάθαρη αδυναμία υπέρβασης ακόμη και των 840 μονάδων, παραμένοντας κάτω του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Οι βασικές στηρίξεις τοποθετούνται στις 800 και 779 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 850 μονάδες.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,22% και τις 404 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,51% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,58%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,32% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,09%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα εν όψει της απόφασης της Fed.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να ανακάμψουν, καθώς η αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία θέτει νέα ερωτηματικά για τα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διευρύνονται στο +2,51% και τα 86,05 ευρώ, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +2,48% και τα 92,86 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,50% και τα 1.679 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης
Τα γκάλοπ, οι αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τα νέα Αττικά κόλπα και η νέα επένδυση του Γερμανού
Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Γιατί θα πολεμήσουμε την έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια