search icon

Αγορές

Μετά τις SVB και Credit Suisse, η Deutsche Bank – Στο κόκκινο οι αγορές, «βυθίζεται» το Χρηματιστήριο Αθηνών (upd)

Η απότομη κάμψη στη μετοχή της Deutsche Bank και των διεθνών αγορών επηρεάζει και το Χ.Α. - Απώλειες έως 6% στις τράπεζες, αρνητικά πρόσημα και στα υπόλοιπα blue chips - JP Morgan: Αναβαθμίζει την τιμή στόχο για ΟΠΑΠ σε 16 ευρώ - Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Goldman Sachs: Τιμή – στόχος οι 1.075 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

(last update 15.50) Υπό κλοιό έντονων πιέσεων τελεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέες ρευστοποιήσεις, ενόσω κλιμακώνονται εκ νέου οι τραπεζικές ανησυχίες στην Ευρώπη. Οι απώλειες εκτείνονται σ΄ όλο το μήκος και το εύρος του ταμπλό, καθώς το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό και η απότομη βουτιά στη Deutsche Bank υπονομεύουν αισθητά την αγοραστική ψυχολογία. 

Οι τράπεζες εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς χάνουν έως -6%. Στα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ πέφτει στα 7,7 ευρώ, ενώ αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται και σε Ελλάκτωρ, Jumbo, Τitan, Viohalco, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή. Αυξημένες πιέσεις παρουσιάζει και η ΕΧΑΕ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 2,90% και διαμορφώνεται στις 1.021,86 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 30 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.052,43 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 31 μονάδες (από 1.020,17 έως 1.051,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 63,7 εκατ. ευρώ.

Έως -6% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω της βουτιάς στην Deutsche Bank, τίθεται στο στόχαστρο των πωλητών, με αποτέλεσμα να χάνει 5,03% και να οπισθοχωρεί στις 742 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο της εβδομάδας.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -5,8% και τα 4,35 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο -4,5% και το 1,89 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -5,7% και το 1,19 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank συρρικνώνεται στο -3,7% και το 1,11 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Πιέσεις στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,19% και 2.467 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 3% και «πέφτει» στα 7,6 ευρώ, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη του 2022. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, παράλληλα, καταγράφει πτώση στο -2,8% και τα 2,07 ευρώ, διορθώνοντας από το +15% του προηγούμενου 3ημέρου, το οποίο προκλήθηκε από τις διαπραγματεύσεις πώλησης της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat. Στο -3% καθορίζονται οι απώλειες και για τις Jumbo – Τitan – ΟΠΑΠ, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΛΠΕ και Autohellas περιορίζονται άνω του 2%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,12% και 1.511 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,7% και τα 4,02 ευρώ, με τις ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Πλαστικά Θράκης και Cenergy να έπονται πέριξ του 3%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της AustraCard, στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης, συρρικνώνεται στο -6% και τα 12,2 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 13 μετοχές κινούνται ανοδικά, 93 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν  

Ανήσυχοι οι επενδυτές

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στο «μονοπάτι» της μεταβλητότητας και της στασιμότητας, καθώς οι τραπεζικές ανησυχίες και το αρνητικό «γύρισμα» των διεθνών αγορών εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσμενώς το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η απότομη πτώση του ημερήσιου συναλλαγματικού τζίρου, ο οποίος απέχει παρασάγγας από τα μέχρι πρότινος υψηλά επίπεδα των 120 – 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιφυλακτικότητα για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες (Deutsche Bank, Credit Suisse, Silicon Valley Bank, Signature, Silvergate), σε συνδυασμό με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτής της καθοδικής τάσης.

Από την άλλη πλευρά, τα άκρως θετικά εταιρικά αποτελέσματα έρχονται να παράσχουν ορισμένα στηρίγματα, με τις Fourlis, Titan και ΔΕΗ να ικανοποιούν τους επενδυτές με τις οικονομικές επιδόσεις του 2022. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσει και η ΕΧΑΕ.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στις κεντρικές τράπεζες, με τη Federal Reserve να προχωράει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και να υιοθετεί έναν σαφώς ηπιότερο τόνο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, εντείνει τις προσδοκίες για σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης στις ΗΠΑ, παρέχοντας ώθηση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία υποχωρεί στα όρια του 4%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει αξιοσημείωτες απώλειες στο -1,34% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,70%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,60%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,70% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν κάμψη κατά 200 μονάδες, εν μέσω των τραπεζικών ανησυχιών.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς επιμένουν οι αυξητικές πιέσεις στα αποθέματα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,21% και τα 69,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,08% και τα 75,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,32% και τα 1.989 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα:

Η «ταραχή ΠΑΣΟΚ», οι φήμες και τα σενάρια, η Ιντρακάτ κλείνει Ελλάκτωρ και… τα όργανα Καμπουρίδη-Dolphin

Δημήτρης Κοντομηνάς: Το μυθικό κτήμα στην Αργολίδα «αναζητά» αγοραστή – Αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό (pics)

Γιώργος Συγγελίδης: Πέθανε ο ιδρυτής ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας

Exit mobile version