Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,29% και να βρίσκεται στις 912,17 μονάδες.
Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής με το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης να είναι οι αλλαγές στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αλλαγές στον FTSE Med και Eurostoxx καθώς και οι λήξεις παραγώγων σε μετοχές και δείκτες.
Όσον αφορά τον δείκτη FTSE Med οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ.
Αν και αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι η αγορά θα κλείσει με απώλειες, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί αρνητικά για την πορεία της αγοράς καταγράφοντας μέχρι στιγμής εβδομαδιαίες απώλειες 4,28%, οι θετικές εκθέσεις συνεχίζουν να έρχονται από το εξωτερικό και από τους ξένους οίκους με την ING, DBRS και Bofa να ανεβάζουν τον πήχη για το Ελληνικό ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, η ING προβλέπει ανάπτυξη ης τάξεως του 8,5% (πριν 6,7%), 7,4% (πριν 7,8%) και 6% (πριν 7,9%) στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα με την συνολική μεταβολή για το 2021 που προσδοκά η ING να είναι στο +4,7%, αρκετά πάνω από τις επίσημες προβλέψεις αλλά μόλις 3,3% το 2022 και 2,5% το 2023 σε ετήσια βάση.
Αντίστοιχα οι νεότερες εκτιμήσεις της DBRS, στο βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης για την εγχώρια οικονομία ανάπτυξη στα επίπεδα του 5% φέτος από 4% στην ανάλυση του Απριλίου και στο 4,5% για το 2022 από 3,5% στην αναφορά του Απριλίου.
Στο δυσμενές σενάριο της DBRS, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι πολύ διαφορετικές αφού θέτει τον πήχη για την εγχώρια οικονομία στο 3% (από 1,5% στην ανάλυση του Απριλίου) και στο 1,5% το 2022 (από 4% πριν).
Όσον αφορά την Bofa αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2021 στο 5,1% (από 3,4% πριν) και μειώνει τις επιδόσεις του 2022 στο 3,8% από 5,7% πιο πριν.
Η φετινή επίδοση για τη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες με την Ισπανία στο +5,9%, την Γαλλία στο +5,7% και την Ιρλανδία στο +6,9%. Ταυτόχρονα, η επίδοση του 2023 παραμένει ελαφρώς καλύτερη από την Ευρωζώνη με +2,1% έναντι 1,9% για την Ευρώπη.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,33% η Ελλάκτωρ με 1,44%, η Coca Cola με 1,37% και η Aegean με 1,13% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά ο Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil με 1,83% και 1,34% αντίστοιχα και ακολουθούν ήπια πτωτικά η Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Eurobank, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας, Σαράντης, Alpha Bank, Πειραιώς και Λάμδα.
Διαβάστε ακόμα:
DBRS: Νέες αυξημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
ΔΕΔΔΗΕ: Προχωρά σε 664 προσλήψεις – Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Covid-19 και Αγορά Εργασίας: Επιπτώσεις, αντιδράσεις και προκλήσεις πολιτικής