(Last update 22:25)
Αναζωπυρώθηκαν οι πιέσεις στους βασικούς δείκτες της Wall Street, με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος των προηγούμενων κερδών τους και να δυσκολεύονται να κρατηθούν σε θετικό έδαφος. Εξάλλου, η αγορά παραμένει νευρική αναφορικά με την εμπορική πολιτική του Λευκού Οίκου, την πιθανότητα νέων αναστολών στους δασμούς και την προοπτική συμφωνιών με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταχωρήσεις στο Federal Register, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνες για τις εισαγωγές στους κλάδους των μικροτσίπ και των φαρμάκων, σε μία προσπάθεια αποτίμησης του δασμολογικού πλαισίου για λόγους οικονομικής και εθνικής ασφάλειας, κάτι που σημαίνει πιθανές επιβαρύνσεις στον κλάδο.
Έτσι, λοιπόν, αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,24% και διαπραγματεύεται στις 40.428 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,12% στις 5.399 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει κάμψη 0,15% και τις 16.805 μονάδες.
Ο S&P 500 έχει χάσει 8,1% από την αρχή του έτους, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχει υποχωρήσει σχεδόν 13%, εν μέσω πίεσης σε κλάδους που στοχεύονται από νέους δασμούς.
Η Boeing διολισθαίνει κατά 4% μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει νέες παραλαβές αεροσκαφών της εταιρείας, κλιμακώνοντας την ένταση στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Οι αναλυτές βλέπουν την κίνηση αυτή ως αντίποινα για τις νέες εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις επιχειρηματικές ανακοινώσεις. Η Bank of America σημειώνει άνοδο μετά το ιστορικό ρεκόρ στα έσοδα από συναλλαγές μετοχών, αξιοποιώντας την αυξημένη μεταβλητότητα. Η Citigroup κινείται επίσης ανοδικά, καθώς τα έσοδα από το trading ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Αντίθετα, η Johnson & Johnson υποχωρεί κατά 1,3%, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα, ενώ πιέσεις δέχονται κι άλλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Pfizer και η Eli Lilly.
Η Bank of America Global Research αποκάλυψε ότι το επενδυτικό κλίμα για την αμερικανική οικονομία είναι το χειρότερο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων. Μάλιστα, αριθμός-ρεκόρ επενδυτών σκοπεύει να μειώσει την έκθεσή του σε αμερικανικές μετοχές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και τις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ.
Η εποχή των εταιρικών αποτελεσμάτων μπαίνει σε πλήρη ροή αυτή την εβδομάδα, με τις United Airlines και Netflix να ακολουθούν μετά τους τραπεζικούς κολοσσούς που ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, όπως εκτιμά η Μπρέντα Βιντζιέλο, CIO της Sand Hill Global Advisors, η τρέχουσα σεζόν αναμένεται να διατηρήσει την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι νέες εμπορικές πολιτικές θα επηρεάσουν τα επιχειρηματικά μεγέθη.
Τα στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών και εξαγωγών του Μαρτίου στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, προσφέροντας ενδείξεις για τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα. Οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,1%, έπειτα από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της πτώσης 2,3% στις τιμές καυσίμων. Οι τιμές εξαγωγών παρέμειναν αμετάβλητες, μετά από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Οι δείκτες αυτοί, σε συνδυασμό με τη μεταβλητότητα της αγοράς, συντηρούν ένα περιβάλλον αναμονής, όπου οι επενδυτές «ζυγίζουν» τους εμπορικούς κινδύνους, τις πληθωριστικές πιέσεις και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Διαβάστε ακόμη
ΙΟΒΕ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2%, πληθωρισμό 2,8% και ανεργία 9,3% το 2025 (πίνακας)
Πετρέλαιο: Η ΙΕΑ μειώνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση – Πλεονάζουσα παραγωγή έως το 2026
Αναλυτές και traders προβλέπουν υποχώρηση στο δολάριο και ισχυροποίηση του ευρώ (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα