Απροσδόκητο «δώρο» για τις αγορές σε ένα διάστημα που οι επενδυτές ανησυχούσαν για την αντίδραση της Federal Reserve απέναντι στις υψηλές αντοχές του πληθωρισμού αποτέλεσαν τα στοιχεία της νέας έκθεσης για την απασχόληση που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Τα στοιχεία έδειξαν απρόσμενη όσο και βέβαια θεμιτή… αποθέρμανση της αγοράς εργασίας, καθώς στην οικονομία προστέθηκαν μόλις 175.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ήτοι πολύ κάτω από τις 240.000 που περίμεναν οι αναλυτές.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο δείκτης της ανεργίας να αυξηθεί στο 3,9%, αντί των προβλέψεων πως ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος στο 3,8%. Στα επίπεδα αυτά, η ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2022.

Στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, τις περισσότερες προσλήψεις παρουσίασε ο κλάδος Υγείας (56.000), ενώ από τις χαμηλότερες μετρήσεις κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος (9.000), αντανακλώντας την καθίζηση του real estate λόγω των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων.

Πάντως, το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο ήρθε ουσιαστικά από τον ρυθμό αύξησης των μισθών, που αποτελεί μέγιστο «αγκάθι» στο δρόμο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε κάτω του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά όρο στο 0,2% σε μηνιαία βάση και στο 3,9% σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις περίμεναν το δείκτη στο 0,3% σε μηνιαία βάση και στο 4% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία έδωσαν ώθηση στους δείκτες της Wall Street και πίεσαν προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ενισχυθεί σημαντικά.

Άλλωστε, η πορεία της αγοράς εργασίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Fed, μαζί με την τροχιά του πληθωρισμού. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη υποστήριξε ότι οι πιέσεις στην αγορά εργασίας υποχωρούν και πως το συμβούλιο είναι έτοιμο να παρέμβει αν η ανεργία κινηθεί ανοδικά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για να απαντήσουμε σε τυχόν απρόσμενη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας» είχε τονίσει χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed, ο Τζερόμ Πάουελ.

Βέβαια, προφανώς στα επίπεδα αυτά η αγορά εργασίας δεν ασκεί σημαντικές πιέσεις προς το συμβούλιο να αντιδράσει, όμως όσο παρουσίαζε εικόνα υπερθέρμανσης λειτουργούσε σαφώς ως αποτρεπτικός παράγοντας προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης.

Λιγότερο «σφιχτά» περιθώρια στην αγορά εργασίας φέρνουν πιο κοντά την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, αν βέβαια συνοδεύονται και από τις κατάλληλες συνθήκες από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Για να πιάσουμε τους κλιματικούς στόχους 80.000 κατοικίες πρέπει να ανακαινίζονται κάθε χρόνο

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Αγγίζει το 70%

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ: Τα 4 στα 10 ευρώ του μισθού μας πάνε σε φόρους και εισφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ