Η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,4% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, την πιο αργή τριμηνιαία ανάπτυξη από την άνοιξη του 2022, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, σε μια μικρή αναβάθμιση από την προηγούμενη εκτίμησή της. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 1,5%, από την αρχική εκτίμηση του 2%, σε μια ένδειξη ότι τα υψηλά επιτόκια μπορεί να επιβαρύνουν την οικονομία.

Το υπουργείο Εμπορίου είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών της οικονομίας – προχώρησε με ρυθμό 1,3% το περασμένο τρίμηνο. Η αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σημείωσε απότομη υποχώρηση από τον ισχυρό ρυθμό 3,4% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023.

Παρόλα αυτά, η έκθεση της Πέμπτης έδειξε ότι η επιβράδυνση του Ιανουαρίου-Μαρτίου προκλήθηκε κυρίως από δύο παράγοντες – μια αύξηση των εισαγωγών και μια πτώση των επιχειρηματικών αποθεμάτων – που μπορούν να αναπηδούν από τρίμηνο σε τρίμηνο και δεν αντανακλούν απαραίτητα την υποκείμενη υγεία της οικονομίας μεταδίδει το AP.

Αφού αυξήθηκε με σταθερό ετήσιο ρυθμό άνω του 3% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν απότομα το τελευταίο τρίμηνο. Οι δαπάνες για συσκευές, έπιπλα και άλλα αγαθά μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,3%, ενώ οι δαπάνες για ταξίδια, γεύματα σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες αυξήθηκαν με ρυθμό 3,3%.

Η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της 11 φορές το 2022 και το 2023, σε υψηλό 23 ετών, για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι τα πολύ υψηλότερα επιτόκια δανεισμού των καταναλωτών που προέκυψαν από τις αυξήσεις της Fed θα οδηγούσαν την οικονομία σε ύφεση.

Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, και οι εργοδότες συνέχισαν να προσλαμβάνουν. Τον Μάιο, η χώρα πρόσθεσε 272.000 θέσεις εργασίας, αν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο χαμηλό ακόμα 4%. Ταυτόχρονα, ο συνολικός πληθωρισμός, όπως μετράται από τον κύριο μετρητή τιμών της κυβέρνησης, έχει πέσει από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% το 2022 στο 3,3%, εξακολουθώντας να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο-στόχο της Fed για το 2%.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πιθανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στο πρώτο τους debate. Αν και η οικονομία παραμένει υγιής με βάση τις περισσότερες μετρήσεις και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά πολύ από την κορύφωσή του, πολλοί Αμερικανοί δηλώνουν απογοητευμένοι που οι συνολικές τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Τα ακριβότερα ενοίκια και τα είδη παντοπωλείου αποτελούν ιδιαίτερες πηγές δυσαρέσκειας και ο Τραμπ προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη στον Μπάιντεν σε μια απειλή για την επανεκλογή του προέδρου.

Υπό το πρίσμα των ακόμη υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed νωρίτερα αυτόν τον μήνα προέβλεψαν ότι θα μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς τους μόνο μία φορά το 2024, από την προηγούμενη πρόβλεψή τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πρώτη μείωση του επιτοκίου θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ ενδεχομένως η δεύτερη μείωση θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Η έκθεση της Πέμπτης ήταν η τρίτη και τελική κυβερνητική εκτίμηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το Υπουργείο Εμπορίου θα εκδώσει την πρώτη του εκτίμηση για τις οικονομικές επιδόσεις του τρέχοντος τριμήνου στις 25 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη

Folli Follie: Στη φυλακή οδηγείται ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Σε κατ’ οίκον περιορισμό Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ μπορεί να ανταποκριθεί στις όποιες εκπλήξεις

Schroders Insight: Πώς επηρεάζονται οικονομία και αγορές από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ