Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί καταναλωτές για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών εκτινάχθηκε σε υψηλό πέντε μηνών τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, οι Αμερικανοί καταναλωτές περιμένουν ότι οι τιμές θα ανέβουν στο 3,8% μέσα στην επόμενη χρονιά, από το 3,2% που περίμεναν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, «βλέπουν» τα μακροπρόθεσμα κόστη να ανεβαίνουν με ρυθμό ύψους 3% μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, από το 2,8% του περασμένου μήνα.
Με τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό να επιδεινώνεται ήταν λογικό και επόμενο ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος να κινείται αντιστρόφως, πέφτοντας στις 63 μονάδες από τις 68,1 μονάδες το Σεπτέμβριο. Πρόκειται δε, για τη χειρότερη μηνιαία επίδοση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2022.
«Μετά τη σταθεροποίηση των τιμών στις αρχές της χρονιάς, οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού αναζωπυρώνονται και πάλι» εξήγησε η Γιοάν Χσου, επικεφαλής της έκθεσης, επισημαίνοντας πως η διολίσθηση στα επίπεδα καταναλωτικού κλίματος αφορούσε όλες τις δημογραφικές ομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το 49% των καταναλωτών, ήτοι δηλαδή σχεδόν οι μισοί, δηλώνουν ότι οι υψηλές τιμές «διαβρώνουν» το επίπεδο ζωής τους, μια σημαντική αύξηση από το 39% που είχε την ίδια άποψη τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2022.
Μάλιστα, και η άποψη των καταναλωτών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας επιδεινώθηκε, με τον σχετικό δείκτη να χάνει 14 μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Μάιο, μόλις στις 60 μονάδες.
Αν τα νούμερα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, τότε είναι σαφές ότι η συμπεριφορά και οι επιλογές των καταναλωτών θα επηρεαστούν, επεσήμανε η Χσου, με συνέπειες στη συνολική πορεία της οικονομίας.
Διαβάστε ακόμα
Mέση Ανατολή: Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία (πίνακες)
ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις €5,7 δισ. στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2024-2033
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ