Οι ανησυχίες για ένα ανεπιθύμητο μείγμα πληθωρισμού και στασιμότητας της οικονομικής ανάπτυξης επιστρέφουν, μόνο που αυτή τη φορά οι επενδυτές δυσκολεύονται να αγνοήσουν τους φόβους αυτούς.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό επανεμφανίζονταν κατά διαστήματα, καθώς ο πληθωρισμός συνέχιζε να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά αντικαταστάθηκαν επανειλημμένα από την εμπιστοσύνη στη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα μετά από μια ιστορική εκλογική νίκη απλώς ενίσχυσε την ιδέα του αμερικανικού εξαιρετισμού, ο οποίος υποτίθεται ότι θα στήριζε τη χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της, καθώς και το αμερικανικό δολάριο.
Τώρα, η απειλή του στασιμοπληθωρισμού φαίνεται να έχει εδραιωθεί περισσότερο, όπως υποδεικνύουν οι αμερικανικές μετοχές οι οποίες υστερούν έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, καθώς και η ετήσια πτώση κατά 1,8% του δείκτη ICE U.S. Dollar Index.
Η πρόσφατη πτώση στους δείκτες Dow Jones Industrial Average και S&P 500 ενίσχυσε το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών.
Αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του αφηγήματος του «αμερικανικού εξαιρετισμού» εν μέσω μιας συζήτησης σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και ότι αυτός ο σκεπτικισμός έχει εμφανιστεί στις περισσότερες συζητήσεις που είχαν με πελάτες εδώ και αρκετές εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ο Tομ Εσέι, πρόεδρος και ιδρυτής της Sevens Report, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα παρακολουθεί στενά τον αυξανόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τις επόμενες εβδομάδες, ο οποίος «θα ήταν ένα σημαντικό νέο αρνητικό στοιχείο για τις μετοχές».
Η επόμενη μεγάλη ενημέρωση για τον πληθωρισμό αναμένεται σε λίγες ημέρες μέσω των στοιχείων του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Ιανουαρίου, ή PCE, ο οποίος είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για την αύξηση των τιμών.
Οι κεντρικές και οι βασικές ενδείξεις του PCE αναμένεται να διαμορφωθούν στο 0,3% σε μηνιαία βάση, με βάση τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal – κάτι που θα ταυτίζεται ή θα υπερβαίνει ελαφρώς τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Παρά ταύτα, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί αισθητά.
Αυτό που ανησυχεί τους συμμετέχοντες στην αγορά είναι ότι «ο στασιμοπληθωρισμός είναι πραγματικά δύσκολος για τις κεντρικές τράπεζες και τους επενδυτές, επειδή δεν υπάρχει προφανής πολιτική θεραπεία γι’ αυτόν», όπως δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής Γουίλ Κόμπερνολ της FHN Financial με έδρα το Σικάγο. «Για τις κεντρικές τράπεζες, τα πράγματα πάνε στραβά και προς τις δύο κατευθύνσεις».
Ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά κολλημένος πάνω από το 2% από την απότομη άνοδό του στα τέλη του 2021 και παρά μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Fed μεταξύ 2022 και 2023, έχει την τάση να δρα με ταχύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών τείνουν να διαχέονται γρήγορα στην οικονομία, μόλις οι επιχειρήσεις και το ευρύτερο κοινό συνηθίσουν σε έναν κόσμο που έχει απομακρυνθεί από την εποχή του χαμηλού πληθωρισμού.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι προσδοκίες των Αμερικανών για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια κινούνται πάνω από το 3%. Εν τω μεταξύ, το 5ετές επιτόκιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά, σκαρφάλωσε σε υψηλό διετίας, στο 2,61%.
Αυτή η άνοδος του breakeven rate είναι ένας παράγοντας που έχει αυξήσει τις πιθανότητες ενός περιβάλλοντος στασιμοπληθωρισμού, σύμφωνα με τον Κέλβιν Γουόνγκ, ανώτερο αναλυτή αγοράς της OANDA.
Κατά την άποψή του, η Fed είναι πιθανό να υιοθετήσει μια ολοένα και λιγότερο χαλαρή στάση νομισματικής πολιτικής, η οποία θα αυστηροποιήσει τις συνθήκες ρευστότητας και μπορεί να «πυροδοτήσει έναν μεσοπρόθεσμο αρνητικό βρόχο ανατροφοδότησης στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά».
Από το απόγευμα της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωναν ως επί το πλείστον άνοδο, με τον Dow να προσπαθεί να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους του μετά την ολίσθησή του κατά 1.118,06 μονάδες την περασμένη Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ήταν ελάχιστα μεταβλητές έως ελαφρώς χαμηλότερες.
Μαζί με τα στοιχεία της Παρασκευής σχετικά με την αδύναμη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, την κατακόρυφη πτώση του καταναλωτικού κλίματος και τη μείωση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών, η έκθεση λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, «ήταν τόσο αδύναμη σε όλους τους τομείς που υπάρχει πλέον μια πεποίθηση στασιμοπληθωρισμού στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Κόμπερνολ της FHN.
Προσέθεσε πως «τις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν υπάρχουν πολλά από πλευράς δεδομένων που θα μπορούσαν να σοκάρουν την αγορά. Είναι πιθανό να παραμείνουμε σε μια γενικά απαισιόδοξη προοπτική, όπου ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, το επιτόκιο των θα παραμείνει υψηλό και η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί».
Παρόλο που επικρατεί αισιοδοξία για τα στοιχεία PCE της Παρασκευής, «θα μπορούσαμε να δούμε ένα ξεπούλημα στα ομόλογα εάν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών», προσέθεσε σε δηλώσεις του στο ΜarketWatch. Θα χρειαζόταν μια σχετικά ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας ή ένας δείκτης τιμών καταναλωτή ασθενέστερος του αναμενόμενου για τον Φεβρουάριο για να αλλάξει κάποιες από τις δυσμενείς απόψεις των συμμετεχόντων στην αγορά, αλλά τα στοιχεία αυτά δε θα ανακοινωθούν πριν από τις 7 και 12 Μαρτίου.
Διαβάστε ακόμη
«Μαύρο» στο Skype έπειτα από 21 χρόνια – Ποια πλατφόρμα θα το διαδεχθεί
Πώς η DeepSeek και η Τεχνητή Νοημοσύνη… θεραπεύουν τη μοναξιά που νιώθουν οι νέοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα