Δραστική μείωση κατέγραψε ο όγκος των κενών θέσεων εργασίας στην αμερικανική αγορά, παρουσιάζοντας (επιτέλους) ελπιδοφόρα σημάδια αποθέρμανσης, γεγονός που σίγουρα θα εκτιμήσει η Federal Reserve όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με την έκθεση JOLTS, που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας υποχώρησε άνω του αναμενόμενου τον Απρίλιο στα 8,06 εκατ. από 8,36 εκατ. το Μάρτιο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο του δείκτη από το 2021, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρά την πίεση που ασκούν στην οικονομία και την αγορά εργασίας τα σταθερά υψηλά επιτόκια.
Πραγματικά, ο αριθμός των κενών θέσεων υποχωρεί σταθερά από το υψηλό των 12,2 εκατ. που είχε φτάσει το Μάρτιο του 2022, όμως ουσιαστικά συντηρείται πάνω από το όριο των 8 εκατ. τους τελευταίους 38 μήνες, ένα όριο που δεν είχε ξεπεράσει ποτέ πριν το 2021 και την κρίση της πανδημίας.
Ωστόσο, οι απολύσεις μειώθηκαν και ο αριθμός των Αμερικανών που παραιτήθηκαν αυξήθηκε ελαφρά, γεγονός που αντανακλά τη βεβαιότητα τους πως θα βρουν σχετικά εύκολα άλλη δουλειά.
Ουσιαστικά η αναλογία των κενών θέσεων σε σχέση με τον αριθμό τον ανέργων κατέβηκε στο 1,2, ήτοι το κατώτερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.
Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κενών στην αγορά εργασίας ουσιαστικά αντανακλά τα σφιχτά επίπεδα της και τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας ευρύτερα παρά τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Μάλιστα, παρά την πίεση του αυξημένου κόστους δανεισμού οι επιχειρήσεις συνέχισαν να αναπτύσσονται και να προσλαμβάνουν προσωπικό, με αποτέλεσμα και ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να κινείται κατά μέσο όρο σταθερά πάνω από τις 234.000 το μήνα, μέσα στην τελευταία χρονιά.
Αναλόγως και η έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή εκτιμάται πως θα καταγράψει 180.000 νέες προσλήψεις, με την ανεργία να προβλέπεται στο 3,9% συμπληρώνοντας έτσι ένα σερί 28 μηνών κάτω από το όριο του 4%.
Πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία μακροοικονομικά παραπέμπουν σε μια αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας.
Το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε τελικά μόλις στο 1,3%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2022, οι καταναλωτικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται αλλά με πιο αργό ρυθμό, στο 2% και η μεταποιητική δραστηριότητα έπεσε σε χαμηλό τριών μηνών.
Οι επενδυτές πόνταραν στην έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, ώστε η οικονομία να πάρει νέα ώθηση, όμως η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν αναμένεται – στην καλύτερη περίπτωση, με τα τωρινά δεδομένα – πριν το Σεπτέμβριο ή και πιο αργά. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε λιγότερες από τις τρεις περικοπές που περιλαμβάνει το βασικό σενάριο της, μέσα στη χρονιά. Και η προοπτική αυτή έχει αρχίσει να δημιουργεί πιο βαρύ κλίμα και στη Wall Street.
Διαβάστε ακόμη
Γιώργος Προκοπίου: Ετοιμαστείτε για έναν νέο κύκλο κρίσης στη Ναυτιλία (pics)
Σε ρύθμιση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας των πλημμυροπαθών του Σεπτεμβρίου 2023
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ακυρώνει το φιρμάνι πώλησης των Μαρμάρων στον Έλγιν η Τουρκία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ