Σε κατάσταση αδράνειας παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατήρησε την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών, εν μέσω της γενικευμένης μείωσης της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου. Άλλωστε, ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια και φόβοι για ύφεση διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία και πλέον, οι τελευταίες ελπίδες εναποτίθενται στα επικείμενα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου (Τιτάν, Mytilineos, Eurobank, Εθνική).
Πιο αναλυτικά, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 829,26 μονάδες, εμφανίζοντας ανεπαίσθητες αλλαγές σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (828,89 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε μόλις έξι μονάδες (από 825,95 έως 831,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μετά βίας στα 35 εκατομμύρια ευρώ -δείγμα της διάχυτης επενδυτικής ένδειας.
Ο τραπεζικός κλάδος διατήρησε την προβληματική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, με αποτέλεσμα να συνεχίσει τη συσσώρευση λίγο κάτω του τεχνικού ορίου των 500 μονάδων. Σήμερα, ενδεικτικά, ο σχετικός δείκτης τερμάτισε στο +0,03% και τις 494,81 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατρακύλησε κατά σχεδόν 3% και απώλεσε το όριο των 3 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε στο +2,3% και το 0,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +0,6% και το 0,83 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 0,82 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +2,30% 0,82 ευρώ
- Eurobank +0,60% 0,835 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -2,87% 2,982 ευρώ
- Πειραιώς -0,12% 0,824 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,02% και 1.990 μονάδες), η μετοχή της Ελλάκτωρ τέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh, η οποία στοχεύει να αποκτήσει ένα επιπλέον 8% έως 12%. Η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε κατά +5,2% και έκλεισε στο 1,7 ευρώ, κοντά στην προσφερόμενη τιμή των 1,75 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Aegean και Lamda Development ενισχύθηκαν δυναμικά κατά περίπου 3%, με τη μετοχή της Σαράντης να έπεται στο +2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil υποχώρησε στο 1,7% και τα 16,6 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Aegean περιορίστηκαν κατά -1,4%. Κατά 1% μειώθηκε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 1.354 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε θετικά στο +4%, ενώ η μετοχή της Entersoft κινήθηκε αντίρροπα και έχασε τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,7 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο
- ΟΤΕ 0% 5,4 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank +2,3% 3,7 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -2,87% 3,5 εκατ. ευρώ
- Mytilineos +0,54% 3,1 εκατ. ευρώ
- Motor Oil -1,72% 2,7 εκατ. ευρώ
- ΔΕΗ -1,42% 2,0 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ -0,21% 1,9 εκατ. ευρώ
Σε mood καλοκαιριού το Χ.Α.
Η ελληνική αγορά -εδώ και ημέρες- έχει εισέλθει σε καλοκαιρινή «διάθεση», με τη συναλλαγματική δραστηριότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη και να παρουσιάζει εικόνα… παραίτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος μετά βίας αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ κατά κύριο λόγο αρκείται στα 30 – 35 εκατ. ευρώ.
Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, σε μια απόπειρα συντήρησης του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 800 – 835 μονάδων. Την ίδια στιγμή, όμως, κάθε ανοδική προσπάθεια «γεννά» μια νέα ευκαιρία ρευστοποιήσεων. Ιδίως ενόσω το διεθνές περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.
Για παράδειγμα, την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (από 1,5% σε 2,25%), με στόχο την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού (9,1%), ενώ τις προηγούμενες ημέρες σε άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης προέβη και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης (από 0% σε 0,5%).
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ, ακόμη κι αν η οικονομία βρεθεί σε κατάσταση ύφεσης, καθώς αυτή τη στιγμή κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος του ξέφρενου πληθωρισμού, ο οποίος περιορίζει τόσο τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών όσο και τα περιθώρια κερδοφορίας των εισηγμένων.
Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, στο αρνητικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση, με το μπρα – ντε – φερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να απειλεί με μπλακ άουτ τον Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί με ενέργεια τις περισσότερες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Όλα αυτά, εύλογα, δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ στις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι αρκετά φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους, ιδίως σε χρηματιστηριακές αγορές όπως η ελληνική, η οποία χαρακτηρίζεται από ρηχότητα και έλλειψη σταθερών.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 425 μονάδες, παρότι ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,82%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,48% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,70%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 κερδίζει 0,26%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones χάνει περίπου 100 μονάδες εν μέσω των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα εξαιτίας των ανησυχιών για τη σύσφιγξη της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +1,11% και τα 97,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +1,25% και τα 106,46 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, παραμένει σταθερή στα 1.719 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης:
Ο Ζούκερμπεργκ πούλησε τη βίλα του στο Σαν Φρανσίσκο σε τιμή – ρεκόρ
Μega deals στις βαλίτσες του φέρνει ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας