Η Wall Street επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε σήμερα να συντηρήσει συνολικά την ισχυρή δυναμική που κατέγραψε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αφήνοντας πίσω της το sell off της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, μετά από συνεχείς αυξομειώσεις S&P 500 και Nasdaq κατάφεραν έστω να «κλείσουν» σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας μετριοπαθή κέρδη.
Έτσι, λοιπόν, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,23% στις 40.736 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 5.495 μονάδες και ο Nasdaq κατάφερε στο «φώτο φίνις» να περάσει και πάλι το όριο των 17.000 μονάδων, στις 17.025, με άνοδο 0,84%.
Με τις επιδόσεις αυτές εκτιμάται πως οι δείκτες έθεσαν τις βάσεις για μια καλύτερη εβδομάδα, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκαν με την είσοδο του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί περιμένοντας την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Federal Reserve, στην κρίσιμη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.
Με τα σημερινά δεδομένα τα προγνωστικά προεξοφλούν σε ποσοστό σχεδόν 100% την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, πιθανότατα με μετριοπαθή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Όμως, τεράστια σημασία θα έχει η φρασεολογία που θα επιλέξει το συμβούλιο και ο Τζερόμ Πάουελ προσωπικά προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.
Πάντως, νέα δημοσκόπηση του Reuters έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπουν συνολικά τρεις μετριοπαθείς μειώσεις εντός του 2024, στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου και λίγες πιθανότητες για μια δυναμική αύξηση 50 μονάδων σε κάποια από τις συνεδριάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτος σταθμός προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η αυριανή δημοσίευση των νεότερων στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού, που οι αναλυτές εκτιμούν πως θα παρουσιάσει νέα πτώση.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) που ανακοινώνεται την Τετάρτη αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,6% σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης αναμένεται στο 0,2%.
Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν και τα συμπληρωματικά στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI).
Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές μετοχές, ανάμεσα τους η Alphabet, η Microsoft και η Nvidia, κατέγραψαν μετριοπαθή κέρδη τροφοδοτώντας την ανοδική πορεία του Nasdaq. Ειδικά δε, η μετοχή της Oracle ανέβηκε πάνω από 11% μετά την ανακοίνωση καλύτερων από των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.
Στον αντίποδα οι τραπεζικές μετοχές ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης οδηγώντας στο κόκκινο τον Dow.
Την ελεύθερη πτώση του κλάδου οδήγησε η μετοχή της JPMorgan Chase, με την χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020, καθώς οι προειδοποιητικές δηλώσεις του προέδρου και COO, Ντάνιελ Πίντο, προς την αγορά, ώστε να μην είναι… υπερβολικά αισιόδοξη για τα κέρδη της επόμενης χρονιάς δημιούργησαν τριγμούς στον κλάδο.
Ο Ντάνιελ Πίντο, που είναι από τους βασικούς μνηστήρες για να διαδεχτεί τον CEO Τζέιμι Ντίμον, αναφέρθηκε κυρίως στα καθαρά έσοδα από τόκους που επεσήμανε ότι θα συρρικνωθούν δεδομένου και του αντίκτυπου της μείωσης των επιτοκίων από την Fed.
Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την σημαντική κάμψη άνω του 3% στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού. Η τιμή του Brent έπεσε 3,31% στα 69,46 δολάρια, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2021 και η τιμή του αμερικανικού αργού έχασε 3,89% στα 66,04 δολάρια.
Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν έδαφος, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει στο 3,646% και του 2ετούς να κατρακυλά στο 3,607%.
Διαβάστε ακόμη
Πετρέλαιο: Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για μείωση της ζήτησης «γκρέμισαν» τις τιμές σχεδόν 4%
Fourlis: Υπερδιπλασιασμός στο ΕΒΙΤ στα €24,8 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024
Fed: Τρεις μετριοπαθείς περικοπές επιτοκίων μέσα στο 2024 προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ