ΑΓΟΡΕΣ

ΙΕΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο – Έρχεται νέο ράλι στις τιμές

Τα στοιχεία της ΙΕΑ δείχνουν ότι, παρά το καμπανάκι κινδύνου για την Κλιματική Αλλαγή, η κατανάλωση του πετρελαίου είναι πιο ισχυρή από ποτέ - «Φρένο» στην αύξηση από το 2024

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές, όπως αναφέρεται στη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τον Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία της ΙΕΑ, η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε για πρώτη φορά άνω των 103 εκατ. βαρελιών ημερησίων, χωρίς να αποκλείεται και μια νέα αύξηση τον Αύγουστο.

Ενόσω λοιπόν, η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη και οι χώρες του OPEC+ μειώνουν σταθερά την παραγωγή, η αγορά πετρελαίου θα γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή, εξηγεί ο διεθνής οργανισμός.

«Η ζήτηση για πετρέλαιο οδεύει προς επίπεδα ρεκόρ, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλοκαιρινά αεροπορικά ταξίδια, το αυξημένο μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας και την ανάκαμψη της πετροχημικής δραστηριότητας στην Κίνα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΙΕΑ, η οποία εδρεύει στο Παρίσι.

«Τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά και το ισοζύγιο θα γίνει ακόμη πιο σφιχτό το φθινόπωρο» συνεχίζει, στο ίδιο κλίμα.

Αυτήν την εβδομάδα, η τιμή του πετρελαίου Brent άγγιξε τα 88 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν τη μειωμένη παραγωγή και τον Σεπτέμβριο (κατά 1 εκατ. και κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, αντίστοιχα).

Τα στοιχεία της ΙΕΑ δείχνουν ότι, παρά το καμπανάκι κινδύνου για την Κλιματική Αλλαγή, η κατανάλωση του πετρελαίου είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Μόνο η Κίνα, για παράδειγμα, ευθύνεται για το 70% της φετινής αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ένα «φρένο» αναμένεται να μπει το 2024, με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να περιορίζεται στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χάρη στη βελτίωση της αποδοτικότητας των οχημάτων και στη χρήση ηλεκτρικών Ι.Χ.

Μέχρι τότε, όμως, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως θα έχουν περιοριστεί αισθητά, υπολειπόμενα κατά 115 εκατ. βαρέλια του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας.

Πολλές χώρες ήδη ασκούν κριτική στη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του OPEC+ για τις τεχνητές μειώσεις στην παραγωγή, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση των διεθνών τιμών και κατ’ επέκταση των εσόδων τους.

Ενδεικτικά, η παραγωγή στις χώρες του OPEC+ συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών τον Ιούλιο, μετά τις μειωμένες εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Και η κατάσταση μπορεί να καταστεί ακόμη χειρότερη, εφόσον Ριάντ και Μόσχα αποφασίσουν να διευρύνουν το «μαχαίρι» στην παραγωγή.

Διαβάστε ακόμα

Eκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται νέα ρύθμιση από Σεπτέμβριο – Εξετάζονται ως βάση οι αεροφωτογραφίες του 1977

ΑΑΔΕ: «Προκάτ» δηλώσεις και «κατ’εκτίμησιν» φόροι σε 20.000… ξεχασιάρηδες (pics)

Πλειστηριασμοί: Πώς μπορεί να χαθεί ένα διαμέρισμα 140.000 ευρώ για οφειλή 2.962 ευρώ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""