search icon

Αγορές

ΙΕΑ: Ανεβάζει τις προβλέψεις για τη ζήτηση του πετρελαίου – Game changer η Κίνα

Το 75% της αύξησης της ζήτησης για το 2023 θα προέλθει από χώρες μη-μέλη του ΟΟΣΑ - Σε υψηλό 1,5 μήνα οι τιμές

Τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου μέσα στο 2023 σπεύδει να αναβαθμίσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος πλέον «βλέπει» αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια και στα 101,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.  

Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι βελτιωμένη κατά 0,2 εκατ. βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη μηνιαία έκθεση του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι.  

Την ίδια ώρα, η προσφορά αναμένεται να διευρυνθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια και να φθάσει στα 101,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρά τις απώλειες στη ρωσική παραγωγή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΙΕΑ, η ανάκαμψη της ζήτησης συνδέεται άρρηκτα με το «άνοιγμα» της οικονομίας στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 75% της αύξησης της ζήτησης για το 2023 θα προέλθει από χώρες μη-μέλη του ΟΟΣΑ, με την άνοδο στις αναπτυγμένες χώρες (Ευρωζώνη, ΗΠΑ) να ανέρχεται μόλις κατά 470.000 βαρέλια/ημερησίως, εξαιτίας της προσδοκώμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. 

Μέσα στο 2022, η ανάπτυξη της Κίνας διαμορφώθηκε μόλις στο 3% -σε μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, δημιουργεί ελπίδες για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας -και κατ’ επέκταση για μια δυναμική ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης. 

Τι θα γίνει με την παραγωγή

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές περιμένουν ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι νέες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία θα αρχίσουν (επιτέλους) να περιορίζουν την παραγωγή της Μόσχας, η οποία μέχρι πρότινος παρέμενε εξόχως ανθεκτική. Κι αυτό, εύλογα, θα επηρεάσει τα επίπεδα της παγκόσμιας προσφοράς, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί μία από τις βασικές παραγωγικές χώρες. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΙΕΑ εκτιμά ότι έως το τέλος του α’ τριμήνου θα «χαθούν» 1,6 εκατ. ρωσικά βαρέλια/ημερησίως (σε σχέση με την προ-πολέμου περίοδο), με την παραγωγή να περιορίζεται στα 9,7 εκατ. βαρέλια/ημερησίως, δηλαδή 1,3 εκατ. βαρέλια λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Σε υψηλό 1,5 μήνα οι τιμές

Στον απόηχο των αναθεωρημένων προβλέψεων της ΙΕΑ, η τιμή του πετρελαίου βαίνει αυξανόμενη, οδεύοντας προς το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη ενισχύονται στο +1,4% και τα 87,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,87% και τα 81,6 δολάρια/βαρέλι. 

Διαβάστε επίσης

Δημοσκοπήσεις (Νο2), ο Καλογρίτσας, τα «μαύρα» και ο Βουρλιώτης, το μυστήριο με τη Μαρτίνου και ο… χάρτινος βασιλιάς 

Έρευνα: Τι συμβαίνει με τις μαύρες σοκολάτες – Ποιες βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά μόλυβδου και καδμίου

Katz’s: 3 ώρες στο θρυλικό ντελικατέσεν της Νέας Υόρκης όπου κάνουν ουρά για το διάσημο παστράμι

Exit mobile version