search icon

Αγορές

Οι ξένοι επιστρέφουν δυναμικά στο τουρκικό χρηματιστήριο – Θα καταφέρει να τους κρατήσει ο Ερντογάν; (διάγραμμα + pics)

Ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια οι εισροές προς τις τουρκικές μετοχές, μετά από έξι μήνες μαζικής εξόδου των ξένων επενδυτών - Κέρδη 18% για τον Borsa 100 τον Ιούνιο - Η εμπιστοσύνη των ξένων εξαρτάται από την τήρηση της υπόσχεσης Ερντογάν για δημοσιονομική ορθότητα

Δυναμική επιστροφή των ξένων επενδυτών βιώνει το τουρκικό χρηματιστήριο, καθώς η δέσμευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του νέου οικονομικού του επιτελείου για επιστροφή στην οικονομική και δημοσιονομική ορθότητα φαίνεται τουλάχιστον σε πρώτη φάση να πετυχαίνει τον στόχο του.

Με βάση και τα στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τόσο το Bloomberg όσο και οι Financial Times υπολόγισαν ότι οι εισροές από ξένους επενδυτές προς το τουρκικό χρηματιστήριο, τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, το καθαρό ποσό ανήλθε σε 1,1 δισ. δολάρια.

Μετά από ένα εξάμηνο σταθερών και σημαντικών εκροών, ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας που κατέγραψε εισροές ξένων κεφαλαίων προς τουρκικές μετοχές και μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2020.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς αποτυπώθηκε και στο δείκτη Borsa Instanbul 100, ο οποίος με κέρδη ύψους 18%, ήταν ανάμεσα στους πλέον κερδισμένους του μήνα παγκοσμίως.

Πηγή: Bloomberg

«Η Τουρκία πιθανότατα ξεκίνησε να γίνεται και πάλι ελκυστική, τουλάχιστον για συγκεκριμένους τύπους ξένων επενδυτών» σχολίασε, μιλώντας στους FT, ο Εμρέ Ακτσακμάκ της East Capital.

Η σταδιακή ομαλοποίηση της πολιτικής «αντανακλά την πρόθεση για επιστροφή σε ένα πιο ορθόδοξο περιβάλλον, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα εμπιστοσύνης των επενδυτών» επεσήμανε από την πλευρά του, μιλώντας στο Bloomberg, ο Σεμπάστιαν Κάλφελντ της DWS Investment.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά η HSBC προχώρησε, την Τετάρτη, σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης της για τις τουρκικές μετοχές, με σύσταση «overweight» αντί «neutral», με το σκεπτικό ότι η σταδιακή αλλαγή πολιτικής θα καταστήσει τις τουρκικές μετοχές όλο και πιο ελκυστικές στους ξένους επενδυτές.

Βεβαίως, δεν λείπουν και οι φωνές μεταξύ των αναλυτών που εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις, περιμένοντας να δουν αν ο Ερντογάν θα τηρήσει τη δέσμευση του και θα αφήσει όντως στο νέο οικονομικό δίδυμο των προερχόμενων από την Wall Street τραπεζιτών, τον Μεχμέτ Σιμσέκ στο ΥΠΟΙΚ και την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, τον χώρο και κυρίως το χρόνο να λειτουργήσουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής.

 

Επισημαίνεται, εξάλλου, πως οι ξένοι είχαν και πάλι, πριν από περίπου τρία χρόνια, ελπίσει σε μια στροφή του Ερντογάν, όταν είχε διορίσει τον φιλικό προς τη δημοσιονομική ορθότητα Νατσί Αγκμπάλ στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας. Αναλόγως και τότε είχε παρατηρηθεί μια μαζική επιστροφή ξένων προς το τουρκικό χρηματιστήριο. Όμως, η υπομονή του Ερντογάν και η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Αγκμπάλ κράτησαν όλους κι όλους τέσσερις μήνες, οπότε τον απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες αντικαθιστώντας τον με έναν τραπεζίτη που εφάρμοσε μια σούπερ χαλαρή πολιτική με συνεχόμενες περικοπές στα επιτόκια.

Η Ερκάν στο πρώτο της τεστ από το νέο της πόστο οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής με σχεδόν διπλασιασμό των επιτοκίων από το 8,5% στο 15%. Όμως, αν και η αλλαγή ρότας εκτιμήθηκε από τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, διεθνείς αναλυτές επεσήμαναν πως η αύξηση αυτή ήταν σαφώς ανεπαρκής για να περιορίσει τον πληθωρισμό και την κατάρρευση της λίρας. Περίμεναν δε, μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων πάνω από το 20%.

Τόσο η Ερκάν όσο και ο Σιμσέκ έχουν επισημάνει ότι θα προχωρήσουν πολύ προσεκτικά στην αντιστροφή και κατάργηση των ανορθόδοξων πολιτικών του Ερντογάν, φοβούμενοι πως δυναμικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες και αστάθεια στο σύστημα. Όμως, αυτό σημαίνει και πιο χλιαρά αποτελέσματα, με πιο αργό ρυθμό, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του κάθε άλλο παρά υπομονετικού Τούρκου πρόεδρου.

Τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού έδειξαν μικρή κάμψη του δείκτη στο 38,2%, ενώ οι πιέσεις στη λίρα συνεχίζονται με το τουρκικό νόμισμα να κινείται σταθερά σε ιστορικά χαμηλά. Συνολικά δε, από τις αρχές της χρονιάς οι απώλειες της έναντι του δολαρίου πλησιάζουν το 25%.

Αναλόγως, οι επιδόσεις του Borsa 100 σε όρους δολαρίου, υπολογίζοντας δηλαδή την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, δεν είναι θετικές αλλά αρνητικές. Σύμφωνα με το Bloomberg, σε όρους δολαρίου ο δείκτης αντί να ανέβει, έχασε 6,2% τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Ρέστης vs Στέιβλι: Η άγρια κόντρα του Έλληνα εφοπλιστή με τη «λαίδη» του αγγλικού ποδοσφαίρου

Άλεξ Μπάντοκ (Currys): «Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε τον Κωτσόβολο»

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Έσπασαν τα κοντέρ» και τον Ιούνιο οι αιτήσεις (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version