Μεγάλες τράπεζες και fintech εταιρείες λανσάρουν τα δικά τους stablecoins, καθώς επιχειρούν να εξασφαλίσουν μερίδιο στην αναπτυσσόμενη αγορά των διασυνοριακών πληρωμών, η οποία μετασχηματίζεται λόγω της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων.
Πρόσφατα, η Bank of America εξέφρασε το ενδιαφέρον της να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, ακολουθώντας το παράδειγμα εταιρειών όπως οι Standard Chartered, PayPal, Revolut και Stripe, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ρυθμιστικές αρχές και μεταβολή στάσης
Οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να ενσωματώσουν τα stablecoins στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία των τραπεζών και των fintech εταιρειών.
Τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα με σταθερή αξία, καθώς συνδέονται με εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο ΗΠΑ, ο χρυσός ή άλλα χρηματοοικονομικά μέσα. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως αποθεματικά ψηφιακά νομίσματα, παρέχοντας στους χρήστες τη δυνατότητα άμεσων και οικονομικών συναλλαγών εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.
Ενώ στο παρελθόν υπήρχε σκεπτικισμός, όπως με την προσπάθεια της Meta να εισαγάγει το stablecoin Libra, η υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στα κρυπτονομίσματα έχει συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος.
Η «φρενίτιδα» της αγοράς stablecoins
Ο Simon Taylor, συνιδρυτής της fintech 11:FS, χαρακτήρισε την τάση για stablecoins ως «φρενίτιδα», συγκρίνοντάς την με την τρέλα του χρυσού, όπου οι πιο κερδισμένοι ήταν εκείνοι που παρείχαν τα απαραίτητα εργαλεία στους χρυσοθήρες.
«Οι εταιρείες θέλουν να προλάβουν τη ρύθμιση του κλάδου, γνωρίζοντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί», δήλωσε ο Taylor, εξηγώντας ότι το φοβικό σύνδρομο της απώλειας ευκαιριών (FOMO) παίζει σημαντικό ρόλο στην ξαφνική αύξηση των εκδόσεων stablecoins.
Η παγκόσμια αγορά stablecoins και η αυξανόμενη υιοθέτηση
Παρότι τα stablecoins χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταφορά χρημάτων μεταξύ κρυπτονομισμάτων, στις αναδυόμενες αγορές αποτελούν δημοφιλή εναλλακτική των τοπικών τραπεζών για πληρωμές σε κλάδους όπως το εμπόριο, η γεωργία και η ναυτιλία.
Σήμερα κυκλοφορούν stablecoins αξίας 210 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων:
– 142 δισ. δολάρια προέρχονται από την Tether (USDT) με έδρα το Ελ Σαλβαδόρ
– 57 δισ. δολάρια εκδόθηκαν από την Circle (USDC) στις ΗΠΑ
Η SpaceX του Ελον Μασκ χρησιμοποιεί stablecoins για τη διακίνηση κεφαλαίων από πωλήσεις δορυφόρων Starlink σε Αργεντινή και Νιγηρία, ενώ η ScaleAI πληρώνει τους εργολάβους της σε ψηφιακά tokens.
Η αύξηση των συναλλαγών και η ρυθμιστική εμπιστοσύνη
Τον τελευταίο μήνα, ο όγκος συναλλαγών με stablecoins εκτοξεύθηκε στα 710 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 521 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Visa.
Καθώς διαμορφώνονται νέοι κανονισμοί, οι μεγάλες τράπεζες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την είσοδό τους στην αγορά stablecoins. Στο Κογκρέσο, Αμερικανοί πολιτικοί εξετάζουν νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τα stablecoins, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τραπεζών, εταιρειών και καταναλωτών στη χρήση τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.
Διαβάστε ακόμη
Barclays: Σε σταυροδρόμι οι αγορές υπό την απειλή ενός δασμολογικού σοκ από τον Τραμπ (γραφήματα)
Moody’s: Τρίζει το ΑΑΑ της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πολιτικής Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα