search icon

Αγορές

Η Τουρκία στον δρόμο της δεύτερης κάλπης – Τι βλέπουν οι αναλυτές και οι αγορές

Μετά την απρόσμενη νίκη του Eρντογάν, η αξία των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων πήρε απότομα την κατιούσα - Τα σενάρια για τις 28 Μαΐου, ο ρόλος του Ογκάν και η «φυγή» 128 δισ. δολαρίων

Στον δρόμο προς τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών βρίσκεται από σήμερα η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κερδίζει άνετα την πρώτη «μάχη» και να ετοιμάζεται για ακόμη μία θητεία, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς σε επενδυτές και αγορές.

Μετά την απρόσμενη νίκη του 69χρονου πολιτικού, ο οποίος έχασε οριακά το 50% που απαιτείται για μια απευθείας εκλογή (49,4%), η αξία των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων πήρε απότομα την κατιούσα, με τις μετοχές και τη λίρα να κατρακυλούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) να εκτοξεύονται.

Ο λόγος του sell off δεν είναι άλλος από την ανησυχία των επενδυτών για το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης. Μια οριστική επικράτηση του «Σουλτάνου» στις 28 Μαΐου θα οδηγήσει σε διατήρηση της ανορθόδοξης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, η οποία έχει ήδη αναγκάσει πολλούς ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, η «Λαϊκή Συμμαχία», δηλαδή ο συνασπισμός κομμάτων που στηρίζει τον Ερντογάν, φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία και στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές (321 σε σύνολο 600 θέσεων) -ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις.

Μην ξεχνάμε ότι η αντιπολίτευση, η οποία συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπο του Κεμάλ Κλιτσντάρογλου, διέθετε υψηλές πιθανότητες επικράτησης. Όμως, το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν απογοητευτικό γι’ αυτήν (44,96%), με τον Ερντογάν και το AKP να προλειαίνουν προς ακόμη μία διακυβέρνηση.

Κι αυτό, παρά τον πληθωρισμό – ρεκόρ, ο οποίος τροφοδοτείται από την αλλοπρόσαλλη πολιτική και τις συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο της κεντρικής τράπεζας.

Το κλειδί της β’ κάλπης

Κλειδί για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου αποτελεί ο εθνικιστής Σινάν Ογκάν, ο οποίος στις πρώτες κάλπες κατετάγη 3ος, λαμβάνοντας το 5,2% των ψήφων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters, ο ίδιος δύναται να διαδραματίσει καίριο ρόλο, σε περίπτωση που αποφασίσει να στηρίξει έναν από τους δύο τελικούς διεκδικητές.

«Ο Ερντογάν έχει ένα ξεκάθαρο ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης» εξηγεί ο Βολφάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρος της Teneo, εν όψει της επαναληπτικής κάλπης της 28ης Μαΐου.

Σε σημείωμά της, η εταιρεία αναλύσεων Eurasia κάνει λόγο για τεράστια νίκη του Ερντογάν, ανεβάζοντας στο 70% – 80% τις πιθανότητες επικράτησης στον β’ γύρο των εκλογών.

Κι αυτό, διότι θεωρεί απίθανο ο Ογκάν να παράσχει στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου, δεδομένων των σχέσεων του δεύτερου με τους Κούρδους. Έτσι, όπως εξηγεί, για να κερδίσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, κάποιοι από τους ψηφοφόρους του Ερντογάν θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη ή να μην ψηφίσουν στις 28 Μαΐου.

«Καπνός» έγιναν 128 δισ. δολάρια

Η προοπτική επανεκλογής του Ερντογάν πυροδοτεί ένα ευρύ κύμα ανησυχιών σε επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται τη διατήρηση της μη ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.

Με τον πληθωρισμό να κινείται σταθερά σε διψήφια επίπεδα (είχε φθάσει πρόσκαιρα έως και το 85%), οι τουρκικές αρχές αντί να προχωρούν σε σύσφιγξη της πολιτικής (δηλαδή αύξηση των επιτοκίων), συνεχίζουν τη χαλάρωση, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί,

Έτσι, οι Τούρκοι βλέπουν τη μείωση της αγοραστικής τους αξίας να επιταχύνεται, παρά τους σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, οι οποίοι επιτυγχάνονται χάρη στα χαμηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου κατρακύλησε σε νέο χαμηλό δύο μηνών και προσέγγισε το ιστορικό χαμηλό των 19,9 λιρών/δολάριο. Αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο όριο των 19,6 λιρών, με τους αναλυτές των JP Morgan και HSBC να περιμένουν περαιτέρω καθίζηση στις 24 – 25 λίρες.

Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, φθάνοντας κοντά στις 600 μονάδες βάσης (από 105 μ.β. προηγουμένως).

Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο βασικός δείκτης BIST-100 συρρικνώθηκε κατά έως 6,7% το πρωί της Δευτέρας, προτού στη συνέχεια «ψαλιδίσει» ελαφρώς τις μεγάλες απώλειες. Τα κρατικά ομόλογα σε δολάριο, ταυτόχρονα, δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναρριχήθηκε κοντά στο 13%.

«Είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές, οι οποίοι ήλπιζαν σε επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου και επιστροφή σε μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας» τονίζει ο Χασνάιν Μαλίκ, αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι.

Την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, οι ξένοι επενδυτές σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα κατείχαν χαρτιά αξίας λιγότερα των 24 δισ. δολαρίων. Πριν μία δεκαετία, το αντίστοιχο ποσό ξεπερνούσε τα 152 δισ. δολάρια.

Οι ροές κεφαλαίων προς τα τουρκικά assets

Διαβάστε ακόμα

Γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ από «περιστέρι» έγινε «γεράκι» – Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Mubadala: Αυτή είναι η νέα επένδυση του κολοσσού από το Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα

Το βραχυκύκλωμα του ΔΕΣΦΑ στην Ελευσίνα και η παρέμβαση της Motor Oil

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version