Στην απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επικαλούμενη πιθανή «ανεπανόρθωτη» ζημία αλλά και σημαντικούς κινδύνους για τις συναλλαγές.
Η παραπάνω ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας της γειτονικής χώρας είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, του bitcoin.
Το νομοθέτημα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή, προβλέπει ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλα τέτοια ψηφιακά assets δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα ως μέσο πληρωμής.
Η αγορά crypto στη Τουρκία έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές έλαβαν μέρος σε ένα παγκόσμιο ράλι του bitcoin, επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος και τον πληθωρισμό που μαστίζει τη χώρα και ξεπέρασε το 16% τον περασμένο μήνα.
Ως εκ τούτου, η τιμή του bitcoin υποχωρεί 3,6% και φτάνει στα 61.032 δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν υπόκεινται σε κανέναν μηχανισμό ρύθμισης και εποπτείας ούτε σε κεντρική ρυθμιστική αρχή».
Αυτή την εβδομάδα, η Royal Motors, η οποία είναι ο επίσημος διανομέας αυτοκινήτων Rolls-Royce και Lotus στην Τουρκία, έγινε η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εταιρείες – γίγαντες όπως η Apple, το Amazon και η Expedia δέχονται επίσης τέτοιες πληρωμές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέκρινε την απόφαση κάνοντας λόγο για άλλη μία περίπτωση «bullying» εκ μέρους του Τούρκου προέδρου.
Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 30 Απριλίου.
Διαβάστε ακόμα:
Wolt: Φέρνει στην πόρτα των καταναλωτών τα καταστήματα Μουστάκα
ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν 220.000 επιχειρήσεις σε αναστολή εργασίας τον Μάρτιο – Η πορεία του τζίρου
Κορκίδης για «self test»: Σημαντικό βήμα προς την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς