search icon

Αγορές

Η συνεργασία ΑΙΙΒ-Παγκόσμιας Τράπεζας ανοίγει νέους ορίζοντες στη ροή των διεθνών χρηματοδοτήσεων

Το deal διευκολύνει την Παγκόσμια Τράπεζα να ξεπεράσει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και να εκδώσει πιο εύκολα νέα δάνεια και την ασιατική αναπτυξιακή -ελέγχεται από το Πεκίνο- να αξιοποιήσει το πλεόνασμα κεφαλαίων για μεγαλύτερο φάσμα δανειοληπτών

Σε μια πολύ σημαντική συμφωνία που αντανακλά την πρόθεση των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην ώθηση των δανειοδοτήσεων στο παγκόσμιο σύστημα κατέληξαν η ασιατική Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) και ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η International Bank for Reconstruction and Development.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το συμβούλιο της AIIB ενέκρινε την πρόταση για την έκδοση πιστωτικών εγγυήσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων έναντι κρατικών δάνειων που εξέδωσε η International Bank for Reconstruction and Development, στο πλαίσιο της νέας, φιλόδοξης συνεργασίας τους.

Θυμίζουμε πως η AIIB διαθέτει 106 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Νοτίου Κορέας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας και της Γαλλίας (οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία παραμένουν εκτός), ωστόσο ο βασικός υποστηρικτής του είναι το Πεκίνο που έχει και το 26,6% σε μερίδιο ψήφου, αποτελώντας ουσιαστικά την κινεζική απάντηση στην Παγκόσμια Τράπεζα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό η τράπεζα έχει κατηγορηθεί για την εξάρτηση της από τις βουλές της κινεζικής ηγεσίας.

Ωστόσο, αποτελώντας ένα σχετικά νέο θεσμικό όργανο -που δημιουργήθηκε το 2015- εκτιμάται πως έχει αξιοποιήσει μόλις το 43% της κεφαλαιακής της βάσης, έχοντας δεσμευτεί στη χορήγηση χρηματοδοτήσεων ύψους περίπου 37 δισ. δολαρίων.

Στόχος, λοιπόν, της συνεργασίας των δύο αναπτυξιακών τραπεζών είναι να διευρύνουν τη δυνατότητα τους να προσφέρουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που έχει λάβει η ομάδα του G20.

Ουσιαστικά με το deal μεταξύ AIIB και Παγκόσμιας Τράπεζας, η τελευταία μπορεί να ξεπεράσει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που έχει και να εκδώσει με μεγαλύτερη ευκολία νέα δάνεια, ενώ η ασιατική αναπτυξιακή μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα το πλεόνασμα κεφαλαίων που έχει και συνάμα να το διαθέσει σε ένα ευρύτερο και διαφορετικό φάσμα δανειοληπτών. Σημειωτέον δε, πως απολαμβάνει και την ανώτατη βαθμολογία ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, γεγονός που της επιτρέπει να δανείζεται φτηνά και με τη σειρά της να δανείζει με χαμηλά επιτόκια τις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες που κυρίως στρέφονται σε αυτήν.

«Η εν λόγω συναλλαγή θα ενδυναμώσει τη χρηματοπιστωτική δυνατότητα αμφότερων των ιδρυμάτων και αποτελεί ένα παράδειγμα του πως μπορούμε να εργαστούμε μαζί» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος στρατηγικής της AIIB, Ντάνι Αλεξάντερ.

Διαβάστε ακόμα

Υπερβάσεις και απευθείας αναθέσεις τέλος με εντολή Μαξίμου, άνοιξε ο χορός της Αττικής Οδού χωρίς ενστάσεις, δικαιολογίες γιοκ για τον Ιβάν και το λιμάνι

ΤΧΣ: Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο από τις τράπεζες – Ποιες θα λάβουν τη «σκυτάλη» από τη Eurobank

Πετζετάκις: Το «χρυσό» διαμέρισμα στη Βούλα και το νέο σφυρί για οικόπεδο στο Ηράκλειο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version