Οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ να εκτοξεύει κάθετα τις πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στις ευρωπαϊκές αγορές. Άλλωστε, ήδη οι αναλύσεις έγκριτων οίκων προειδοποιούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έφερνε μια πιθανή επανεκλογή Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,02% στις 518 μονάδες και με όλους, ανεξαιρέτως, τους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι εταιρείες καταναλωτικών ειδών.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε κάμψη κατά 0,84% στις 18.590 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκανε βουτιά ύψους 1,19% φτάνοντας τις 7.632 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διόρθωσε σε ποσοστό 0,85% και τις 8.182 μονάδες.
Αντίστοιχες τάσεις καταγράφηκαν και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,59% στις 34.375 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.143 μονάδες μειωμένος κατά 0,96%.
«Η επανεκλογή Τραμπ θα επιφέρει ένα σημαντικό καθοδικό ρίσκο στην εκτίμηση μας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης… Το βασικό μας σενάριο υπολογίζει αξιοσημείωτο πλήγμα για το ΑΕΠ κατά περίπου 1% και μετριοπαθή άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,1%» ανέφερε χαρακτηριστικά η Goldman Sachs σε ανάλυση της, την Παρασκευή, πριν δηλαδή και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια. Έκτοτε, τα προγνωστικά υπέρ του Τραμπ έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, φέρνοντας έτσι ακόμη πιο κοντά τα δυσμενή σενάρια για το πλήγμα που θα φέρει η προοπτική επανεκλογής του στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το πρόβλημα, εξάλλου, δεν εντοπίζεται μόνο στην προστατευτική εμπορική πολιτική που θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμόσει και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις προτάσεις του για τους φόρους και τους δασμούς και βέβαια την γεωστρατηγική οπτική του σε ένα διάστημα που συνεχίζονται δύο πόλεμοι στα ευρωπαϊκά σύνορα, στην Ουκρανία και το Ισραήλ.
Παράλληλα, οι επενδυτές προβληματίστηκαν με τα νεότερα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της για το δεύτερο τρίμηνο να διαμορφώνονται στο 4,7%, ήτοι δηλαδή κάτω του αναμενόμενου 5,1%, καθώς η αργή ανάκαμψη του κίτρινου δράκου οδηγεί σε ένα αρνητικό ντόμινο για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και άρα την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Άλλωστε, πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι χαμηλές επιδόσεις της οικονομιών της Ευρωζώνης δεν θεωρούνται αρκετές ώστε να πείσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίαση της την ερχόμενη Πέμπτη, μεταθέτοντας το επόμενο βήμα της νομισματικής χαλάρωσης για το Σεπτέμβριο.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν σταθεροποιητικά με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 0,29% στα 84,80 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 0,39% στα 81,90 δολάρια το βαρέλι.
Στον αντίποδα ο χρυσός κέρδισε έδαφος ανεβαίνοντας 0,78% στα 2.439 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο κέρδισε αρχικά σημαντικό έδαφος, όμως σταδιακά σταθεροποιήθηκε με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει οριακά κατά 0,01% στο 104,10 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,091.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: «Φρέναραν» οι υπερεισπράξεις φόρων τον Ιούνιο
Νέο ράλι για το bitcoin μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ (γράφημα)
Κ. Μητσοτάκης: Έκτακτη σύσκεψη για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ