search icon

Αγορές

Η πορεία των εμβολιασμών προβληματίζει τις αγορές – Αναθεωρούν το βασικό σενάριο οι αναλυτές

Η εικόνα που παρουσιάζεται σε αρκετές χώρες είναι ότι η παράδοση των εμβολίων έχει μεν ξεκινήσει, αλλά ο αριθμός τους είναι κατώτερος από τον προγραμματισμό

Στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αλυσίδα έγκρισης, παραγωγής και διανομής του εμβολίου παγκοσμίως εστιάζεται το ενδιαφέρον των αναλυτών και των επενδυτών στις διεθνείς αγορές, καθώς η αγορά «πιάνει δουλειά» στο ξεκίνημα του νέου χρόνου.

Όπως έλεγε στο newmoney.gr έμπειρος διαχειριστής επενδύσεων που εργάζεται σε επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού, το θέμα που έρχεται πλέον στο προσκήνιο είναι η πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως, καθώς εκεί εδράζονται και οι ελπίδες για ανάσχεση της πανδημίας.

Έως τώρα το βασικό σενάριο το οποίο έχει προεξοφλήσει η πλειονότητα της αγοράς είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη θωράκιση των κοινωνιών από το νέο κορωνοϊό.

Μέχρι σήμερα οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων επιβεβαίωναν, σε γενικές γραμμές, τις προβλέψεις, καθώς οι δοκιμές των πρώτων εμβολίων στέφθηκαν με επιτυχία, κατά σημαντικό ποσοστό και με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαν προεξοφληθεί από την αρχή.

Τώρα, όμως, εμφανίζονται διάφορα προβλήματα τα οποία υποδηλώνουν ότι η διανομή των εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα ίσως καθυστερήσει, οπότε και η ανάσχεση της πανδημίας θα γίνει αργότερα σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν λάβει υπ΄ όψιν οι αγορές.

Η εικόνα που παρουσιάζεται σε αρκετές χώρες είναι ότι η παράδοση των εμβολίων έχει μεν ξεκινήσει, αλλά ο αριθμός τους είναι κατώτερος από τον προγραμματισμό.

Τα προβλήματα εστιάζονται στις εγκρίσεις των διαφόρων εμβολίων, στη δυνατότητα παραγωγής που θα έχουν οι εταιρείες, αλλά και στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων.

Ο κίνδυνος να μην εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών μέχρι το καλοκαίρι, έτσι ώστε να ανασχεθεί η πορεία της πανδημίας και να καταστεί δυνατή η οικονομική επανεκκίνηση οδηγεί πολλούς αναλυτές και διαχειριστές να αναθεωρήσουν τη στάση τους και δεν αποκλείεται να δούμε το επόμενο διάστημα ρευστοποιήσεις, έτσι ώστε τα χαρτοφυλάκια να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: 

Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα η μετατροπή του CoCo σε μετοχές – Στο 61,3% το ποσοστό του ΤΧΣ

Σιγκαπούρη: Έτος της χειρότερης οικονομικής ύφεσης το 2020

Κορωνοϊός: Τα 4 κρούσματα με μετάλλαξη είναι μόνο η αρχή

Exit mobile version