Το α’ εξάμηνο του 2022 αποδείχθηκε σχεδόν… καταστροφικό για το ελληνικό χρηματιστήριο, ιδίως αν αναλογιστούμε τις υψηλές προσδοκίες, οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του νέου έτους. Ο τελικός απολογισμός παρουσιάζει μια συνολική πτώση της τάξης του 9% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλό έτους (788 μονάδες).
Βέβαια, ποιος θα μπορούσε να είχε προβλέψει πριν μερικούς μήνες το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και την πληθωριστική – ενεργειακή κρίση; Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά για το πολύπαθο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη γίνει.
Αποτέλεσμα είναι πολλοί αναλυτές να προβλέπουν ένα χαμένο χρηματιστηριακά έτος, αν και είμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου. Πάντως, σε ορισμένες εισηγμένες η «χασούρα» είναι ακόμη μεγαλύτερη και το πλήγμα ακόμη εντονότερο, προκαλώντας ανησυχία σε αναλυτές και επενδυτές.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα συνίσταται στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία στην πρώτη συνεδρίαση του 2022 έκλεισε στα 9,3 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται λίγο άνω των 5 ευρώ, μετρώντας σωρευτική κάμψη της τάξης του 44%. Κάτι που φυσικά, εξηγείται από τις ακριβές τιμές ρεύματος, τις εκπτώσεις στους καταναλωτές, αλλά και τα προϋπάρχοντα προβλήματα του Ομίλου (υψηλό χρέος κ.α.).
Δυνατό «χαστούκι» έφαγε και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία μέσα στο α’ εξάμηνο υποχώρησε κατά 31,1%. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, από τα 31 ευρώ στις 3 Ιανουαρίου κατρακύλησε στα 20,8 ευρώ στις 30 Ιουνίου, ενώ μεσολάβησαν και αρκετές συνεδριάσεις, στις οποίες η τιμή βρισκόταν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 20 ευρώ. Η μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, οπωσδήποτε, αποτέλεσε τον Νο.1 παράγοντα αυτής της καθίζησης, καθώς μια μεγάλη δεξαμενή κερδών φαίνεται ότι (προς ώρας) χάνεται.
Κατά 31% διολίσθησε στο α’ μισό του 2022 και η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία αν και ξεκίνησε από τα 6 ευρώ, σήμερα έχει οπισθοχωρήσει στα επίπεδα των 4 ευρώ. Βέβαια, αυτή η μεγάλη πτώση, εν πολλοίς, οφείλεται σε κινήσεις διόρθωσης, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις των προηγούμενων ετών.
Την ίδια στιγμή, οι «αδερφές» μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco παρουσιάσουν απώλειες κατά 28,6% και κατά 27% αντίστοιχα, πρωταγωνιστώντας αρνητικά στο εξάμηνο, το οποίος μόλις ολοκληρώθηκε. Φυσικά, η μικρή διασπορά έπαιξε έναν ρόλο σ’ αυτή την αρνητική κίνηση, καθώς τις κατέστησε πιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις του Γ.Δ.
Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Πειραιώς διέγραψε τη χειρότερη πορεία, μετρώντας σωρευτική πτώση κατά 27%, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (κάτω του 1 ευρώ) και αισθητά χαμηλότερα της τιμής της τελευταίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (1,15 ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αποχαιρέτησε το α’ εξάμηνο από επίπεδα κάτω του 0,90 ευρώ, έχοντας συνολική κάμψη 22,7%. Η τιμή στην τελευταία ΑΜΚ ανερχόταν στο 1 ευρώ.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Σαράντης, η οποία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι επλήγη από μια διπλή κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά κατά 25%. Από τη μία η έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, από την άλλη το πρόωρο διαζύγιο με την Estee Lauder. Τέλος, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ απώλεσε σχεδόν το 23% της αξίας της στο α’ εξάμηνο, κάτι το οποίο οφείλεται στην πρόσφατη κόντρα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
Οι μετοχές του FTSE LARGE CAP με την υψηλότερη πτώση στο α’ εξάμηνο
- ΔΕΗ -44,2%
- Coca Cola -31,1%
- Quest Συμμετοχών -31,1%
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ -28,6%
- Τράπεζα Πειραιως -27,3%
- Viohalco -27%
- Σαράντης -25,8%
- ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών -22,9%
- Alpha Bank -22,75%
Διαβάστε ακόμα:
Πληροφορική: Τα deals, ο νέος κύκλος εξαγορών και οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται
Πετρέλαιο: Ποιοι και γιατί βλέπουν πιθανή «εκτόξευση» στα $380 δολάρια το βαρέλι
Γερογιάννης (Aegean): «Έντονη δυναμική για το καλοκαίρι με αυξημένη πληρότητα κοντά στο 2019»