Τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της, η οποία μετράει 116 χρόνια ζωής, εμφάνισε η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB), η οποία κατέγραψε ζημιές 132 δισ. φράγκων (143 δισ. δολαρίων) μέσα στο 2022.
Το εν λόγω ποσό, μάλιστα, ισούται με το 18% του ελβετικού ΑΕΠ και υπερβαίνει αισθητά τις ζημιές του 2015 (23 δισ. φράγκα), οι οποίες μέχρι πρότινος αποτελούσαν τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.
Ως αποτέλεσμα της ζημιογόνας χρήσης, η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε να μην καταβάλλει μέρισμα προς την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους μετόχους.
Από το σύνολο των απωλειών, τα 131 δισ. φράγκα προήλθαν από τις θέσεις σε ξένο νόμισμα και ακόμη 1 δισ. φράγκα από τις θέσεις σε ελβετικό φράγκο.
Από τον Ιούνιο του 2022 έως και σήμερα, το ελβετικό νόμισμα διαπραγματεύεται σταθερά άνω του ορίου του 1 ευρώ -ένα επίπεδο το οποίο είχε να σημειωθεί από το 2015, όταν αποφασίστηκε η κατάργηση του προστατευτικού ορίου του 1,20 ευρώ/φράγκο.
Σήμερα, ενδεικτικά, η ισοτιμία βρίσκεται στο 1,01 ευρώ/φράγκο ή αλλιώς στο 0,99 φράγκο/ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα επιθυμεί την υποτίμηση του νομίσματος, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φράγκο.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να καταστεί πραγματικότητα, από την στιγμή που η SNB έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 (σήμερα ανέρχεται στο 1%), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού (3%).
Πέραν των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η κεντρική τράπεζα επλήγη κι από τις τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα, εν μέσω της ευρύτερης καθίζησης των διεθνών αγορών. Αντίθετα, αποκόμισε κέρδη κατά 400 εκατ. φράγκα από τον χρυσό.
Διαβάστε επίσης
Οι επτά ποδοσφαιριστές που ήταν πάμπλουτοι πριν μπουν στα γήπεδα (pics)