Πανικός. Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Το βασικό crypto, το bitcoin κατέρρευσε σε χαμηλό 10μηνου μέσα σε μόλις 24 ώρες πριν ανακάμψει στα 31.450 δολάρια, το stablecoin TerraUSD έχασε το 1/3 της αξίας του και η συνολική αξία ενεργητικού της κρυπτο-αγοράς συρρικνώθηκε κατά 800 δισεκατομμύρια δολάρια στο χαμηλό των 1,4 τρισεκατομμυρίων.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ένας βασικός λόγος είναι η -για μια ακόμα φορά- κατάρρευση του αφηγήματος περί “αυτονομίας” της αγοράς των κρυπτονομισμάτων από τις παγκόσμιες χρηματαγορές και τις εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα θέλουν να παίξουν έναν ρόλο εναλλακτικής/ανταγωνιστικής αγοράς απέναντι στα παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδουν οι Κεντρικές Τράπεζες, αποδεικνύεται ότι επηρεάζονται από το γενικότερο sentiment. Στο κλίμα αγωνίας που υπάρχει στις χρηματαγορές και στη γενικότερη νευρικότητα, τα κρυπτονομίσματα αντιδρούν όπως οι δείκτες και όχι ως “ψηφιακός χρυσός”.
Μια άλλη ερμηνεία είναι η ενεργειακή κρίση που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη. Με τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου να προετοιμάζονται ακόμα και για black out εξετάζοντας μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, επανέρχεται η συζήτηση περί της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κάνουν ράλι διεθνώς, αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας και, ως εκ τούτου, κάνοντας το mining ακριβότερο.
Άραγε, μπορεί να φτάσει το ενεργειακό κόστος του mining σε επίπεδο που δεν θα είναι συμφέρον;
Οι αναλυτές πάντως, ως επί το πλείστον χαρακτηρίζουν τον πανικό που επικρατεί στην αγορά των cryptos, όχι ως sell-off, αλλά ως bank run. Και τονίζουν πως ο κυριότερος λόγος για τη βουτιά του bitcoin κάτω από τα 30.000 δολάρια -γεγονός που συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα- είναι η αποσταθεροποίηση του stablecoin TerraUSD. Το αλγοριθμικό stablecoin που είναι γνωστό και ως UST και δημιουργήθηκε από την Terraform Labs το 2018, έχει ως επίσημο στόχο -όπως δείχνει και το όνομά του- να συνδεθεί με την τιμή του δολαρίου και, η αποτυχία του ανησυχεί έντονα τους επενδυτές του bitcoin.
Αντί για 1 δολάριο, το TerraUSD υποχώρησε στα 62 σεντς του δολαρίου, έστω και αν περιόρισε τις απώλειες επιστρέφοντας στα 0,90 δολάρια. Με δεδομένο ότι σύνδεση με την τιμή του δολαρίου έχουν και τα Tether και USDC, τι είναι αυτό που προκαλεί πανικό στους επενδυτές με την υποχώρηση του UST; Είναι, εξηγούν αναλυτές, το γεγονός ότι σε αντίθεση με αυτά, το Terra δεν έχει ρευστό ή ενεργητικό το οποίο μπορεί να διακρατηθεί ως απόθεμα για τη στήριξή του, αλλά χρησιμοποιεί έναν σύνθετο κώδικα για τη σταθεροποίηση των τιμών.
Ο Chief Investment Officer της Bitwise Asset Management, Ματ Χούγκαν, εξηγεί ότι «όλοι οι επαγγελματίες traders και επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους στο USΤ για να δουν εάν μπορεί να διατηρήσει το “δέσιμό” του με το δολάριο». Ο Χούγκαν, μιλώντας στο τονίζει ότι «ο κίνδυνος για την αγορά (σ.σ. κρυπτονομισμάτων) είναι πραγματικά μεγάλος».
Οι επενδυτές του bitcoin έχουν “επενδύσει” πολλά στο stablecoin UST, καθώς ο οργανισμός Luna Foundation Guardian, που στηρίζει το project Τerra, έχει προχωρήσει στην αγορά bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως “δικλείδα” ασφαλείας. Αυτό, για να δημιουργήσει μια, τίνι τρόπω, δεξαμενή συγκοινωνούντων δοχείων και αλληλοστήριξης μεταξύ των δύο νομισμάτων, αλλά και αποθέματος ασφαλείας που θα μπορούσε να ρευστοποιήσει εάν το stablecoin καταρρεύσει. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αυτή την ώρα, όμως οι επενδυτές φοβούνται πως πλησιάζει η στιγμή και το γεγονός ότι ο δημιουργός του Terra, Do Kwon, έχει επίσης αγοράσει Bitcoin αξίας 3,5 δισ. δολαρίων δεν δείχνει να τους καθησυχάζει.
Ο επικεφαλής αναλυτής της CryptoCompare, David Moreno Darocas, λέει ότι όλη αυτή η κατάσταση καταδεικνύει το πόσο “εύθραυστα” είναι τα αλγοριθμικά stablecoins όπως το UST. Όχι τυχαία, το Luna, έχασε περισσότερα από τα 3/4 της αξίας του τις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας ως και τα 3,78 δολάρια, ενώ το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του πλανήτη, Binance, αναγκάστηκε να περιορίσει προσωρινά τις αναλήψεις/ρευστοποιήσεις τόσο του UST όσο και του Luna, “λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων για συναλλαγές αναλήψεων”, όπως ανακοίνωσε. Όταν “άνοιξε” ξανά τις συναλλαγές, το ανταλλακτήριο τόνισε ότι “θα συνεχίσει να παρακολουθεί” την κατάσταση ώστε να παρέμβει ξανά, εάν χρειαστεί.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΝΦΙΑ 2022: Μετ΄ εμποδίων η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Προβλήματα στο TAXISnet
Γερμανία: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 7,4% τον Απρίλιο
Ideal Holdings: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Netbull από την Adacom έναντι €6,3 εκατ.