search icon

Αγορές

Η Κίνα αλλάζει τα δεδομένα – Η άρση των lockdowns δίνει ελπίδες για την παγκόσμια ανάπτυξη

Μέχρι πρότινος, μερικά κρούσματα ήταν αρκετά, προκειμένου να τίθενται σε ολικό ή μερικό lockdown ολόκληρες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων - Με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την οικονομία - Τώρα, αυτό φαίνεται ότι αλλάζει

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για την αμφιλεγόμενη πολιτική της Κίνας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς το Πεκίνο φέρεται να εξετάζει τη χαλάρωση της στρατηγικής «μηδενικής ανοχής» έναντι της Covid-19. 

Και φυσικά, αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις αγορές, οι οποίες ευελπιστούν ότι μια τέτοια κίνηση θα συνδράμει στην ουσιαστική ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Κάτι όμως, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο την Κίνα, αλλά και όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάη εκτοξεύθηκε κατά 5% μέσα στην εβδομάδα, με τον δείκτη Χανγκ Σενγκ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει κέρδη άνω του 8% στο πενθήμερο. Μόνο την Παρασκευή το ράλι των μετοχών ξεπέρασε το 5%.  

«Το ράλι προκλήθηκε κυρίως από την ελπίδα ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα συμβεί πιο νωρίς» εξηγεί στο πρακτορείο CNBC ο Ζιβέι Ζανγκ, επικεφαλής της Pinpoint Asset Management.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στην πολιτική αντιμετώπισης της Covid αναμένεται να ανακοινωθούν λίαν συντόμως, με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας να τηρεί προς το παρόν σιγήν ιχθύος, όσον αφορά το περιεχόμενο των τροποποιήσεων.  

Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι στιγμής στρατηγική του Πεκίνου θεωρούταν -αν όχι η αυστηρότερη- μία από τις αυστηρότερες παγκοσμίως, καθώς μερικά κρούσματα ήταν αρκετά, προκειμένου να τίθενται σε ολικό ή μερικό lockdown ολόκληρες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων. Με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την οικονομία.  

Γι’ αυτό, εξάλλου, κατά τη διάρκεια του 2022, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί μόλις στο +2,8%, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης (+5%) αλλά και σε σχέση με την επίδοση του 2021 (+8,1%).  

Ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ ( ; )

Οι κυοφορούμενες αλλαγές, αναμφίβολα, λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, η οποία επιτέλους «βλέπει» και ορισμένα θετικά νέα.

Οι ειδικοί σημειώνουν, ενδεικτικά, ότι η η άρση της πολιτικής των lockdown και η συνεπαγόμενη επιτάχυνση της κινεζικής οικονομίας ενδεχομένως να παράσχουν τα απαιτούμενα εφόδεια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (υψηλότερα επιτόκια), του ιστορικού πληθωρισμού και των επίμονων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία επιβράδυνση στο +3,2% για το 2022 και στο +2,7% για το 2023 έναντι +6% το 2021. Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις από το 2001, αν εξαιρέσουμε την κρίση του 2008 και την πανδημία του 2020. 

Θετικές τάσεις σε πετρέλαιο, μέταλλο 

Πέραν των κινεζικών assets, σημαντικά κέρδη καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως. Επομένως, μια ενδεχόμενη τόνωση της οικονομίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε τόνωση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό». 

Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ και Brent στην Ευρώπη σημειώνουν αξιοσημείωτα κέρδη άνω του 3% και διαμορφώνονται στα 91,55 και στα 97,86 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα, βάζοντας πλώρη για το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων.  

Ανοδικά κινούνται και τα μέταλλα (η Κίνα θεωρούται σημαντική αγορά) με τον χρυσό να αυξάνεται κατά 1%, το ασήμι κατά 1,8%, τον χαλκό κατά 3,2% και την πλατίνα κατά 1,3%.  

Στην αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Κίνας καθορίζεται στο 2,72%, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 και του α’ εξαμήνου του 2022, όταν το κόστος δανεισμού ξεπέρασε ακόμη και το 3%.  

To κινεζικό γουάν, από την πλευρά του, καταγράφει άνοδο κατά περίπου 0,6% και ανέρχεται στα 7,25 ανά δολάριο. Αύξηση κατά 0,3% εμφανίζει και έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διευρύνεται στο 7,09 ανά ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη:

Είκοσι ελληνικά νησιά ζητούν αγοραστή – Ποια είναι και που βρίσκονται (pics)

Ο μυθικός γάμος του «βασιλιά» της Σαντορίνης με φόντο την Καλντέρα (pics + vid)

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Έρχονται αλλαγές στη σήμανση και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Exit mobile version