Τη δημιουργία ενός νέου κρατικού ταμείου αποταμίευσης, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τους φόρους των πολυεθνικών εταιρειών, εξετάζει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.
Η εν λόγω κίνηση αποσκοπεί στην στήριξη των μελλοντικών οικονομικών, όταν ενδεχομένως το δημόσιο εισόδημα είναι λιγότερο σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα.
Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, το νέο ταμείο θα συνιστά ένα μακροπρόθεσμο όχημα δημόσιας αποταμίευσης, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα εταιρικά έσοδα.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το επίμαχο ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, όπως και για την στήριξη των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δαπανών.
Τα έσοδα της Ιρλανδίας από εταιρικούς φόρους έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία 10ετία και έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας άνοδο κατά 30% το 2021 και 48% το 2022, αγγίζοντας το ποσό των 22,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για έσοδα, τα οποία προέρχονται από «γίγαντες» της τεχνολογίας, όπως οι Alphabet, Meta, Intel, LinkedIn και Amazon, αλλά κι από «γίγαντες» της φαρμακοβιομηχανίας, όπως οι Pfizer και Johnson & Johnson.
Ο κλάδος των πολυεθνικών, αυτήν την στιγμή, συνεισφέρει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ και σχεδόν το ¼ των φορολογικών εσόδων της Ιρλανδίας. Ας σημειωθεί ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες ανέρχεται μόλις στο 12,5%.
Πέρυσι, η ιρλανδική κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα 8 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ, παρά τις αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας ενδεχομένως στο 6,3% του ΑΕΠ έως το 2026.
Η Ιρλανδία έχει, επίσης, καταφέρει να μειώσει αισθητά το χρέος κατά την τελευταία 10ετία, μετά τη μεγάλη κρίση του 2008, η οποία είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Την ίδια ώρα, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Όμως, μεσοπρόθεσμα εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με τη γήρανση του πληθωρισμού. Η χώρα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στην Ε.Ε., με το υπουργείο Οικονομικών να προϋπολογίζει την αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 7-8 δισ. ευρώ μεταξύ 2020 και 2030.
Ο ρόλος του νέου κρατικού ταμείου είναι αυτός ακριβώς: Να χρηματοδοτήσει αυτές τις αυξημένες δαπάνες, μέσω μιας μίνι αποταμίευσης των σημερινών εταιρικών φόρων.
Φυσικά, οι λεπτομέρειες, οι οποίες θα καταστούν γνωστές τις επόμενες ημέρες, θα κάνουν και τη διαφορά, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για το περιεχόμενο, τον στόχο και την χρηματοδότηση του νέου «κουμπαρά».
Διαβάστε ακόμα:
Βιργινία Βεντουράκη: Μετά τη βίλα στην Τήνο, στο σφυρί και η μεζονέτα στη Φιλοθέη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ