search icon

Αγορές

Η ήρεμη δεκαετία τελείωσε – Τα βίαια σκαμπανεβάσματα είναι η νέα πραγματικότητα στις αγορές

Χίλιες μονάδες πάνω, χίλιες μονάδες κάτω.... Η μεταβλητότητα έχει εξαντλήσει τους επενδυτές και απειλεί τις αγορές με περαιτέρω κατάρρευση

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, η μεταβλητότητα κυριαρχεί στη Wall Street, με τις μετατοπίσεις στις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών να κλιμακώνονται σε καθημερινή βάση.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, μπορεί οι επενδυτές να αποδίδουν αυτή την κατάσταση στον κορωνοϊό ή τις αποφάσεις της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο τα νέα δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται, είναι πλέον εδώ και αναμένεται να μείνουν για καιρό.

Γιατί η μεταβλητότητα είναι πρόβλημα; Η μεταβλητότητα -η οποία για χρόνια ήταν πολύ χαμηλή, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών την τελευταία δεκαετία- αποτελεί βασικό δείκτη για τις αποφάσεις των επενδυτών.

Τώρα που η μεταβλητότητα, η αστάθεια των τιμών δηλαδή, αυξάνεται, μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις αγορές.

Πολλοί θεσμικοί επενδυτές έχουν συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες για τις επενδύσεις τους, και η μεταβλητότητα (όπως μετριέται από το δείκτη VIX) είναι βασικό κριτήριο. Επίσης πολλά παράγωγα προϊόντα βασίζονται πάνω σε χαμηλή μεταβλητότητα.

Όταν αυτή αυξάνει, πέρα από τα όρια που κάθε επενδυτική εταιρεία έχει θέσει ως όριο, πρέπει να πουλήσουν. Πουλώντας όμως αυξάνουν τη μεταβλητότητα η οποία θα προκλέσει περισσότερους επενδυτές με μεγαλύτερη ανοχή να πουλήσουν.

Τα βίαια σκαμπανευάσματα των τιμών των μετοχών δηλαδή, προκαλούν ακόμα πιο βίαια σκαμπανευάσματα.

Το εύρος διακύμανσης αυξάνεται, και οι επενδυτές που θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν θα μειώνεται.

Ο Dow Jones, ήδη μέσα στο 2020 έχει καταγράψει πέντε φορές πτώσεις οι οποίες αγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 3%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες πτώσεις από το 2018 οπότε και σημείωσε σε σύνολο έτους πέντε τέτοιες αντιδράσεις, ενώ οι προηγούμενες νευρικές αντιδράσεις ήταν την περίοδο του 2011. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην παρούσα φάση το εύρος των ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων μπορεί να φτάσει μέσα σε ένα λεπτό από το 1% στο 3%.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές. Ένα καλό παράδειγμα είναι η αντίδραση του Dow Jones την Τετάρτη ο οποίος σημείωσε ημερήσια ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως των 1.200 μονάδων, δίνοντας στον βιομηχανικό δείκτη τον ρυθμό για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο στο κλείσιμό του από το 2011, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη περίοδο αστάθειας η οποία μπορεί να παραμείνει για καιρό.

Ουσιαστικά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως τους πάρει αρκετός χρόνος έως ότου οι επενδυτές κατανοήσουν καλύτερα τις οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις του κορωνοϊού που υποχρέωσε τη Fed να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη αντίδραση εκτάκτου ανάγκης από την οικονομική κρίση του 2008.

Πτώσεις 3% και άνω καθώς και πόσες φορές επαναλήφθηκαν μέσα στο έτος

2020 – 5
2019 – 2
2018 – 5
2017 – 0
2016 – 1
2015 – 3
2014 – 0
2013 – 0
2012 – 0
2011 – 4
2009 – 15
2009 – 38

Exit mobile version