Νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ενόσω αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μείωσης της προσφοράς, μετά το σήμα της Σαουδικής Αραβίας για περικοπή της παραγωγής στις χώρες του OPEC+.
Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ενισχύονται κατά 1,44% και φθάνουν στα 95,09 δολάρια ανά βαρέλι, δίνοντας συνέχεια στο +4% της Τρίτης. Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη κερδίζουν 1,46% και διαμορφώνονται στα 101,68 δολάρια ανά βαρέλι.
Στη σημερινή ανοδική κίνηση συμβάλλουν και τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), τα οποία έδειξαν μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 5,63 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο αρνητικό σπιράλ, παράλληλα, συντελούν και τα προβλήματα στην παραγωγή του Καζακστάν, με τους αναλυτές να προβλέπουν «διατάραξη» των εξαγωγών για αρκετούς ακόμη μήνες.
Την Τρίτη, δε, όπως προαναφέρθηκε, προηγήθηκε η δήλωση της Σαουδικής Αραβίας (κορυφαίας πετρελαιο-παραγωγικής χώρας) η οποία τάχθηκε υπέρ μιας σκόπιμης μείωσης της παραγωγής, με στόχο τη στήριξη των τιμών.
«Η πιθανή μείωση της παραγωγής από τον OPEC+, όπως υπονοήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, έχει διαδραματίσει ρόλο – καταλύτη για τους αγοραστές» σχολιάζει ο Jun Rong Yeap, αναλυτής της IG Asia Pte, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται σε αντιδιαστολή με τις ανησυχίες των traders ότι η επιβράδυνση της οικονομίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία είναι πιθανό να πλήξει τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό», οδηγώντας σε πτώση την αξία των συμβολαίων στη spot αγορά.
Ένα σενάριο, το οποίο ενισχύεται τόσο από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου, όσο κι από το ενδεχόμενο επίτευξης νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι το οποίο θα μπορούσε να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές Ιουνίου έως σήμερα, η τιμή του αργού έχει απολέσει σχεδόν το ¼ της αξίας της, υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων, οι οποίες προμηνύουν ένα πλεονασματικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Εξ ου και η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για σκόπιμη μείωση της παραγωγής, προκειμένου να περιοριστεί το εν λόγω πλεόνασμα και οι τιμές να ανακάμψουν.
Διαβάστε επίσης:
Και με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου η εξυγίανση της Μπουτάρης – Το σχέδιο της Premia