search icon

Αγορές

Η Goldman Sachs προειδοποιεί: Οι μετοχές δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο (πίνακας)

Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για τις μετοχές - Τι πιθανότητες ύφεσης «βλέπουν» οι στρατηγικοί αναλυτές για το 2023 και τι συστήνουν

Οι μετοχές ετοιμάζονται διεθνώς για τις χειρότερες επιδόσεις τους από την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μια δεκαετία πριν και οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που προειδοποιούν ότι ενδέχεται να σημειωθεί μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων.

Την Τετάρτη, ο MSCI All Country World Index σημειώνει απώλειες για ένατη συνεχόμενη ημέρα: πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί απωλειών από το 2011 – τότε το βάρος του δημόσιου χρέους έθεσε εν αμφιβόλω την ίδια τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης. Κι αυτό δημιουργεί αναστάτωση στους επενδυτές.

Η πτώση του δείκτη σβήνει με γοργούς ρυθμούς όλα τα κέρδη από το ριμπάουντ που σημειώθηκε περί τα μέσα Ιουνίου, που αναλυτές της Goldman είχαν χαρακτηρίσει ως ράλι της «bear market».

«Η διάρκειά του και το μέγεθός του δεν ήταν ασυνήθιστα δεδομένης της εμπειρίας που είχαμε από τις προηγούμενες δεκαετίες», γράφουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές. «Περιμένουμε περαιτέρω πτώση και αναταράξεις στις αγορές πριν δημιουργηθεί το “κατώτατο” σημείο».

Ο MSCI All Country World Index έχει χάσει 9% από τα μέσα Αυγούστου και θα φτάσει στα κατώτερα επίπεδα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του 2020 αν υποχωρήσει κάτω από το ναδίρ του Ιουνίου.

Στο επίκεντρο βρίσκονται μια σειρά κινδύνων: Τα ρίσκα από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

«Οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι που βλέπουμε συνήθως τη μεγάλη πτώση στις αγορές», αναφέρει στο Bloomberg ο Chris Wood, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης για τις μετοχές της Jefferies LLC.

Ορισμένοι τεχνικοί δείκτες υποδεικνύουν ότι είναι δυνατή μια παύση στην πτωτική πορεία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο MSCI All Country World Index έχει κάνει άλμα τουλάχιστον 1% κατά μέσο όρο για 10 ή και 20 μέρες μετά τα πτωτικά σερί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Προς το παρόν, λέξη – κλειδί φαίνεται να είναι η επιφυλακτικότητα: η ενίσχυση του δολαρίου έχει «περάσει» στις αγορές, οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς αυξάνονται και ένας δείκτης για τις μετοχές της Ασίας υποχώρησε σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2020.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει «πληθωρισμός και το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε στο Bloomberg η Joyce Chang της JP Morgan.

Στο μεταξύ, οι μετοχές αξίας αναμένεται να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι των ισοδύναμων αναπτυξιακών μετοχών εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της Goldman. Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν πιθανότητα ένα στα τρία να υπάρξει ύφεση το επόμενο έτος και «η ιστορία έχει δείξει ότι οι μετοχές αξίας υπεραποδίδουν στις αρχές μιας ύφεσης», όπως αναφέρουν στο σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη:

H EKT «θυσιάζει» την ανάπτυξη – Προ των πυλών οι mega αυξήσεις επιτοκίων

Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών εισηγείται η Κομισιόν

AXIA: Πού οφείλεται το άλμα του 7,7% στο ελληνικό ΑΕΠ

Exit mobile version