search icon

Αγορές

Η Ευρώπη δεν ξεμπέρδεψε με τα υψηλά επιτόκια: Νέες παρεμβάσεις από ΕΚΤ και BoE – Μέχρι πού θα φτάσουν

Οι traders «στοιχηματίζουν» ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων της ΕΚΤ θα φθάσει στο 4,5%, ενώ όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας περιμένουν αύξηση έως το 6% - Fed: Νέες αυξήσεις επιτοκίων «δείχνει» ο Τζερόμ Πάουελ

Εάν νομίζετε ότι… ξεμπερδέψαμε με τα υψηλά επιτόκια, μάλλον κάνετε λάθος.

Μπορεί στις ΗΠΑ η Federal Reserve να έκανε μια «παύση» τον Ιούνιο, αλλά στην Ευρώπη τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE) συνεχίζουν απρόσκοπτα τις παρεμβάσεις, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού.

Αυτήν την στιγμή, το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 4% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%. Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια περαιτέρω αύξηση κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να φθάνει στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Σχεδόν δεδομένη, άλλωστε, θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ ακόμη μία αύξηση αναμένεται το φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέχρι πρότινος «στοιχήματα» προέβλεπαν κορύφωση των επιτοκίων στο 4,25% (βασικό επιτόκιο) και στο 3,75% (επιτόκιο καταθέσεων).

O ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ευρώ ανήλθε στο 6,1% τον Μάιο, δηλαδή τρεις φορές άνω του μεσοπρόθεσμου στόχου του 2%. Ακόμη χειρότερη ήταν η επίδοση, του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα), ο οποίος βρέθηκε στο 5,3%, δηλαδή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αυτά τα στοιχεία, παρότι είναι βελτιωμένα σε σχέση με τον Απρίλιο, εξακολουθούν να καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του πληθωριστικού φαινομένου και την ανάγκη περαιτέρω δράσης εκ μέρους των νομισματικών αρχών. Ιδίως από την στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης στο β’ τρίμηνο, μετά τις δύο αρνητικές μεταβολές στο α’ τρίμηνο του 2023 και στο δ’ τρίμηνο του 2022 (-0,1% σε τριμηνιαία βάση).

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η προειδοποίηση της Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες θα πρέπει να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και όχι για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Αυξημένες πιέσεις προς την ΒοΕ

Όσον αφορά την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποδείχθηκαν απογοητευτικά για 4ο διαδοχικό μήνα, κάτι που ασκεί περαιτέρω πίεση στη ΒοΕ.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αγκιστρωμένος στο 8,7% τον Μάιο, κόντρα στις προβλέψεις για υποχώρηση του, ενώ ο δομικός δείκτης (εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια) εκτοξεύθηκε στο 7,1% από 6,8% τον Απρίλιο (υψηλό 30ετίας), με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής να προσανατολίζονται σε επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης.

Η επόμενη απόφαση της ΒοΕ είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης, με τους traders να θεωρούν δεδομένη την 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, τα οποία σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα του 4,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αυριανή απόφαση θα περιλαμβάνει μια νέα παρέμβαση είτε των 25 είτε των 50 μονάδων βάσης. «Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται και πάλι στη γωνία και δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επιθετικά στις επόμενες συνεδριάσεις» σχολιάζει η Ebury, σε σημερινό της report. Αν και μετά τα απογοητευτικά σημερινά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει προς μια δυναμική παρέμβαση-έκπληξη κατά 50 μονάδες βάσης. 

Σε κάθε περίπτωση, το εκτιμώμενο τελικό «ταβάνι» των βρετανικών επιτοκίων ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά. Οι traders ποντάρουν πως το τελικό ύψος των επιτοκίων θα φθάσει στο 6%, το οποίο θα είναι το υψηλότερο του 21ου αιώνα.

«Ο πληθωρισμός είναι ένας δύσκολος, πονηρός και ισχυρός εχθρός, ιδίως όταν αναπτύσσει δυναμική, όπως συμβαίνει τώρα. Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στην αυριανή συνεδρίαση» τονίζει ο Τσαρλς Γάιτ Τόμσον, επικεφαλής της Saxo Capital Markets UK. «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλία. Ο κίνδυνος για περαιτέρω αποτυχία είναι πραγματικός και το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο μεγάλο» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.

Πολλά νοικοκυριά ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν εις πέρας, λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος ζωής. Μια επιπλέον πίεση, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες για την οικονομία, θα πρόσθετε νέο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια κατάσταση χειρότερη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος ενδυνάμωσης των πληθωριστικών προσδοκιών είναι ο υψηλότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο» δηλώνει στο Bloomberg o Ραφάλ Γκαγιάρντο, επικεφαλής οικονομολόγος της Carmignac Gestion SA.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 2ετους κρατικού ομολόγου υπερβαίνει το 5%, για πρώτη φορά από το μακρινό 2008, ενώ η απόκλιση (spread) με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (4,41%) είναι η μεγαλύτερη από το 2000.

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Θετικό το momentum για έξοδο στις αγορές – Τα σχέδια για εκδόσεις ομολόγων και οι στόχοι MREL

Αθανασίου (Lamda): Στα 1,2 δισ. η αξία των προπωλήσεων από τα οικιστικά στο Ελληνικό – Εισπράξεις €700 εκατ. έως το τέλος του 2023

Αγωγή κατά της Amazon από τις αμερικανικές αρχές του FTC για τις συνδρομές στην υπηρεσία Prime

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version