search icon

Αγορές

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για σύγκρουση στον Κόλπο και το αργό «καλπάζει»

Το αργό Brent ενισχύθηκε κατά 2,3% μετά τη δέσμευση των δύο πλοίων από το Ιράν

Η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο αρχίζει να δικαιολογεί την ανανεωμένη αισιοδοξία ότι το πετρέλαιο θα ανακάμψει.

Οι διαχειριστές χρημάτων αύξησαν τα στοιχήματά τους στις 16 Ιουλίου στο υψηλότερο σημείο σε εδώ και τέσσερις μήνες, ότι οι τιμές αργού θα αυξηθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή. Αυτό φυσικά τους άφησε εκτεθειμένους στην εβδομαδιαία πτώση των τιμών κατά 7,6% καθώς, για τέσσερις ημέρες, η αγορά επικεντρώθηκε στην επιδείνωση της προοπτικής της ζήτησης και φάνηκε αδιάφορη για τη γεωπολιτική.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2% την Παρασκευή με τις Η.Π.Α. να ισχυρίζονται ότι κατέρρειψαν ένα ιρανικό drone και το Ιράν να συλαμβάνει δύο δεξαμενόπλοια με βρετανική σημαία. Ο Ian Bremmer, πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Eurasia Group, πιστεύει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσαν να εκτοξευθεί μέχρι και τα 100 δολάρια το βαρέλι αν ξεσπάσει ένας πόλεμος.

“Βλέπουμε αυξημένες εντάσεις μετά την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων από το Ιράν στο Στενό του Ορμούζ”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της TD Securities με επικεφαλής τον Bart Melek σε σημείωμα στους πελάτες. “Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν είναι τόσο ήρεμη όσο υποδεικνύουν οι αγορές και θα πρέπει αυτό να χρησιμεύσει για να κάνει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να προχωρήσουν μπροστά”.

Το αργό Brent ενισχύθηκε κατά 2,3% μετά τη δέσμευση των δύο πλοίων από το Ιράν.

Η διαφορά μεταξύ των επενδύσεων σε μια αύξηση των τιμών και εκείνων που ποντάρουν σε πτώση για το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε άνοδο 26%. Οι long θέσεις αυξήθηκαν κατά 20% – στο υψηλότερο σημείο τους από τα τέλη Μαΐου. Τα σορταρίσματα αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Δεδομένης της καθυστέρησης στη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, δεν είναι σαφές πόσα hedge funds ωφελήθηκαν από το ράλι της Παρασκευής. Η αισιοδοξία γύρω από το πετρέλαιο ενισχύθηκε επίσης από έναν τυφώνα που περιορίζει προσωρινά την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού.

Exit mobile version