Οι επενδυτές ετοιμάζονται να επιστρέψουν και πάλι στην Κίνα, αναδεικνύοντας τη σημαντική αλλαγή του κλίματος που προκλήθηκε από την προσπάθεια του Πεκίνου να αντιστρέψει την οικονομική επιβράδυνση και να αναζωογονήσει το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον για τις αγορές της.

Αν και είναι νωρίς ακόμα, ενώ ελάχιστοι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν σύντομα μια απότομη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών και στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα των ακόμη χαμηλών αποτιμήσεων των κινεζικών εταιρειών, όπως δήλωσαν στελέχη επενδυτικών ομίλων που επιβλέπουν περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια.

«Θα είμαστε πολύ πειθαρχημένοι, αλλά συνολικά αισθανόμαστε ότι υπάρχουν περισσότερα ανοδικά παρά καθοδικά στοιχεία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Σακς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στην Abrdn, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 506 δισεκατομμυρίων λιρών (677 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο όμιλος αγόρασε μετοχές της Κίνας «επιλεκτικά» την περασμένη εβδομάδα και θα περιμένει πιο λεπτομερή σχέδια πολιτικής από το Πεκίνο μετά από κάποιες ασυνήθιστα ειλικρινείς υποσχέσεις οικονομικής στήριξης που προκάλεσαν ένα έντονο ράλι στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το Reuters, η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Πεκίνο μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί επειγόντως για να επιτύχει τον στόχο του για ανάπτυξη 5% το 2024.

Οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές παρέμειναν ως επί το πλείστον στο περιθώριο την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα hedge funds έστειλαν τις κινεζικές μετοχές στα ύψη, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Goldman Sachs.

Οι συμμετοχές των αμοιβαίων κεφαλαίων σε κινεζικές μετοχές στα τέλη Αυγούστου μειώθηκαν στο 5,1% των χαρτοφυλακίων, καταγράφοντας χαμηλό δεκαετίας, όπως δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Σκοτ Ρούμπνερ. 

Η κινεζική καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει δεχθεί σκληρά πλήγματα από τις κινήσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο οποίος προσπάθησε να διασώσει τον περιδινισμένο σε κρίση τομέα ακινήτων της χώρας και να σταματήσει την αύξηση του χρέους που εκτιμάται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Παράλληλα, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν κλιμακωθεί.

Παρά ταύτα, οι επενδυτές εκτίμησαν ότι το κλίμα αλλάζει μετά την υπόσχεση των κινεζικών αρχών να δαπανήσουν όσο χρειάζεται για να πετύχουν τον αναπτυξιακό στόχο του 5%. Οι αρχές χαλάρωσαν επίσης ορισμένους περιορισμούς στην αγορά κατοικιών, μείωσαν τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού και προσέφεραν στους χρηματιστές φθηνά κεφάλαια για την αγορά μετοχών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ του τι τιμολογούν οι αποτιμήσεις των κινεζικών μετοχών και αυτής του πολιτικού αφηγήματος εν μέσω της προσπάθειας στήριξης των αγορών», δήλωσε η Νατάσα Εμπτεχάτζ της Artemis Fund Managers.

Η ίδια προσέθεσε ότι ενίσχυσε τα χαρτοφυλάκιά της με κινεζικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες.

Το ράλι

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν πρόσφατα την καλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008, αλλά οι επενδυτές προειδοποίησαν πως δεν πρέπει να περιμένουν περισσότερες τέτοιες καταιγιστικές βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

«Πρόκειται για ένα τεχνικό ράλι που οφείλεται στη ρευστότητα», δήλωσε ο Γιώργος Ευσταθόπουλος, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International, προσθέτοντας ότι το ράλι πιθανότατα προκλήθηκε εν μέρει από τη μείωση των στοιχημάτων για πτώση των μετοχών.

«Πιθανόν να υπάρχει μεγάλη κάλυψη short, πιθανόν να υπάρχουν πολλά hedge funds που μπαίνουν στο παιχνίδι για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις», δήλωσε ο Σακς της Abrdn.

Οι επενδυτές απέσυραν καθαρά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα μετοχικά κεφάλαια της ευρύτερης κινεζικής αγοράς που παρακολουθεί η Lipper μέχρι στιγμής το 2024, αντιστρέφοντας όλες τις εισροές από το 2023, ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από τις ανεκπλήρωτες ελπίδες για αύξηση των καταναλωτικών δαπανών μετά το τέλος των αυστηρών lockdown της πανδημίας.

Ο κ. Ευσταθόπουλος δήλωσε ότι θα περιμένει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών προτού επενδύσει σε περισσότερες κινεζικές μετοχές.

Ο Μαρκ Τίνκερ, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Toscafund Hong Kong, δήλωσε ότι τα τελευταία μέτρα του Πεκίνου έδειξαν ότι η Κίνα μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ζήτηση από τα νοικοκυριά αντί να κυνηγήσει τη γρήγορη ανάπτυξη με άλλη μια έκρηξη της ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων ή υποδομών.

Ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Pictet Asset Management, η οποία επιβλέπει κεφάλαια ύψους άνω των 260 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι οι επενδυτές μπορεί να έχουν παραβλέψει τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων των ΗΠΑ που θα ενισχύσουν την παγκόσμια ζήτηση και τις κινεζικές εξαγωγές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις 18 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε έναν πολυαναμενόμενο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, προχωρώντας σε μια σημαντική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

«Αυτό που λέμε στους πελάτες μας αυτή την εβδομάδα είναι ότι αν δεν έχετε επενδύσει στην Κίνα ίσως να θέλετε να το κάνετε», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Νόελ Ο’Χάλοραν, επικεφαλής επενδύσεων της KBI Global Investors, δήλωσε ότι «όσον αφορά τις επενδύσεις στην Κίνα, είναι πολύ νωρίς για πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν τις κατανομές τους, αλλά νομίζω ότι η κατεύθυνση μπορεί να κινηθεί μόνο προς μία κατεύθυνση, η οποία είναι ανοδική».

Διαβάστε ακόμη:

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Επενδύσεις 436 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 και μείωση του κόστους ενέργειας

Πιάνουν ταβάνι ξανά τα ενοίκια στην Ερμού (πίνακας + pics)

Tesla: Η μετοχή «βυθίζεται» αμέσως μετά την αποκάλυψη του Cybercab

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα