search icon

Αγορές

Οι επενδυτές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Σύνοδο της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κοινή έκδοση χρέους, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έχει σημειώσει κέρδη 13% και το ευρώ έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς

Την ώρα που οι «ισχυροί» της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες, είναι η πρώτη φορά ίσως που οι αγορές και οι επενδυτές ποντάρουν με τόσο μεγάλη σιγουριά στη Σύνοδο Κορυφής και στα αποτελέσματα στα οποία θα οδηγήσει.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, το να πει κανείς ότι οι προσδοκίες για το προτεινόμενο ταμείο Ανάκαμψης είναι απλώς υψηλές, δεν θα ήταν αρκετό.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κοινή έκδοση χρέους στις 18 Μαΐου, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έχει σημειώσει κέρδη 13% και το ευρώ έχει ξεφύγει από το επίπεδο του 1,08 δολ., ανεβαίνοντας στο 1,14 δολ.
Επίσης σημαντικό, ότι οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς έχουν μειωθεί από το 1,85% στο 1,18%, αυξάνοντας έτσι την αξία του.

Δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι έχουν συμβεί κι άλλες εξελίξεις αυτή την περίοδο, όπως η ταχεία πτώση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid -19 στην Ευρώπη, κυρίως σε σύγκριση με αυτά των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες για το προτεινόμενο ταμείο των 750 δισ. ευρώ από την ΕΕ δεν είναι χαμηλές.

«Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ευρωζώνη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική ένωση», αναφέρει ο Ντάνιελ Γουάιτ, διευθυντής ερευνών και στρατηγικής της Canada Life Investments. «Αυτό είναι πιθανόν το πρώτο βήμα προς αυτή τη λύση».

Κατά τη Σύνοδο που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, το σημείο – «κλειδί» θα είναι το αν οι οικονομικοί ηγέτες της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις των «τεσσάρων σκληρών», δηλ. Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας.

Αναλυτές της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία – αν και το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν δεν θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Εξού και θα απαιτηθεί μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

«Διατηρούμε την άποψη ότι η συμφωνία θα περιέχει τις προτάσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή τα επόμενα τρία με τέσσερα έτη, την υπεροχή των κεφαλαίων που θα δοθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων έναντι εκείνων που θα δοθούν ως δάνεια και μια διανομή κεφαλαίων που θα ευνοεί τις μεσογειακές οικονομίες, τουλάχιστον οριακά», αναφέρουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.

Με το τυπικό ευρωπαϊκό συμβιβαστικό στιλ, ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι να διατηρηθεί ο συνολικός αριθμός των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου, μειώνοντας παράλληλα τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό στον οποίο πρέπει να προσθέσει κεφάλαια το ταμείο.

Επίσης το ταμείο δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε εμπροσθοβαρές. Η πρόταση της ΕΕ είναι να συγκεντρωθούν μόλις 120 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Αλλά ο συμβολισμός μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με τη σημειολογία. «Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου το πόσο σημαντικό είναι να σηματοδοτηθεί (μέσω του Ταμείου) η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η δημιουργία ενός πλαισίου για τον επιμερισμό των κινδύνων σε μελλοντικές κρίσεις», αναφέρει ο Χετάλ Μέχτα, οικονομολόγος στην Legal & General Investment Management.

Σύμφωνα με τον Κρις Μπέιλι, στρατηγικό αναλυτή για την Ευρώπη στην Raymond James, μέχρι τη Δευτέρα αγορές και επενδυτές θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους από τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου του Σαββατοκύριακου για το τι έπεται για τη συνέχεια.

Exit mobile version