Για «συναλλαγή ορόσημο» κάνουν λόγο οι αναλυτές σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη μείζονα προσφορά μετοχών για τη μετα- κορωνοϊό εποχή, η οποία αποσκοπεί στο να καθαρίσει ο ισολογισμός της τράπεζας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα ορόσημο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ΕΕ.
Μιλούν για πλήρη ομαλοποίηση του ισολογισμού της τράπεζας, καθώς η κεφαλαιακή ένεση έως 1,38 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Τράπεζα να οδηγήσει τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 9% άμεσα και στο 6% το 2022.
Βλέπουν παράλληλα, ότι ανοίγει ο δρόμος για υψηλό μονοψήφιο νούμερο και πιθανόν και διψήφιο στο RoE κατά τη διάρκεια των επόμενων 2-3 ετών. Υπολογίζουν ότι αυτό θα επιτρέψει ένα εκτιμώμενο ετήσιο μέρισμα 50-60 εκατ. που οδηγεί σε μια μερισματική απόδοση 4,5% για τους νέους μετόχους.
Συνολικά, πιστεύουν ότι η ΑΜΚ της Πειραιώς αποτελεί κομβικό σημείο για το συνολικό τραπεζικό σύστημα της χώρας και η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο σύστημα είναι ένας καθοριστικός καταλύτης για να επιστρέψει η αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και σε στάτους ανεπτυγμένης αγοράς.
Επίσης πιστεύουν ότι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Πειραιώς θα αποκτήσουν ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και αυτό θα βοηθήσει γαι περισσότερες επενδύσεις το επόμενο διάστημα.
Η Πειραιώς, όπως αναφέρουν, εξυγιαίνει τον ισολογισμό της εμπροσθοβαρώς και επιθετικά το 2021 με τους αναλυτές να προβλέπουν RoE 5,2% για το 2022, 8,5% για το 2023 και 10,5% για το 2024.
Αντίστοιχα το NPE Ratio από 9% το 2021 υποχωρεί στο 6% το 2022, στο 4% το 2023 και στο 2% το 2024. Επίσης οι αναλυτές σημειώνουν ότι η τράπεζα είναι ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με οίκους αξιολόγησης σχετικά με τις τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που πρόκειται να κάνει το 2021, όπως επίσης και με την Intrum η οποία είναι ο servicer που θα διατηρήσει μέρος των ομολόγων μεσαίας διαβάθμισης, τα οποία δεν θα διανεμηθούν στους μετόχους
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τον Δεκέμβριο του 2021 το κεφάλαιο CET1 θα διαμορφωθεί σε 3,247 δισ., το συνολικό κεφάλαιο σε 4,773 δισ., το σταθμισμένου κινδύνου ενεργητικό σε 29,9 δισ. και ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης σε 15,8 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Δημόσια Προσφορά θα επιτρέψει μια άμεση, σημαντική άνοδο της μετοχής.
Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις, περιμένουν πως μετά το split η μετοχή θα ισορροπήσει στο επίπεδο του 1,76 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πιστεύουν ότι θα μπορέσει μετά την ΑΜΚ να κινηθεί μέχρι τα επίπεδα του 2,94.
Διαβάστε ακόμη:
Οι πωλήσεις των test COVID-19 «έσωσαν την παρτίδα» για την Roche
Μαρινάκης: Με κέρδος 35% πούλησε η Capital δύο container vessels στα $195 εκατ.
Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποιοι και πώς γλιτώνουν το πρόστιμο 22% φέτος