Σε περιβάλλον διεθνούς οικονομικής έντασης, αποτέλεσμα της εμπορικής αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει η πολιτική δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τη νομισματική της πολιτική. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων, με πιθανότερο σενάριο μια ήπια μείωση έως και 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών.

Η ΕΚΤ διατηρεί στάση αναμονής, αναλύοντας τις δυνητικές επιπτώσεις της επιθετικής δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ τα αρνητικά σενάρια εξετάζονται ήδη σοβαρά από το επιτελείο της Τράπεζας.

Φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται, η ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδίως στη Φρανκφούρτη εστιάζεται στην ήδη εύθραυστη ανάπτυξη της ευρωζώνης. Οι εκτιμήσεις για το 2025 δείχνουν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 0,9%, ο οποίος ενδέχεται να περιοριστεί περαιτέρω αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης με τις ΗΠΑ. Η πιθανότητα συμφωνίας ωστόσο ενισχύεται από τη χορήγηση περιόδου διαπραγματεύσεων 90 ημερών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, έπειτα από την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ μιας «win-win» λύσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβαλε την ανάγκη για αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, προτείνοντας εξάντληση των διαπραγματευτικών περιθωρίων πριν η Ευρώπη εξετάσει αντίποινα. Η ευρωπαϊκή θέση, όπως εκφράστηκε και από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινείται προς την αναζήτηση συναινετικής λύσης. Η ίδια ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των ευρωπαϊκών δασμών για 90 ημέρες, δίνοντας χρόνο για περαιτέρω συνομιλίες.

Πληθωρισμός υπό έλεγχο, ανησυχία για τη Γερμανία

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η ΕΚΤ παρατηρεί συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του πληθωρισμού παραμένει σταθερά καθοδική και εκτιμάται πως θα πλησιάσει το 2% μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα. Παρότι το θέμα αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και ειδικά της γερμανικής, αποτελεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο.

Η οικονομία της Γερμανίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, εισήλθε σε ύφεση τα προηγούμενα δύο έτη και για το 2025 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για οριακή ανάκαμψη. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επηρεάζει αποφασιστικά την κατεύθυνση των αποφάσεων της ΕΚΤ. Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, γεγονός που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη νομισματική στρατηγική της Ευρώπης το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη  

Σοφία Μάλεν, Ούλρικα Λέβερεντς: Πώς η H&M προσπαθεί να επανεφεύρει τη «γρήγορη μόδα» 

Τι σημαίνει η είσοδος της Tesla στη Σαουδική Αραβία (γράφημα)

Vacheron Constantin: Ξεπερνά τα όρια της ωρολογοποιίας – Δημιούργησε το πιο περίπλοκο ρολόι χειρός στον κόσμο (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα