search icon

Αγορές

Η Coca Cola επιστρέφει στον «θρόνο» της – Είναι (και πάλι) η πολυτιμότερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο

Η επαναφορά στα επίπεδα των 21 ευρώ και το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων (σωρευτικά κέρδη 10% στο τελευταίο 30ήμερο) έχουν οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 7,8 δισ. ευρώ

Νέες αλλαγές στην κορυφή της λίστας των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέρνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις, με την Coca – Cola να επιστρέφει στην 1η θέση και τον ΟΤΕ να οπισθοχωρεί στη 2η, σε μικρή (πάντως) απόσταση. 

Η επάνοδος της μετοχής της Coca – Cola στα επίπεδα των 21 ευρώ και το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων (σωρευτικά κέρδη 10% στο τελευταίο 30ήμερο) έχουν οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 7,8 δισ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, το -3,5% στη μετοχή του ΟΤΕ τον τελευταίο ημερολογιακό μήνα έχει περιορίσει την χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης στα 7,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στη 2η θέση της λίστας με τις πλέον «ακριβές» εταιρείες της ελληνικής αγοράς. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μεγάλη έκθεση της Coca – Cola στη ρωσική αγορά είχαν επιδράσει σημαντικά στους συσχετισμούς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την εταιρεία εμφιάλωσης να δέχεται σημαντικές ρευστοποιήσεις και να χάνει (προσωρινά) την πρωτοκαθεδρία μετά από πολλά χρόνια. 

Πάντως, παρά την εν μέρει ανάκαμψη της Coca – Cola, η μετοχή εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τα προ-πολέμου επίπεδα (απώλειες 30% μέσα στο έτος), όταν η τιμή κυμαινόταν στα επίπεδα των 30 – 31 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση ξεπερνούσε τα 11,5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών (από το 2008), μετρώντας κέρδη 6,7% από τις αρχές του 2022. Το φετινό μέγιστο της χρηματιστηριακής αξίας τοποθετείται στα 8,2 δισ. ευρώ (τιμή άνω των 18 ευρώ/μετοχή).  

Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις της λίστας των «ακριβότερων» εταιρειών του Χ.Α. η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: 

  1. Coca Cola 7,8 δισ. ευρώ
  2. ΟΤΕ 7,6 δισ. ευρώ
  3. ΟΠΑΠ 4,7 δισ. ευρώ
  4. Eurobank 3,3 δισ. ευρώ
  5. Εθνική Τράπεζα 3 δισ. ευρώ
  6. ΔΕΗ 2,4 δισ. ευρώ
  7. Mytilineos 2,3 δισ. ευρώ
  8. Alpha Bank 2,1 δισ. ευρώ
  9. ΕΛΠΕ 2 δισ. ευρώ
  10. Jumbo 2 δισ. ευρώ

 

Διαβάστε επίσης:

Ο «λογαριασμός» τoυ sell off μεγαλώνει – Στα 11 τρισ. δολάρια και τα χειρότερα (μάλλον) έπονται

Βενζίνη: Νέα αύξηση 3,5 λεπτών – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά νομό (vid)

Πίτερ Νίκολας: Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που από μία startup έχτισε έναν ιατρικό κολοσσό

Exit mobile version