Μια ακόμη συνεδρίαση με απώλειες που συμπλήρωσε μια εβδομάδα απωλειών. Αυτό αποτυπώνει την εικόνα της Wall Street, που προσγειώθηκε κάπως ανώμαλα μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες και δη, τη Fed περί διατήρησης της περιοριστικής πολιτικής επανάφερε το κλίμα προβληματισμού μεταξύ των επενδυτών και δικαίωσε όσους αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η ανάκαμψη στους δείκτες μπορεί να… ξεφουσκώσει.

Έτσι στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 219 μονάδες ή 0,65% στις 33.727 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,77% στις 4.348 μονάδες και ο Nasdaq, ο οποίος δέχτηκε και τις μεγαλύτερες πιέσεις, διαμορφώθηκε στις 13.492 μονάδες με πτώση ύψους 1,01%.

Με δεδομένες τις επιδόσεις αυτές, ο Dow και ο S&P 500 μέτρησαν απώλειες άνω του 1% για την εβδομάδα, με τον S&P ειδικά να διακόπτει άδοξα πέντε συνεχόμενες εβδομάδες κερδών. Ανάλογη είναι και η κάμψη του Nasdaq για το πενθήμερο, ο οποίος με την επίδοση αυτή «αποχαιρέτησε» ένα λίαν εντυπωσιακό σερί οκτώ εβδομάδων με κέρδη.

Ουσιαστικά ήταν το χειρότερο πενθήμερο για το αμερικανικό χρηματιστήριο από την εβδομάδα της κατάρρευσης της τράπεζας SVB, το Μάρτιο.

Το σαφές μήνυμα του Τζερόμ Πάουελ στις καταθέσεις του σε Βουλή και Γερουσία πως η παύση των επιτοκίων από τη Fed θα είναι προσωρινή, καθώς ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες «γερακίσιες» τάσεις σε ΕΚΤ και BoE αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για την πορεία των οικονομιών και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η Μέρι Ντάλι, της Fed του Σαν Φρανσίσκο, που θεωρείται η πλέον μετριοπαθής φωνή στο συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε λογική την απόφαση για δύο ακόμη αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς.

Ήδη τα σημερινά στοιχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον σύνθετο δείκτη PMI της S&P Global σε Ευρωζώνη (όπως και ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία), αλλά και σε Ηνωμένες Πολιτείες αποτύπωσαν την επιβράδυνση αυτή και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Κατά τον Γκρεγκ Μπάσουκ, της AXS Investments, είναι σαφές πως οι επενδυτές φοβούνται και πάλι για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, αν όχι και για παγκόσμια ύφεση. Και η ανησυχία αυτή προφανώς αποτυπώνεται στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη πίεση δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, όπως η Nvidia, αν και στον S&P 500 ήταν επίσης δύσκολο να εντοπίσει κανείς μετοχή με κέρδη, με πάνω από τις 460 μετοχές του δείκτη να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Βέβαια, φωτεινά παραδείγματα υπήρχαν και ήταν αξιοσημείωτα. Κόντρα στους αρνητικούς ανέμους στον τεχνολογικό κλάδο η μετοχή της Apple κατάφερε να «πιάσει» πρόσκαιρα νέα ιστορικά υψηλά, έστω και με οριακή άνοδο ύψους 0,1%, χάρη στα κέρδη που είχε «χτίσει» το προηγούμενο διάστημα.

Ανάμεσα στα λίγα καλά παραδείγματα και η μετοχή της CarMax, με κέρδη άνω του 9%, καθώς αλυσίδα πώλησης αυτοκινήτων ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου.

Στον αντίποδα στις μεγάλες χαμένες η μετοχή της Starbucks, μετά την απόφαση των εργαζομένων για απεργίες σε τουλάχιστον 150 καταστήματα της σε όλη τη χώρα επειδή η διοίκηση δεν τους επέτρεψε να διακοσμήσουν τα καφέ με διακοσμητικά στοιχεία υπέρ των εκδηλώσεων της κοινότητας LGBTQ+.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε επίσης η μετοχή της Virgin Galactic με πτώση άνω του 18%, καθώς έγινε γνωστό ότι η εταιρία του διαστημικού τουρισμού του δημιούργησε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον προσπαθεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου για να αντλήσει 300 (και κατόπιν άλλα 400) εκατ. δολάρια ακόμη για να υλοποιήσει τα σχέδια της.

Διαβάστε ακόμη:

Εμπορεύματα: Οι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)

Lloyd’s List: Οι Έλληνες εφοπλιστές που πρωταγωνιστούν στις ναυπηγήσεις το 2023  

Εκλογική άδεια – ΓΣΕΕ: Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ