Περαιτέρω πτώση στις αμερικανικές μετοχές και το βασικό δείκτη της παγκόσμιας αγοράς μετοχών εκτιμούν η Morgan Stanley και η Bank of America, με την πρώτη «βλέπει» ισχυρή πτώση στις 3.200 μονάδες και η έτερη ακόμη χαμηλότερα στις 3.000 μονάδες.
Ο αμερικανικός δείκτης βαρόμετρο των παγκόσμιων αγορών μετοχών είναι σε φάση bear market μετά την πτώση άνω του 20% από τα υψηλά επίπεδα στις αρχές Ιανουαρίου και λίγο χαμηλότερα από τις 4.800 μονάδες και α στείλει τον δείκτη S&P500 στις 3.000 μονάδες μέχρι τον Οκτώβριο φέτος.
Η πιο «αρκούδα» Bank of America υποστηρίζει ότι τα σοκ του πληθωρισμού, των επιτοκίων, της ύφεσης και της συντριβής των μετοχών θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για το επόμενο μεγάλο bull market (ανοδική αγορά) και θα δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για τους επενδυτές και βλέπει τα κέρδη και η πολιτική δείχνουν ότι οι επενδυτές πρέπει να αγοράσουν λίγο δείκτη S&P 500 στις 3.600 μονάδες, λίγο ακόμα στις 3.300 μονάδες και να πάνε «ρέστα στον δείκτη στις 3.000 μονάδες.
Η κορυφή του αμερικανικού δολαρίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 σηματοδοτεί την ανοδική αγορά μετοχών στις ΗΠΑ το 2023, στα ομόλογα μακράς διάρκειας, τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις, τις αναδυόμενες (ΕΜ) και τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, εξηγεί ο Hartnett, strategist της BofA.
Ο Hartnett εξηγεί ότι η ιστορία δεν είναι οδηγός για τις μελλοντικές επιδόσεις, αλλά αν ήταν, η σημερινή bear market θα τελείωνε στις 19 Οκτωβρίου 2022, ακριβώς στην επέτειο των 35 χρόνων από την αποφράδα Μαύρη Δευτέρα (Black Monday) του 1987 και ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 θα είναι στις 3.000 μονάδες. Η μέση διάρκεια της ανοδικής αγοράς είναι 64 μήνες με απόδοση 198%, οπότε η επόμενη bull market θα οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 στις 8.900 μονάδες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2028.
Η Morgan Stanley, επίσης είναι «αρκούδα» και δεν προτείνει καμία αγορά, καθώς δεν έχει διάθεση να κυνηγήσει τα ράλι του bear market, καθώς βλέπει ελάχιστο βραχυπρόθεσμο φως στην άκρη του μακροοικονομικού τούνελ.
Αντίθετα, αναμένει ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα δείξουν περισσότερες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας και των κερδών, ενώ οι οικονομολόγοι της δεν βλέπουν κορύφωση του πληθωρισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο, το νωρίτερο. Μετά τις πρόσφατες κινήσεις, οι πρόσθετες hawkish εκπλήξεις γύρω από τη βραχυπρόθεσμη πορεία σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας μειώνονται, ωστόσο πιστεύει η αμερικανική τράπεζα ότι αυτό παρέχει μικρή άνεση στις αγορές, μέχρι να έρθουμε πιο κοντά σε μια σαφή κορύφωση της πληθωριστικής δυναμικής.
Συγκριτικό σημείο αναφοράς για τη Morgan Stanley είναι η υποχώρηση στα επίπεδα τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2020. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να πάρουν πίσω μέρος της νομισματικής στήριξης που χορήγησαν στις αγορές, υπάρχει πλέον ένας βαθμός συμμετρικής λογικής πίσω από την ιδέα ότι ορισμένες αγορές κινδύνου δεν μπορούν να πιάσουν πάτο μέχρι να εξανεμιστούν τα αντίστοιχα κέρδη τους.
Από την άποψη αυτή σημειώνει ότι μια επιστροφή στο μέσο επίπεδο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα σήμαινε τις 3.200 μονάδες για τον δείκτη S&P 500, τις 3.000 μονάδες για τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50, μια πτώση κάτω από τις 9.000 μονάδες για τον NASDAQ και τις 9.000 δολάρια για το Bitcoin.
Διαβάστε ακόμη: