Μια περίοδο μεγαλύτερης μεταβλητότητας και χαμηλότερων αποδόσεων βλέπει ενόψει για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών η Barclays, καθώς επιμένουν οι πληθωριστικοί φόβοι και ταυτόχρονα ωριμάζει ο οικονομικός κύκλος.
Ωστόσο, οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας εξακολουθούν να βρίσκουν τις μετοχές πιο ελκυστικές από τα ομόλογα και συστήνουν στους επενδυτές να επιδιώκουν τις αγορές σε περιόδους πτώσης.
Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν δεχθεί σημαντικές αναταράξεις τον τελευταίο μήνα λόγω ανησυχιών ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός μπορεί να επιμείνει. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά πολλών μηνών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 τον Σεπτέμβριο σημείωσε ένα ανοδικό σερί επτά μηνών, καθώς οι διεθνείς αγορές επωφελήθηκαν από μια ευνοϊκή συγκυρία ταχείας οικονομικής ανάκαμψης και πρωτοφανούς προσφοράς δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων.
Σε αναθεωρημένο report τους που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, οι αναλυτές της Barclays για τις ευρωπαϊκές μετοχές προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός επιμένει, ο οικονομικός κύκλος ωριμάζει, η αναλογία τιμής – κερδών είναι υψηλή και η αύξηση των κερδών ανά μετοχή αναμένεται να μετριαστεί, ενώ οι κεντρικές τράπεζες γίνονται πιο επιθετικές. Οι αναλογίες τιμής προς κέρδη αποτελούν μια σημαντική μέτρηση που χρησιμοποιούν οι traders για να μετρήσουν την αξία μιας μετοχής.
Και πάλι όμως η Barclays διατηρεί ένα θετικό outlook για τις μετοχές, με το επιχείρημα ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί το «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», καθώς οι εισροές κεφαλαίων έχουν επιβραδύνει το τελευταίο διάστημα.
Επίσης, η τράπεζα περιμένει ότι στο προσεχές μέλλον οι μελλοντικές αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες , αλλά πάντως θετικές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Εμμάνουελ Κάου, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Barclays.
Αν και σημειώνεται επιβράδυνση της ανάπτυξης και άνοδος του πληθωρισμού, η βρετανική τράπεζα δεν βλέπει ως πιθανό ότι ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού» , από τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει ισχυρή και οι δημοσιονομικές συνθήκες χαλαρώνουν.
Στο μεταξύ, η συσχέτιση μεταξύ ομολόγων και μετοχών είναι υψηλή, ωστόσο, σύμφωνα με τον Κάου τα ομόλογα φαίνονται πιο αποσυνδεμένα από τα θεμελιώδη μεγέθη και γι’ αυτό θα είναι πιο ευάλωτα σε πληθωριστικές πιέσεις ή επικίνδυνες κινήσεις χάραξης πολιτικής.
Σημειωτέον ότι οι βασικοί κίνδυνοι για το δ’ τρίμηνο του έτους είναι η ενεργειακή κρίση, η Covid-19, η οικονομική αβεβαιότητα για την Κίνα και το ύψος του αμερικανικού χρέους.
Κι όπως σχολιάζει ο Κάου, οι μετοχές είναι η μόνη ομάδα περιουσιακών στοιχείων που παράγουν πραγματικές θετικές αποδόσεις και που τείνουν να αποδίδουν καλύτερα σε ένα καθεστώς υψηλού πληθωρισμού.
Ποιες μετοχές θεωρούνται οι πλέον ελκυστικές
Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα έχουν καλύτερη επίδοση από τις αμερικανικές που έχουν υψηλή αποτίμηση, εκτιμά η Barclays και εστιάζει σε εκείνες που είναι φθηνές σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της εκάστοτε εταιρείας, άρα προσφέρουν καλή αντιστάθμιση κινδύνου έναντι των υψηλότερων επιτοκίων και δεν είναι υπερ-αγορασμένες.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι τραπεζικές και οι ενεργειακές μετοχές, με τις πρώτες να ανήκουν στον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις από τις αρχές του έτους και τις δεύτερες να προέρχονται από έναν από τους φθηνότερους κλάδους. Αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της πτώσης των αγορών μετοχών προσφέρουν δε τα εμπορεύματα, σε περίπτωση που δεν επιμείνει ο πληθωρισμός.
Η Barclays δίνει σύσταση underweight για τις βρετανικές μετοχές λόγω των εφοδιαστικών ελλείψεων, αλλά και της προοπτικής για αύξηση των επιτοκίων από την BoE. Παρά ταύτα, οι ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό μπορεί να αποδυναμώσουν τη στερλίνα και να ευνοήσουν τις βρετανικές εξαγωγές, σύμφωνα με τον Κάου.
Αντιθέτως, σύσταση overweight δίνει για τις γερμανικές και τις ιταλικές μετοχές, καθώς οι οικονομίες τους επανέρχονται στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα αρχίζουν και οι εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Πούτιν υπόσχεται να ανοίξει τις κάνουλες και «φρενάρει» το ράλι στην αγορά ενέργειας
TUI: Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στη Μεσόγειο τη σεζόν του 2022
Intrakat: Δεσμεύεται για την έγκαιρη και άρτια τεχνικά ολοκλήρωση του έργου στη Ν. Φιλαδέλφεια