search icon

Αγορές

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει πετρέλαιο, χρυσό, δολάριο και γεν (γραφήματα)

Οι επενδυτές «τρέχουν» στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια - Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πυροδοτεί φόβους για προβλήματα εφοδιασμού με «μαύρο χρυσό» - Στα 89 δολ/βαρέλι το αργό - Αναζητά κατεύθυνση η Ασία με το βλέμμα σε πόλεμο και… τυφώνα

Σε κλίμα ανασφάλειας αγορές και επενδυτές μετά την επίσημη κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς και την εκατόμβη νεκρών, με τον  Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προειδοποιεί μάλιστα πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς». Το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 5% μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, καθώς πυροδοτήθηκαν φόβοι για εφοδιαστικό σοκ. Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι τιμές του χρυσού, του δολαρίου και του γεν, που αποτελούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια σε καιρούς κινδύνου και αβεβαιότητας.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σκαρφάλωσε πάνω από τα 89 δολάρια/βαρέλι , ενώ το μπρεντ άγγιξε τα 89 δολάρια καθώς οι traders ετοιμάζονται για μια επίθεση ευρύτερης κλίμακας, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι στέλνει τον αμερικανικό στόλο στην περιοχή. Η Wall Street Journal μετέδωσε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν τη Χαμάς να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της στο Ισραήλ, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους αντιποίνων κατά της Τεχεράνης.

Το δολάριο κέρδισε έναντι του ευρώ και της στερλίνας, ενώ τα νομίσματα με μεγαλύτερο ρίσκο υποχώρησαν. Το γεν που θεωρείται ασφαλές νόμισμα, ενισχύθηκε. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg,  τα ομόλογα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αντέστρεψαν προηγούμενες απώλειες, ενώ τα futures των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν.

«Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου προφανώς αποσταθεροποιούν την περιοχή – οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν», δήλωσε ο Κάιλ Ρόντα, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Capital.com. «Τελικά, αυτά τα γεγονότα τείνουν να έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι πιθανό ότι και αυτή τη φορά θα είναι το ίδιο. Ωστόσο, οι επενδυτές θα μπορούσαν να είναι νευρικοί για μερικές ημέρες μέχρι να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι κλιμάκωσης».

Οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις στο Ισραήλ ήταν έκδηλες στις αγορές της Μέσης Ανατολής την Κυριακή, με τις μετοχές να διολισθαίνουν. Οι κυριότεροι δείκτες μετοχών στην περιοχή υποχώρησαν, με αιχμή την πτώση του δείκτη αναφοράς TA-35 του Ισραήλ, ο οποίος σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, διολισθαίνοντας κατά 6,5%.

Το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς, είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου. Οποιαδήποτε αντίποινα κατά της Τεχεράνης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, ζωτικής σημασίας αγωγό που το Ιράν έχει απειλήσει στο παρελθόν να κλείσει.

Μεγάλη ζήτηση για χρυσό

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο λόγω της αυξημένης ζήτησης για ασφαλή καταφύγια από τους επενδυτές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε έως και 1,2% τη Δευτέρα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές προετοιμάζονται για μεγάλη μεταβλητότητα από την επίθεση των μαχητών της Γάζας.

Η ξαφνική κρίση στο Ισραήλ έχει προσθέσει ένα μικρό ασφάλιστρο κινδύνου στον χρυσό, ωστόσο μεγαλύτερα κέρδη θα έρθουν μόνο αν υπάρξει μια πολύ πιο ουσιαστική κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λένοξ, αναλυτής της Fat Prophets.

Το ράλι του χρυσού άρχισε την Παρασκευή, αφού την περασμένη εβδομάδα προσέγγισε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, καθώς επηρεάστηκε από τα μηνύματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα διατηρήσει σφιχτή τη νομισματική πολιτική, μαζί με την εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που άσκησε πιέσεις στα μη τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία.

Το Σαββατοκύριακο, η διοικητής της Fed Μισέλ Μπόουμαν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πολύ υψηλός και πρόσθεσε ότι πιθανόν να απαιτείται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη. Τα υψηλότερα επιτόκια είναι γενικά αρνητικά για για τον χρυσό.

Η τιμή σποτ του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε άνοδο 1% στα 1.851,56 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη, μετά από κέρδη 0,7% την Παρασκευή. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωσε άνοδο 0,2%. Το ασήμι και η πλατίνα ενισχύθηκαν, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε.

Η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών παρουσίασε μικρή μεταβολή, με τις ενεργειακές μετοχές να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που σημείωσαν άνοδο λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου. Στα ταμπλό επικράτησαν τα μεικτά πρόσημα.

Οι μετοχές, ωστόσο, υποχώρησαν στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς η αγορά άνοιξε εκ νέου μετά τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας. Η πρωινή συνεδρίαση στο Χονγκ Κονγκ ακυρώθηκε λόγω τυφώνα και οι συναλλαγές θα συνεχιστούν το απόγευμα. Ο S&P 500 είχε ενισχυθεί κατά 1,2% την Παρασκευή, διακόπτοντας ένα σερί απωλειών τεσσάρων εβδομάδων.

Το υπεράκτιο γουάν σημείωσε άνοδο αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καθόρισε για άλλη μια φορά το ημερήσιο fixing σε ισχυρότερο επίπεδο από τις εκτιμήσεις των εμπόρων.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας είναι κλειστές λόγω αργίας και δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για τα κρατικά ομόλογα.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσές λίρες: Σε χαμηλό οκταετίας οι πωλήσεις – Γιατί οι Έλληνες πάτησαν φρένο στις συναλλαγές (πίνακας)

Κυριαρχία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Εκλέγει 7 περιφερειάρχες από τους 13 στον α΄ γύρο

Το Μαξίμου χαίρεται και ετοιμάζει το τελικό χτύπημα, ο Κασσελάκης… αναστοχάζεται, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται και η μαρίνα στη Βουλιαγμένη πουλάει… χρυσάφι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version