(last update 16.10) Ράλι καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την τελική ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ.
Μετά τον Μπόρις Τζόνσον και η Πένι Μόρνταντ συμφώνησε να αποχωρήσει από την άτυπη κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας, με αποτέλεσμα ο Ρίσι Σούνακ να αναδεικνύεται αυτομάτως επικεφαλής τόσο του Συντηρητικού Κόμματος, όσο και της βρετανικής κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη τυγχάνει της ένθερμης υποστήριξης των αγορών, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε καθοδική τροχιά (ανεβαίνουν οι τιμές των ομολόγων), μειώνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού του βρετανικού κράτους.
Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχωρεί κατά 21 μονάδες βάσης και «πέφτει» κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% (ανέρχεται στο 3,84%), ενώ η απόδοση των 2ετών τίτλων σημειώνει κάμψη κατά 28 μονάδες βάσης και κατέρχεται στα επίπεδα του 3,4%.
Έχοντας επιτελέσει ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ο Σούνακ θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις της βρετανικής οικονομίας.
Η Λιζ Τρας, άλλωστε, παραιτήθηκε αφού πρώτα προκάλεσε έναν δημοσιονομικό… αχταρμά. Αρχικά παρουσίασε ένα μίνι-προϋπολογισμό, ο οποίος προέβλεπε φορο-μειώσεις 46 δισ. δολαρίων. Οι αγορές αντέδρασαν έντονα, προεξοφλώντας εκτροχιασμό του ελλείμματος και εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και την απόσυρση των επίμαχων φορο-ελαφρύνσεων. Όμως, στο εσωτερικό των Συντηρητικών το γυαλί είχε ήδη ραγίσει, κάτι που ανάγκασε την Τρας να παραιτηθεί μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
«Οι αγορές εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές στρατηγικές του Σούνακ» τονίζει ο Πούτζα Κούμρα, αναλυτής της Toronto-Dominion Bank. «Με έναν δημοσιονομικά συντηρητικό πρωθυπουργό, το μέγεθος της σύσφιγξης που απαιτείται από την κεντρική τράπεζα επίσης μειώνεται» προσθέτει, αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ας σημειωθεί ότι εφόσον η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει σφιχτή, τότε καθίσταται πιο εύκολη η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού (10,1% τον Σεπτέμβριο), επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%), οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση για τη Βρετανία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κυμαίνονται σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με της 22ης Σεπτεμβρίου -μία ημέρα πριν η Λιζ Τρας παρουσιάσει τον μίνι προϋπολογισμό, ο οποίος προκάλεσε καθίζηση στα βρετανικά assets.
Η στερλίνα, στο μεταξύ, φαίνεται ότι αντιδράει θετικά στις παραπάνω πολιτικές εξελίξεις, καθώς κερδίζει έως 0,2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στο 1,1317 δολάριο και στο 0,8681 ανά ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Τι κάνει ένας δισεκατομμυριούχος όταν… συνταξιοδοτηθεί; Μια μέρα με τον Τζεφ Μπέζος