Τα Χριστούγεννα του… Σκρουτζ στο ΧΑ – Μιζέρια κι απαξίωση με απώλειες απο 37-73% στις τράπεζες και 24% στο Γενικό Δείκτη – Μόνο τρεις θετικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση – Γιατί οι ξένοι δεν συμφωνούν με την μεταφορά των δανείων στα SPV
Του Δημήτρη Παφίλα
Με τα Χριστούγεννα του Σκρούτζ, πριν δει τα φαντάσματα στην ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, μοιάζει πλέον το μίζερο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λίγο πριν αποχαιρετήσει το 2018.
Με απώλειες 24% στον Γενικό Δείκτη και ζημιές μεταξύ 37- 70% στις τραπεζικές μετοχές. Ακριβώς όπως ο Εμπενήζερ Σκρούτζ μετρά τους χαμένους τόκους και ζητά από τα θύματα του τα διπλάσια χρήματα, έτσι και η Αθήνα μετρά συνεχώς ζημιές.
Η Αθήνα, όμως, δεν είναι σε θέση να ζητήσει από πουθενά λεφτά. Και κατέληξε, όπως θα δούμε να την αποκαλούν μια αγορά που δεν ανήκει πουθενά ( Νο man’s Land).
Mια αγορά στην οποία οι ξένοι επενδυτές χάνουν επί τρία χρόνια στις τράπεζες, νομοτελειακά καταλήγει να μην ανήκει πουθενά. Το χρηματιστήριο της Αθήνας δεν βρίσκεται ούτε στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά ούτε και στις αναδυόμενες αγορές καθώς μόνο μια τράπεζα, η Alpha Bank διατηρήθηκε στον Μsci Big Cap.
Κι όταν δεν ανήκεις πουθενά δεν μπορείς να περιμένεις μια επενδυτική αναβάθμιση όταν τόσο οι τραπεζικές μετοχές όσο και οι υπόλοιπες μετοχές είχαν μια ακόμα κακή χρονιά, όπως την περίοδο 2015-2016.
Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες από 37% ( Αlpha bank) έως 73,84% ( Πειραιώς). Το χειρότερο δε είναι ότι ορισμένες τραπεζικές μετοχές καταγράφουν ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά εντείνοντας την αμφισβήτηση από τους ξένους επενδυτές.
Όταν όμως οι τράπεζες πέφτουν, επηρεάζεται όλη η αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τρεις μετοχές του Ftse έκλεισαν με θετικό πρόσημο.
Γιατί οι ξένοι δεν συμφωνούν με την μεταφορά των δανείων στα SPV
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην δημιουργία σχημάτων SPV’S για τα «κόκκινα» δάνεια μειώνοντας το ρίσκο τους, και ενω προχωρούν στην μείωση των NPE’S αυτό δεν αρέσει σε μια μερίδα ξένων επενδυτών οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να επωφεληθούν απο την άνοδο της αξίας των ενεχύρων (collaterals) που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους.
Mε άλλα λόγια, οι ξένοι υποστηρίζουν ότι τώρα που ανεβαίνουν οι αξίες ( λ.χ ακίνητα) αποφασίζεται ο διαχωρισμός. Γιατί δεν συνέβη αυτό όταν έπεφταν οι αξίες ρωτούν χαρακτηριστικά ; Επιπρόσθετα ρωτούν γιατί βγήκε η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ και προτείνουν τώρα λύσεις ; Όταν έγιναν τα stress tests δεν χρειάζονταν λύσεις ;
Οι ίδιοι επενδυτές καταλογίζουν έλλειψη αξιοπιστίας στους Έλληνες τραπεζίτες και δεν εμπιστεύονται γενικότερα στο σύστημα καθώς με αφορμή την επίθεση με ανοικτές πωλήσεις απο τα short Funds, συντάχθηκαν δυο σχέδια για τα κόκκινα δάνεια, ένα απο ΤΧΣ, κι ένα απο την Τράπεζα Ελλάδος.
Εκ του αποτελέσματος ( πτώση τραπεζικών μετοχών απο 36% έως και 73% απο 1/1/2018 ) ) επισημαίνουν ότι «δεν νοείται οι ελληνικές τράπεζες να έχουν περάσει τους ελέγχους των stress tests, να έχουν αρθεί μερικώς τα capital controls, να έχει μηδενιστεί ο Εla, και οι μετοχές να εμφανίζουν τέτοια αρνητική συμπεριφορά».
Μάλιστα, είναι τόσο αρνητική η εικόνα για την Ελλάδα , καθώς εξαιτίας της αποχής απο όλους του Δείκτες ( αναπτυγμένες αγορές, αναδυόμενες ) την αποκαλούν «Νo mans Land», δηλαδή χώρα όπου δεν ανήκει πουθενά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη Morgan Stanley σε ανάλυση της εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια 11,1 δισ,. για να μειώσουν τα τραπεζικά ανοίγματα κατά 78 δισ. ευρώ. αυτή η ανάλυση προϋποθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν σχεδόν όλα τα κόκκινα δάνεια σε οχήματα και δεν θα έχουν καμία υπεραξία απο την άνοδο των ενεχύρων. Και κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό.
Η εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία της Αθήνας με τις διεθνείς αγορές – Οι ξένοι θεωρούν ότι θα ζητηθούν κεφάλαια με τα SPV των κόκκινων δανείων
Αυτή η πτώση στις τραπεζικές μετοχές λαμβάνει χώρα όταν ενω επικρατεί ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές ( ΗΠΑ – Ευρώπη) απο τα ξεπουλήματα μετοχών. Οι πωλήσεις, όμως εκεί ακολουθούνται απο ανοδικές αντιδράσεις με λαμπρή εξαίρεση την ελληνική η οποία για χρόνια παραμένει εγκλωβισμένη εξαιτίας των τραπεζών.
H Αθήνα έχασε και τις 640 μονάδες και την τελευταία εβδομάδα δεχόταν πιέσεις με χαμηλούς όγκους στις τράπεζες με δεδομένες και τις ανοικτές πωλήσεις απο τους short παίκτες. Οι τιμές σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι ίδιες εδω και τέσσερα χρόνια και μάλιστα είναι χαμηλότερα απο τις 4 Aυγούστου 2015, όταν το χρηματιστήριο είχε ξεκινήσει μετά την διακοπή του εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.
Όπως θα δούμε με εξαίρεση ορισμένες εξαγωγικές και μερισματοφόρες εταιρείες, οι τραπεζικές εμτοχές αντιδρούσαν κατά διαστήματα και αναλόγως της προόδου που επιτύγχαναν στην μείωση των κόκκινων δανείων.
Με αφορμή λοιπον την αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας των διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης στα κόκκινα δάνεια απο τις τράπεζες οι ξένοι επενδυτές απέχουν απο την Ελλάδα κι αυτό παρασύρει σε πωλήσεις και στις υπόλοιπες μετοχές.
Αν και στις τράπεζες σημειώνοντας κινήσεις για την μείωση του ρίσκου ( βλέπε τις κινήσεις στην Eurobank ), μια ομάδα ξένων επενδυτών κρίνει ότι, με την έξοδο των κόκκινων δανείων απο τους ισολογισμούς, η επένδυση τους δεν είναι η ίδια.
Όπως λένε χαρακτηριστικά, επένδυσαν προκειμένου να δούν ανάπτυξη μέσω της ανόδου της αξίας των Collaterals.
Επιπρόσθετα, ένας λόγος αβεβαιότητας για τους ίδιους είναι το γεγονός ότι φοβούνται πως με την δημιουργία των σχημάτων ( SPV’S ) θα ζητηθούν κεφάλαια απο τους επενδυτές σε δέυτερη φάση, με αποτέλεσμα το dilution (αραίωση της αξίας).
Απο την άλλη πλευρά, οι Έλληνες τραπεζίτες απαντούν ότι, με την δημιουργία σχημάτων για τα κόκκινα δάνεια, αποτρέπουν τον κίνδυνο (de-risking ) και σαφώς βελτιώνουν όλους τους δείκτες τους.
Όπως προσθέτουν τώρα μετατρέπονται σε blue chips με χαμηλό beta ενω πριν είχαν υψηλό beta και ρίσκο εξαιτίας της παρουσίας των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς. Όπως προσθέτουν χαρατηριστικά, «πριν δεν τους άρεσαν τα κόκκινα δάνεια εντός των ισολογισμών, τώρα που φέυγει το ρίσκο πάλι δεν τους αρέσει. Ας αποφασίσουν τι θέλουν».
Απο την άλλη πλευρά, οι ξένοι επενδυτές απαντούν ότι το 2015, οι τραπεζίτες υποστήριζαν ότι, θα φτιάξουν δημιουργική αξία απο τα κόκκινα δάνεια ενω τώρα φτιάχνουν σχήματα για να τα ξεφορτωθούν.
Αυτό που δεν είναι κατανοητό απο τους ξένους είναι γιατί ξεκίνησε τέτοια βιασύνη.
Η «μάχη» αυτή λοιπόν μεταξύ των επενδυτών που δεν κρίνουν θετικές τις τελευταίες κινήσεις εντείνεται απο την παρουσία 3-4 funds τα οποία σορτάρουν μονίμως και εκμεταλλεύθηκαν ακόμη και την μερική άρση των capital controls προχωρώντας σε επίθεση με ανοικτές θέσεις, ακριβώς την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να χαίρουν μετοχικής επιβράβευσης.
Οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές – η κριτική και στο management
Η κριτική της προαναφερόμενης μερίδας επενδυτών πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών απο την αρχή του χρόνου είναι τεράστια και αρκετά μακριά απο τα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015: Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου η μετοχή της Alpha bank έχανε 37%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας 65,5%, η μετοχή της Eurobank 42% και η μετοχή της Πειραιώς 73%.
Όπως αναφέρουν λοιπόν οι ξένοι επενδυτές, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν μπορούν να χάνουν λεφτά συνεχώς και να μην εμφανίζουν αποδόσεις οι μετοχές. Αργά ή γρήγορα, θα τεθεί θέμα διοικήσεων αν δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα.
Η απόδοση των μη τραπεζικών μετοχών – Πρώτη η Τέρνα Ενεργειακή στον Ftse25 με απόδοση 36% ακολουθεί η MOH με 8%
Στις μη τραπεζικές μετοχές η εικόνα είναι διαφορετική. Εξαιρέσεις αποτελούν οι εξαγωγικές εταιρείες που διανέμουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις ( 6-7% ) και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες απο τις ευρωπαϊκές.
Σε επίπεδο αποδόσεων στον Δείκτη FTSE25, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή είναι πρώτη σε απόδοση με 36% ενω ακολουθεί η Motor oil ανέκαμψε και εμφανίζει θετική απόδοση 8%.
Kέρδη 17% παρουσιάζει η μετοχή της Σαράντης ενω με οριακά κέρδη ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Δεν είναι τυχαίο ότι, πρώτη σε απόδοση είναι μια μετοχή στην οποία διακινήθηκαν πακέτα μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση.
Δεν είναι τυχαίο,επίσης, ότι στις πρώτες θέσεις είναι μετοχές εταιρειών που αποδίδουν υψηλά μερίσματα. (ΜΟΗ- ΕΛΠΕ). Υψηλά μερίσματα, όμως, αποδίδουν και μετοχές όπως η Aegean, o ΟΠΑΠ αλλά πλήττονται εξαιτίας της έλλειψης γενικότερου αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν και η Ικτίνος έχασε κάποια κέρδη η μετοχή εμφανίζει απόδοση 118%. Η μετοχή του Κρι – Κρι εμφανίζει μια απόδοση 45%, ο Πετρόπουλος 28% και η ΜLS 10,8%. Απο την μικρή κεφαλαιοποίηση κέρδη 69% καταγράφει η Profile.